wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - Ksiązka Kucharska Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 9 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
Migotka 2006-03-17 |
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:) |
pinkie 2008-11-27 21:05:41 |
Znacie jakieś pyszne potrawy z owocami morza? jakies sałatki np... Acha i proszę od razu napisac jakie owoce morza kupujecie: mrożone, czy w słoiku, czy w puszce, bo jestem totalnym lajkonikiem w tej sprawie. Mam przygotować cos na niedzielę - proszę o odzew |
Joanna26 2008-12-30 23:05:35 |
Jadlam ostatnio u tesciowej :)))))) pyszne proste danie. Schab w kawalku nalezy natrzec ziolami na dwie godziny, nastepnie oblozyc plastrami pomaranczy, zalac mlekiem i piec w piekarniku (1 kg godzine). Po upieczeniu oblozyc swiezymi plastrami pomaranczy, podawac z ryzem. Pycha! naprawde:)))) |
pinkie 2008-12-31 11:08:49 |
Joanno, ale to sie piecze w rekawie foliowym? do jakiej wysokosci zala c mlekiem lub ile mleka zuzyc? |
pinkie 2008-12-31 11:09:31 |
i jakie zioła? |
Joanna26 2009-01-02 21:54:27 |
Ziola jakiekolwiek, jakie sie lubi. A zalac tak, zeby calosc przykrylo - rekaw tu niepotrzebny. Naczynie, w srodku mieso oblozone pomaranczami w plastrach, zalane mlekiem - tak piec. |
Joanna26 2009-01-04 15:42:07 |
Tym razem przepis na salatke od mojej znajomej.Jak go zobaczylam, to popatrzylam tylko z powatpiewaniem, bo nie chcialo mi sie wierzyc, zeby to bylo nie tylko smaczne, ale w ogole jadalne. Ale jest, jak dla mnie - pyszne.Dlatego sie dziele, moze kogos zainteresuje:) Składniki: 2 brokuly 10 plasterkow chudego wedzonego boczku lub baleronu szklanka luskanych pestek slonecznika przesuszonych na patelni (bez tluszczu) 1/2 szkl. posiekanej czerwonej cebulki 1/2 szkl. rodzynek sos: 1 szkl. majonezu 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego Umyte brokuly kroimy i obrywamy male rozyczki (jak najmniejsze! - tak tak, brokuly na surowo). Boczek lub baleron podsmazamy na patelni, nastepnie kroimy w kosteczke. Wszystkie skladniki do miski, mieszamy.Przygotowujemy sos: ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy, mieszamy z majonezem, az sie wszystko ladnie polaczy. Polewamy salatke sosem i dokladnie mieszamy. Mniam mniam mniam mniam:) |
Joanna26 2009-01-06 18:23:30 |
Pinki, robilas ten schab? Ja wlasnie zrobilam i jestem zla, zupelnie mi nie wyszedl.Podejrzewam, ze to kwestia swinki, moze nie byla zbyt mloda, po drugie chyba nie rozmrozilam tego miesa w stu procetach, w dodatku cos sie zrobilo z mlekiem, chyba uzylam nie takiego, co trzeba, moze powinno byc takie najzwyklejsze z woreczka. Pieklo sie prawie dwie godziny, mniej niz kilogram. Ostatecznie bylo zjadliwe, ale to, co jadlam u tesciowej, przypominalo tylko w nieduzym stopniu... Wrrrrr..... Moze moral z tego taki, ze przepisy od tesciowej nalezy wyrzucac do kosza bez sprawdzania, bo szkoda zdrowia?;) |
pinkie 2009-01-06 19:46:50 |
Ja zazwyczaj piekę w naczyniu żaroodpornym, wydało mi się dziwne, ze schab ma być cały zanurzony w mleku - musiałabym wlać z 5 litrów. Ostatnio piekłam w rękawie i bardzo mi się udał schab i karkówka - do rękawa wlałam szklankę wody. Tego Twojego i tak narazie bym nie zrobiła, bo nie mogę nic z mlekiem :) Ale chciałam to sprzedać siostrze |
Joanna26 2009-01-06 20:49:13 |
Ja tez pieklam w naczyniu, ale mam takie okragle, nie za duze, wszedl litr mleka. |
Kamila 2009-04-07 10:28:49 |
Dziewczyny, podaję świetną, lekką sałatkę na święta :) 1 kalarepka, 3 marchewki, 1 pęczek rzodkiewek, szczypior, sałata, 4-5 jajek (na twardo). Kalarepkę, marchewkę, rzodkiewkę pokroić w paseczki. Sałatę porwać w większe kawałki, szczypior pokroić, jajka skroić w ćwiartki (można je jeszcze przekroić na pół). Wszystko do miski, dodać pieprz, sól i doprawić majonezem :))))) PYCHOTA! Jeśli znacie jakieś inne przepisy, ale właśnie na takie lekkie sałatki, nie jarzynowe z ziemniakami.. to plissss piszcie :))) |
Kamila 2009-04-09 09:58:07 |
Wow, ale ciszaaaaaaaaa |
katka 2009-04-09 14:20:22 |
1.kurczak upieczony lub ugotwany w kostkę2. ananas z puszki w kostkę 3. seler ugotowany na parze albo normalnie w garku-w kostkę 4.cebulka dymka albo jaka jest pod ręką-poszatkować 4.pietruszka natka-poszatkować.Pokropic sokiem z cytryny,doprawić według uznania. Dodać jogurt albo majonez. Wychodzi mniej lub bardziej dietetycznie.Smaczne |
femag 2009-04-13 12:28:42 |
Pinkie twoja sałatka brokułowa jest PRZEPYSZNA , wszystkim smakowała i zniknęła szybko:). Zrobiłam też sałatkę wiosenną Kamili również bardzo smaczna. |
femag 2009-04-13 12:35:37 |
ale gapa ze mnie brokułowa Joanny 26 oczywiście:), tak bardzo nam w gusta trafiła |
Joanna26 2009-04-17 22:29:31 |
O, to fajnie, bardzo sie ciesze, ze sie przepis przydal:) |
Kamila 2010-11-14 11:29:42 |
Wyciągam temat. Może jakieś nowe przepisy? Nie długo święta... :) |
Joanna26 2010-11-17 11:02:59 |
Ja mam przepis na pyszne ciastka. I latwe. 15 dag masła 30 dag maki lyzka cukru pudru kwasna smietana (2-3 lyzki, ile "zabierze") 2 zoltka zagniesc na dosc elastyczne ciasto, trzykrotnie rozwalkowac (jak ciasto francuskie - rozwalkowac, poskladac, znowu rozwalkowac, poskladac i jeszcze raz rozwalkowac), pokroic w kwadraty (tak. +- 5 x 5 cm, moze troszke wieksze), na srodek kazdego kwadracika konfitura (morelowa, jablkowa, wisnie - co kto ma i/lub lubi), polaczyc rogi, mocno zaciskajac (zrobic takie kopertki). Blache nasmarowac tluszczem, ulozyc kwadraty, piec ok. pol godziny. Z tych skladnikow wychodzi jedna blaszka. Po upieczeniu przelozyc na talerz, posypac cukrem pudrem. Smacznego:) |
Joanna26 2011-02-24 10:11:13 |
Lusiu, zapraszamy tutaj:) Wszelkie przepisy obiadowe mile widziane:)) |
dodka591983 2011-02-24 15:02:51 |
Kochane mamusie jutro przychodza do nas znajomi na kolacje i nie bardzo mam pomysl co im zaserwowac, moze jakas podpowiedz?? z gory dziekuje |
ciekawa 2011-02-25 08:41:24 |
Można zrobić panierkę z sezamu i płatków kukurydzianych-obtoczyć udka i piec w piekarniku. Tylko bez przykrycia na mniejszym gazie i nie mogą leżeć jeden na drugim. Albo żeberka w miodzie. Miód i ketchup-przyprawa do żeberek. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym tylko nie za gorąco i trzeba pilnować bo miód się pali. |
dodka591983 2011-02-25 09:35:57 |
no jak dla mnie te zeberka miodzio hehe ale niestety moj maz jest baaaaardzo wybredny, on nie jada zeberek golonek karkowek itp co moze miec troche tluszczyku, natomiast kolezanka w ogole nie przepada za miesem, w zasadzie to myslalam strogonov zrobic na chudej wolowinie i do tego salatka i foccacia z cebula i oliwkami upiec (przepis z dd tvn). no ale jeszcze mysle o 15 lece na zakupy wiec mam troche czasu. ale te zeberka to mysle ze zrobie jak moja mamcia przyjedzie mnie odwiedzic ( bede miala z kim palaszowac). |
Anna 2012-03-29 09:35:23 |
Dziewczyny, tak w kontekście zbliżających się świąt: szukam sprawdzonego przepisu na sałatkę z brokułem(?). |
Joanna26 2012-03-29 13:11:46 |
Ze dwie strony wcześniej podawałam przepis na sałatkę z brokułem. Nie wiem, czy nadaje się na święta, ale brokuł gra w niej pierwsze skrzypce:) Mam fajny przepis na danie obiadowo-kolacyjno-sałatkowe: - 2 małe podwójne piersi z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach z olejem (majeranek, czosnek, papryka słodka i ostra, tymianek, suszona zielona pietruszka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól), odstawić na dwie godziny, następnie usmażyć - ok. 1 kg marchwi pokroić w słupki, usmażyć (tak prawie na złoto, ale może być też al dente, jak kto lubi) - ugotować makaron-ryż (25 dag) - ogórki konserwowe - 2/3 litrowego słoika - pokroić w słupki wszystko wymieszać, podawać na ciepło lub na zimno |
Joanna26 2012-03-29 15:52:11 |
Zapomniałam o 1-2 ząbkach czosnku, które można dodać (lub nie, jeśli ktoś nie lubi - bez też jest smaczne). |
Strona 9 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |