szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp)
temat - Ksiązka Kucharska


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 6 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna
Napisano: Treść:
Migotka
2006-03-17
Email
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:)
ciekawa
2007-10-05
19:31:24
Email
Ej laski ja chyba oslepałam bo nie widze przepisu na marynate??? Joasiu wklej mi proszę też zrobię dynie-pamiętam z młodych lat mam robiła i było pyszne!!!! Już sie odwdzięczam przepisem na tarte-pycha wychodzi: ciasto: półtorej szklanki maki, pół szklanki cukru pudru,żółtko, 3/4 masła i 2 łyżki wody-ugnieść i do lodówki na 30 minut. Potem na cieniusio rozgnieść w formie na spodzie i troche na boczki, na to śliweczki-posypane cynamonem i cukrem i do piekarnika na 30 minut. Pyszotka.
Joanna26
2007-10-05
19:50:13
Email
pinkie 2007-09-26 14:36:45 Email KOLOROWA SAłATKA- przepis na 4 litrowe słoje małe ogórki (2 kg, ale watpię, zeby tyle wyszło) papryka- 4 kolory (chociaż pominęłabym zielony, bo inne warzywa sa zielone) pokrojona w długie paski cukinia pokrojona w słupki kalafior wrzucony na 1-2min na wrzątek i pokrojony na różyczki marchew - ugotowana przez 20 min - nacinamy małe rowki wzdłuż i kroimy na plasterki - tak, zeby wyszły kwiatki - 4-5 kwiatków na słój malutka cebulka - kilka na słój czosnek - 2 ząbki na słój W słojach układamy na stojąco i ciasno: 3 ogórki, cukinie , paprykę, na wierzch układamy kalafior i pozostałe warzywa Gotujemy zalewę: (porcja na 4 słoje) 4szklanki wody 1szklanka cukru 1szklanka octu (lub kwasek cytrynowy, jeśli ktos octu unika) 2 łyżki soli Słoje z warzywami zalewamy gorącą zalewą, po czym wekujemy wszystko 5 min od zagotowania, nie dłużej, bo warzywa za bardzo zmiękną. SMACZNEGO
kasiarys7
2007-10-05
23:30:57
Email
Joasiu piękne ci wyszły weki i napewno tak samo smakują jak wyglądaja.Prawdziwa pani kuchni z ciebie.Moje składniki jeszcze w sklepie.Jakoś czasu mi brak...ale przepis jest na twardym więc kiedys napewno.Te zdjęcia mówia wszystko.I bardzo zachęcaja do pracy..a pózniej do degustowania.
kasiarys7
2007-10-05
23:42:38
Email
Podam wam przepis na kurczaka w carry na surówce z sosami.
SOS RÓŻOWY :ketchup + majonez

SOS BIAŁY :jogurt naturalny + majonez + pare kropel cytryny i szczypta cukru

piersi kurczaka kroimy w paseczki obtaczamy w carry i smażymy

SURÓWKA :sałata lodowa (czasami jak nie moge dostać sałaty to kupuje kapuste pekińską ) + papryka czerwona + ogórek zielony ( mozna dodac pomidora ale orginał tego składnika nie ma ).Sałate ( kapuste ) kroimy w cieniutkie paseczki reszte też drobno siekamy.

Na tależu na obrzeżach kladziemy plasterki ogórka w środek ( na środku talerza) nakładamy surówkw i polewamy białym sosem,Potem nakładamy kurczaka ( ma kolor żółty) i polewamu sosem różowym.Mówie wam niebo w gębie.Przynajmniej ja bardzo to lubie i często robie.I czasami podaje jeszcze pieczone ziemniaki do tego...mniam...palce lizać ...SMACZNEGO
kasiarys7
2007-10-05
23:45:55
Email
Zapomniałam napisać że surówke trzeba doprawić .Ja troche sole pieprze kropla cytryny i oliwki.A jak mam "gotowy " sosik z papierka do sałatek (ziołowy ) to daje .Najbardziej podchodzą mi te sosy z LIDLA.Są tanie i naprawde super.
Joanna26
2007-10-07
10:30:20
Email
CIASTO Z ORZECHAMI I MIODEM
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany
3/4 kostki margaryny
Mąkę i margarynę posiakać. Utrzeć jajko z cukrem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, podzielić na pół, upiec jeden blat. Piec uważnie w ok.170 stopniach, wystarcza kilkanaście minut (jak za długo, to ciasto twardnieje), aż złapie rudy kolor.
1/4 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
25 gad orzechów włoskich
Zagotować cukier,miód i margaryne,wszucić orzechy i wymieszać.
Drugą połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, zrobić boki, na to wylać gorąćą masę orzechową - tak aby nie podeszla pod ciasto (po to boki) i piec.
KREM
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z tych składników ugotować budyń. Wystudzić.
1 żółtko utrzeć z kostką masła lub margaryny, po czym dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Spodni placek to ten z orzechami,na to idzie krem i na to ten blat,ktory pieczemy jako pierwszy. Moj luby dolozyl jeszcze polewe czekoladowa na wierzech, bo stwierdzil, ze ciasto wyglada smutno bez polewy, ale moim zadaniem wcale nie jest ona konieczna. Wygląda na dużo roboty,ale wbrew pozorom,to latwe ciasto, latwo sie robi, szybko piecze.NAPRAWDĘ PYCHA, POLECAM i SMACZNEGO:)))

Joanna26
2007-10-07
10:32:22
Email
Kasia,skoro lubisz kurczaka w curry,to na pewno smakowałby Ci taki:Piersi pokroic w kostke,posolic,dodac przecisniety przez praske czosnek i curry. Niech chwile polezy,pusci sok.Rozgniesc platki kukurydziane, obtoczyc w nich kurczaka.Wylozyc na posmarowana olejem/oliwa blache,pokropic olejem,zapiekac w piekarniku 20 minut (180stopni).Proste,pyszne,uwielbiane przez dzieci.Pasujaca salatka: kapusta pekinska,pokrojone orzechy wloskie, pomarancza w kostke,oliwa z oliwek,odrobina soli.Smacznego:)(Przekleiłam ten przepis z 2 strony ksiązki,bo juz go kiedys podawałam).Pozdrawiam:))
kasiarys7
2007-10-07
17:45:39
Email
Oooo coś nowego - jeszcze nie jadłam nic w płatkach.Dzieki za przepis .Przy najblizszej okazji zaserwuje...
kasiarys7
2007-10-23
10:14:34
Email
Okazja do kurczak w płatkach juz się zbliża.A ja z innej beczki Mój synek uwielbia dynie .Dodaje mu do zupy i tak pomyślałam że przecież dynie można mrozić.Tylko nie wiem czy taką surową czy lapiej ją zblanszować.?
Monik
2007-11-18
14:55:18
Email
Dziewczyny a czy któraś z Was ma przepis na sernik, taki oblany czekoladą? Bez ciasta na spodzie. Będę wdzięczna:)
rena27
2007-11-18
19:17:02
Email
znalazłam coś podobnego w internecie oto link może o to Ci chodziło
rena27
2007-11-18
19:23:14
Email
sernik może teraz się uda
Joanna26
2007-11-18
21:50:32
Email
Ja mam sprawdzony przepis na taki sernik:

70-75 dag sera,
1/2 kostki masla,
4 jajka,
niepełna szklanka cukru,
bakalie,
odrobina proszku do pieczenia,
łyżka mąki ziemniaczanej,
zapach pomarańczowy.

Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masło, ucierać dalej. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać żółtka utarte z masłem, mąkę i proszek oraz 3-4 krople zapachu.Wymieszać, dodać bakalie. Wymieszać. Na końcu - delikatnie dodać białka. Wyłożyć do pieczenia, piec ok.50 minut.
Monik
2007-11-18
22:24:47
Email
Dziękuję za przepis!!!!
Joanna26
2007-11-19
12:41:54
Email
Czy ktos zna przepis na salatke z ryzem lub makaronem???
aska
2007-12-10
09:30:10
Email
poszukuje jakiegos fajnego i sprawdzonego przepisu na swiateczna kapuste z grzybami ale taka "full wypas" tzn ze sliwkami, rodzynkami, winem i kto tam wie z czym jeszcze. Znalazlam kilka w internecie ale tak jak pisalam poszukuje takiego sprawdzonego przepisu. A moze macie jeszcze jakis fajny przepis na cos innego. My na wigilie idziemy do mamy meza a potem na chwilke do moich rodzicow. Poza rutynowa pomoca chcialabym przyniesc ze soba cos fajnego, innego zrobionego tylko przeze mnie. Chwalcie sie przepisami wigilijnymi
polishgirl
2007-12-18
21:40:10
Email
No właśnie!!! Pozdciagam temat do góry. Napiszcie co robicie na wigilię. Ja równiez idę na wigilie zbiorową, ale mam zrobic jakies danie. Tylko co, bo te wszystkie klasyczne juz robi szwagierka i tesciowa.
Kamila
2008-02-18
19:03:30
Email
Agatko, proszę, może tutaj coś znajdziesz :)
Kamila
2008-02-18
19:08:32
Email
No i szybki przepis na ekstra pyszne i ekstra szybkie w przygotowaniu żeberek :) 1kg żeberek, słoik dżemu morelowego i jeden ketchup pikantny (ja użyłam Kotlin). Żeberka lekko solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wymieszanym sosem z dżemu i ketchupu. Zapiekamy przez ok godzinę w piekarniku. Palce lizać: mniam mniam.
Agata
2008-02-19
11:30:42
Email
Kurcze Kamila ale mi apetytu na to Rafaello narobiłaś. Przepis jest chyba na 2-stronie. Jak skończe małego karmić to będzie pierwsze ciasto jakie upiekę i wrąbię:)
Kamila
2008-02-19
11:50:29
Email
Oj tak.... pyszne jest... mniam mniam, naprawdę polecam! Na chrzciny rewelacja :)
sylwia
2008-02-19
12:24:51
Email
A mnie bardzo Kamila zainteresowały te żeberka. Nie mam w domu takiego dzemu, ale jutro kupie i wypróbuję. Moje najprostsze i szybkie danie, to pieczone udka lub skrzydełka. Nalezy mięsko tylko dokładnie posypac przyprawami do kurczaka(ja wypróbowałam sposob taki, że przyprawy do kurczaka kupuję róznych firm i mieszam), wszystkie włozyc do rękawa do pieczenia i piec godzinkę. ZawsZe mam skrzydełka lub udka w zamrażarce i na wypadek niezapowiedzianych duzo wczesniej gośći:)) pieke je.
Kamila
2008-02-19
12:53:47
Email
Ja tez uwielbiam takiego kurczaczka :) najczęściej kupuję przyprawy z KAMIS'a, do kurczaka po węgiersku i złocistą.. pychotka..
pinkie
2008-02-20
14:06:45
Email
Kamila, tak się napaliłam na żeberka, ze kupiłam 2 kg i potem latałam z tym po całym osiedlu, szukając dżemu morelowego (lub w ostateczności moreli w puszce). Niestety nie znalazłam. Gdzie go kupujesz??? Kupiłam konfiturę z brzoskwiń i zmieszam z dżemem ananasowym. Oprócz ketchupu dodam tez przecier pomidorowy ;)
sylwia
2008-02-20
14:16:12
Email
Pinkie, ja też nie dostalam morelowego, ale wiem, że Łowicz takie produkuje, więc dałam brzoskwiniowy. Przed chwilą się upiekły. Poprostu rewelacje "pyszota":)))
Kasiarys7
2008-02-20
17:13:22
Email
Świetny przepis..Szybko i bez roboty - tak to ja lubie.Napewno zaserwuje mężusiowi..
pinkie
2008-02-20
19:24:52
Email
Potwierdzam: zeberka wyszły mniamuśne! Uwielbiam smak mięsa w połączeniu z owocami. To prawda - palce lizać! Nawet mój mąż zjadł ze smakiem - ale nie mogę mu powiedzieć z czego był sos :))) Dziewczyny, napiszcie mi przepis na pieczone ziemniaki!
Kamila
2008-02-20
19:27:52
Email
Cieszę się, że Wam smakowało!!! Dżem morelowy kupuję właśnie z Łowicza, jest chyba nawet niskosłodzony.. dokładnie nie wiem, ale myślę, że brzoskwioniowy też się nadaje :)
Aneczka777
2008-02-26
19:22:25
Email
Kamila, żeberka są przepyszne!!! Tylko że ja zamarynowałam je na noc w tej marynacie i piekłam dłużej, bo były grube. Zrobię je jeszcze nie raz. Dzięki za przepis :)
Kamila
2008-02-28
12:52:17
Email
Cieszę się, że smakują Wam żeberka moje drogie :)
Julia
2008-02-28
19:55:36
Email
Kamila zakupiłam żeberka, dżem i keczup, wszystko czeka teraz na stosowną okazję, może w sobotę zrobię :o) mmmm...już mi ślinka cieknie :o) Laski ja Wam polecam tego kurczaka w krakersach, wpisywałam wcześniej wpis, ale jakoś przeszedł bez echa, więc powtarzam się, jesli ominęłyście :o)
Joanna26
2008-02-29
09:58:29
Email
Julia, ja ostatnio zrobilam Twoja rybe z warzywami i ryzem. Nawet wyszlo (ku memu zdziwieniu:), dobre bylo, ALE ryba zniknela. Rozmemlala sie w daniu tak dokladnie, ze poza smakiem nic z niej nie zostalo, ani jednego wiekszego kawaleczka.I tak sie zastanawialam, czy by jej moze nie gotowac oddzielnie, na parze na przyklad i dodawac pozniej? nigdy nic nie gotowalam na parze, nawet szczerze mowiac nie wiem, jak to wyglada? Jesli macie jakies doswiadczenia w gotowaniu na parze, to napiszcie cos prosze.
Julia
2008-02-29
10:01:26
Email
Joasiu bo ta ryba się właśnie rozpada na kawałki, ale żeby była rozmemłana aż to nie, może za długo gotowałaś? Ja to gotuję ok 15 min. Ale jeśli wolisz to można oczywiście rybę ugotować na parze osobno, albo upiec, wtedy będzie ją widać w tym daniu, moja mama raz tak zrobiła i ładnie to wyglądało. Ja tak nie robię, bo dla mnie to aż takiego znaczenia nie ma a poza tym w jednym garnku jest szybciej i mniej roboty.
Julia
2008-03-01
14:20:43
Email
Dziewczyny róbcie wszystkie żeberka!! ;o) Są zajebiste :o)))
Magdalenka
2008-03-02
14:03:03
Email
ja juz zrobilam. rzeczywiscie sa czadowe.
Joanna26
2008-03-05
11:00:29
Email
Julia, ja sprobuje Twojego kurczaka w krakersach, a Ty - jesli bedziesz miala ochote - sprobuj mojego w platkach kukurydzianych, bo tez przeszedl bez echa:)
Piersi pokroic w kostke,posolic,dodac przecisniety przez praske czosnek i curry. Niech chwile polezy,pusci sok.Rozgniesc platki kukurydziane, obtoczyc w nich kurczaka.Wylozyc na posmarowana olejem/oliwa blache,pokropic olejem,zapiekac w piekarniku 20 minut (180stopni).Proste,pyszne,uwielbiane przez dzieci.Pasujaca salatka: kapusta pekinska,pokrojone orzechy wloskie, pomarancza w kostke,oliwa z oliwek,odrobina soli.Smacznego:)
basienka25
2008-03-05
12:20:25
Email
Ja o żeberkach:) Pychota!!!!! Zrobiłam z dżemem brzoskwiniowym. Ale mam pytanie, co proponujecie jako dodatek do żeberek ( ziemniaki, jakaś surówka) , ja właśnie zjadłam z kopytkami, bo miałam z wczoraj. Nawet pasuje.
polishgirl
2008-03-16
13:15:38
Email
Joanna robie właśnie twojego kurczaka w płatkach. Zobaczymy jak wyjdzie.
Joanna26
2008-03-16
15:03:50
Email
Mmm, super:) Daj znac, czy smakowalo:))
sylwia
2008-03-16
15:09:52
Email
Oj i mnie by się takiego kurczaka w płatkach zjadło:). A u mnie był wczoraj kartofel staropolski, równiez wam bardzo polecam.
polishgirl
2008-03-17
13:58:04
Email
Kurczak w płatkach bardzo dobry. Chyba tylko za długo go piekłam. Ale poza tym extra. Mężowi bardzo smakował. Polecam. Zastanawiam sie nad sałatkami na świeta. Może macie jakieś propozycje?
Joanna26
2008-03-18
21:08:10
Email
Dziewczyny, chciałabym Wam polecic przepis na super mazurek:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=64
Od dwoch lat na Swieta pieke mazurek wlasnie z tego przepisu i wszyscy sa zachwyceni, jest naprawde przepyszny, proporcje sa jakos tak skonstruowane, ze zawsze wychodzi;) Wole taki cienki, na duzej blasze, ale grubszy tez dobry. A czekolade do niego robie z przepisu, ktory jest w komentarzach, zacytuje...
Potrzebne jest 3 łyżki stołowe cacao, 3 łyżki zimnej wody, 3 łyżki cukru i 8 dag masła. Na początku rozpuszczamy masło z cukrem i cały czas energicznie mieszamy do jednolitej płynnej masy, po czym dosypujemy cacao i dolewamy wodę. Ale najważniejsze w tym wszystkim jest to aby nie dopuścić do zagotowania całej tej masy!!!!!!!!!!!!!. Wszystko ma sie tylko rozpuścić i parować lecz nie może wrzeć. Dlatego ważne jest bezustanne miszanie aż do osiągnięcia jednolitej masy. Po czym odstawiamy do ostygnięcia i... palce lizać.

Naprawde pyszna ciemna czekolada, mniam:) Polecam, bo latwy i naprawde warto:)
Joanna26
2008-06-18
22:45:04
Email
Wrzućcie kochane coś nowego, może jakieś ciasto z truskawkami? Albo potrawę z młodymi warzywami? :) Julia, co tam u Ciebie w kuchni??
Kamila
2008-08-31
11:13:51
Email
Basieńko 25. - zrobiłam Twoje ciacho, Szarpańca, na urodzinach Kini zrobiło furorę haha a wczoraj znów upiekłam dla rodzinki :) pychotka!!! Dziewczyny dawajcie nowe przepisy, interesują mnie weki od jutra zaczynam robić papryczkę w occie :) Pozdrawiam!
natula
2008-10-23
10:43:04
Email
polecam przepis na pizze z http://pizza.kipme.pl w ogóle zastanawialam się nad założeniem tam fanklubu np "gotowanie" i żeby w odpowiednich zakladkach były poszczególne rodzaje dań: śniadania, obiady itd. można by wrzucać zdjęcia i filmiki jak coś sie ugotowało ;) pomyślę nad tym, ale wydaje mi się, że mogłoby to być fajne :)
pinkie
2008-11-27
21:05:41
Email
Znacie jakieś pyszne potrawy z owocami morza? jakies sałatki np... Acha i proszę od razu napisac jakie owoce morza kupujecie: mrożone, czy w słoiku, czy w puszce, bo jestem totalnym lajkonikiem w tej sprawie. Mam przygotować cos na niedzielę - proszę o odzew
Joanna26
2008-12-30
23:05:35
Email
Jadlam ostatnio u tesciowej :)))))) pyszne proste danie. Schab w kawalku nalezy natrzec ziolami na dwie godziny, nastepnie oblozyc plastrami pomaranczy, zalac mlekiem i piec w piekarniku (1 kg godzine). Po upieczeniu oblozyc swiezymi plastrami pomaranczy, podawac z ryzem. Pycha! naprawde:))))
pinkie
2008-12-31
11:08:49
Email
Joanno, ale to sie piecze w rekawie foliowym? do jakiej wysokosci zala c mlekiem lub ile mleka zuzyc?
pinkie
2008-12-31
11:09:31
Email
i jakie zioła?
Joanna26
2009-01-02
21:54:27
Email
Ziola jakiekolwiek, jakie sie lubi. A zalac tak, zeby calosc przykrylo - rekaw tu niepotrzebny. Naczynie, w srodku mieso oblozone pomaranczami w plastrach, zalane mlekiem - tak piec.
Joanna26
2009-01-04
15:42:07
Email
Tym razem przepis na salatke od mojej znajomej.Jak go zobaczylam, to popatrzylam tylko z powatpiewaniem, bo nie chcialo mi sie wierzyc, zeby to bylo nie tylko smaczne, ale w ogole jadalne. Ale jest, jak dla mnie - pyszne.Dlatego sie dziele, moze kogos zainteresuje:)

Składniki:
2 brokuly
10 plasterkow chudego wedzonego boczku lub baleronu
szklanka luskanych pestek slonecznika przesuszonych na patelni (bez tluszczu)
1/2 szkl. posiekanej czerwonej cebulki
1/2 szkl. rodzynek

sos:
1 szkl. majonezu
2 łyżki cukru
3 łyżki octu winnego

Umyte brokuly kroimy i obrywamy male rozyczki (jak najmniejsze! - tak tak, brokuly na surowo). Boczek lub baleron podsmazamy na patelni, nastepnie kroimy w kosteczke. Wszystkie skladniki do miski, mieszamy.Przygotowujemy sos: ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy, mieszamy z majonezem, az sie wszystko ladnie polaczy. Polewamy salatke sosem i dokladnie mieszamy. Mniam mniam mniam mniam:)
Joanna26
2009-01-06
18:23:30
Email
Pinki, robilas ten schab? Ja wlasnie zrobilam i jestem zla, zupelnie mi nie wyszedl.Podejrzewam, ze to kwestia swinki, moze nie byla zbyt mloda, po drugie chyba nie rozmrozilam tego miesa w stu procetach, w dodatku cos sie zrobilo z mlekiem, chyba uzylam nie takiego, co trzeba, moze powinno byc takie najzwyklejsze z woreczka. Pieklo sie prawie dwie godziny, mniej niz kilogram. Ostatecznie bylo zjadliwe, ale to, co jadlam u tesciowej, przypominalo tylko w nieduzym stopniu... Wrrrrr..... Moze moral z tego taki, ze przepisy od tesciowej nalezy wyrzucac do kosza bez sprawdzania, bo szkoda zdrowia?;)
pinkie
2009-01-06
19:46:50
Email
Ja zazwyczaj piekę w naczyniu żaroodpornym, wydało mi się dziwne, ze schab ma być cały zanurzony w mleku - musiałabym wlać z 5 litrów. Ostatnio piekłam w rękawie i bardzo mi się udał schab i karkówka - do rękawa wlałam szklankę wody. Tego Twojego i tak narazie bym nie zrobiła, bo nie mogę nic z mlekiem :) Ale chciałam to sprzedać siostrze
Joanna26
2009-01-06
20:49:13
Email
Ja tez pieklam w naczyniu, ale mam takie okragle, nie za duze, wszedl litr mleka.
Kamila
2009-04-07
10:28:49
Email
Dziewczyny, podaję świetną, lekką sałatkę na święta :) 1 kalarepka, 3 marchewki, 1 pęczek rzodkiewek, szczypior, sałata, 4-5 jajek (na twardo). Kalarepkę, marchewkę, rzodkiewkę pokroić w paseczki. Sałatę porwać w większe kawałki, szczypior pokroić, jajka skroić w ćwiartki (można je jeszcze przekroić na pół). Wszystko do miski, dodać pieprz, sól i doprawić majonezem :))))) PYCHOTA! Jeśli znacie jakieś inne przepisy, ale właśnie na takie lekkie sałatki, nie jarzynowe z ziemniakami.. to plissss piszcie :)))
Kamila
2009-04-09
09:58:07
Email
Wow, ale ciszaaaaaaaaa
katka
2009-04-09
14:20:22
Email
1.kurczak upieczony lub ugotwany w kostkę2. ananas z puszki w kostkę 3. seler ugotowany na parze albo normalnie w garku-w kostkę 4.cebulka dymka albo jaka jest pod ręką-poszatkować 4.pietruszka natka-poszatkować.Pokropic sokiem z cytryny,doprawić według uznania. Dodać jogurt albo majonez. Wychodzi mniej lub bardziej dietetycznie.Smaczne
femag
2009-04-13
12:28:42
Email
Pinkie twoja sałatka brokułowa jest PRZEPYSZNA , wszystkim smakowała i zniknęła szybko:). Zrobiłam też sałatkę wiosenną Kamili również bardzo smaczna.
femag
2009-04-13
12:35:37
Email
ale gapa ze mnie brokułowa Joanny 26 oczywiście:), tak bardzo nam w gusta trafiła
Joanna26
2009-04-17
22:29:31
Email
O, to fajnie, bardzo sie ciesze, ze sie przepis przydal:)
Kamila
2010-11-14
11:29:42
Email
Wyciągam temat. Może jakieś nowe przepisy? Nie długo święta... :)
Joanna26
2010-11-17
11:02:59
Email
Ja mam przepis na pyszne ciastka. I latwe.
15 dag masła
30 dag maki
lyzka cukru pudru
kwasna smietana (2-3 lyzki, ile "zabierze")
2 zoltka
zagniesc na dosc elastyczne ciasto, trzykrotnie rozwalkowac (jak ciasto francuskie - rozwalkowac, poskladac, znowu rozwalkowac, poskladac i jeszcze raz rozwalkowac), pokroic w kwadraty (tak. +- 5 x 5 cm, moze troszke wieksze), na srodek kazdego kwadracika konfitura (morelowa, jablkowa, wisnie - co kto ma i/lub lubi), polaczyc rogi, mocno zaciskajac (zrobic takie kopertki). Blache nasmarowac tluszczem, ulozyc kwadraty, piec ok. pol godziny. Z tych skladnikow wychodzi jedna blaszka. Po upieczeniu przelozyc na talerz, posypac cukrem pudrem. Smacznego:)
Joanna26
2011-02-24
10:11:13
Email
Lusiu, zapraszamy tutaj:) Wszelkie przepisy obiadowe mile widziane:))
dodka591983
2011-02-24
15:02:51
Email
Kochane mamusie jutro przychodza do nas znajomi na kolacje i nie bardzo mam pomysl co im zaserwowac, moze jakas podpowiedz?? z gory dziekuje
ciekawa
2011-02-25
08:41:24
Email
Można zrobić panierkę z sezamu i płatków kukurydzianych-obtoczyć udka i piec w piekarniku. Tylko bez przykrycia na mniejszym gazie i nie mogą leżeć jeden na drugim. Albo żeberka w miodzie. Miód i ketchup-przyprawa do żeberek. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym tylko nie za gorąco i trzeba pilnować bo miód się pali.
dodka591983
2011-02-25
09:35:57
Email
no jak dla mnie te zeberka miodzio hehe ale niestety moj maz jest baaaaardzo wybredny, on nie jada zeberek golonek karkowek itp co moze miec troche tluszczyku, natomiast kolezanka w ogole nie przepada za miesem, w zasadzie to myslalam strogonov zrobic na chudej wolowinie i do tego salatka i foccacia z cebula i oliwkami upiec (przepis z dd tvn). no ale jeszcze mysle o 15 lece na zakupy wiec mam troche czasu. ale te zeberka to mysle ze zrobie jak moja mamcia przyjedzie mnie odwiedzic ( bede miala z kim palaszowac).
Anna
2012-03-29
09:35:23
Email
Dziewczyny, tak w kontekście zbliżających się świąt: szukam sprawdzonego przepisu na sałatkę z brokułem(?).
Joanna26
2012-03-29
13:11:46
Email
Ze dwie strony wcześniej podawałam przepis na sałatkę z brokułem. Nie wiem, czy nadaje się na święta, ale brokuł gra w niej pierwsze skrzypce:)

Mam fajny przepis na danie obiadowo-kolacyjno-sałatkowe:
- 2 małe podwójne piersi z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach z olejem (majeranek, czosnek, papryka słodka i ostra, tymianek, suszona zielona pietruszka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól), odstawić na dwie godziny, następnie usmażyć
- ok. 1 kg marchwi pokroić w słupki, usmażyć (tak prawie na złoto, ale może być też al dente, jak kto lubi)
- ugotować makaron-ryż (25 dag)
- ogórki konserwowe - 2/3 litrowego słoika - pokroić w słupki
wszystko wymieszać, podawać na ciepło lub na zimno
Joanna26
2012-03-29
15:52:11
Email
Zapomniałam o 1-2 ząbkach czosnku, które można dodać (lub nie, jeśli ktoś nie lubi - bez też jest smaczne).
Strona 6 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum