wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - Ksiązka Kucharska Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 1 - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
Migotka 2006-03-17 |
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:) |
Migotka 2006-03-17 08:08:41 |
WIOSENNA SAŁATKA Z FETĄ:___1 kapusta pekinka,2 świerze,papryki(czerwona i zielona),pomidor,ogórek,sos grecki z torebki,feta light,2 jajka ugotwane.Sałatka jest lekko słona, ze względu na dodanie fety,ale do dań mięsnych jest przepyszna:] |
setka 2006-03-17 08:14:36 |
SUPER POMYSL:) jak maly zasnie to siadam i cos nastukam |
Migotka 2006-03-17 08:17:27 |
Setka ja mam same super pomysły:)))))hehehe |
ziuta 2006-03-17 11:00:56 |
Rolada czakoladowa/Składniki: 5 rozdzielonych jajek 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki tłustej śmietany Sposób przygotowania: 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier. Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała. Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną. 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut. Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku. Odstawić do wystygnięcia. 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem. Podawać pokrojone w plastry. Uwagi: Piec w temperaturze 180°c Porcji 8 Przygotowanie 30 min Pieczenie 15 min 8 min na zrobienie masy Kalorie 322 Tłuszcz 14,7 g |
setka 2006-03-17 13:09:38 |
Pierś z kurczaka (BEZ STRACHU HIHI)z pietruszką: kurczak na kawałki podsmażyć na oliwie razem z połówką drobno posiekanej cebuli . wlać bulion z kostki(1/4 kostki na 1/2 szkl. wrzątku), dodać drobno posiekane pieczarki, ok. łyżki posiekanej natki pietruszki i dusić pod przykryciek 10-15min. na koniec wlać 1/2 łyżeczkę mąki kukurydzianej rozmieszanej z 2 łyżkami zimnej wody i podgrzewać ciągle mieszając aż zgęstnieje. ja robie to z ryżem lub kaszą gryczaną. |
Magdalenka 2006-03-18 02:12:35 |
piers z kurczaka albo z indyka w sosie z bialego wina z zurawina: piers rozbic i obsypac ziolami do drobiu (jest nawet taka mieszanka z kamisa, albo jak ktos chce to sypie tymianek, szalwia, pietruszka, moze byc rozmaryn), sola i pieprzem (bez panierki!!!!). obsmazyc na MASLE PRAWDZIWYM (koniecznie maslo, inaczej sos bedzie niedobry). lekko zarumienione zdjac z patelni i odlozyc na bok. z pozostalosci po smazeniu robimy sos: patelnie z maslem zostawic na gazie i dolac bialego wina wytrawnego ok. pol szklanki, ciagle mieszac, tak aby alkohol odparowawal. dolac ok. pol szklanki slodkiej smietany gestej, mieszac NIE DOPROWADZAJAC DO WREZNIA aby sos zgestanial. NIE ZAGESZCZAC MAKA!!!! doprawic sola i pieprzem DO SMAKU, ALE TO JEST RZADKO KONIECZNE. obsmazone piersi z kurczaka wlozyc do naczynia zaroodpornego, na wierzch polozyc dosc grube plastry mozarelli i polac sosem z patelni. wlozyc do piekarnika i piec az mozarella sie rozpusci. ja to podaje z ryzem posypanym mandarynkami z puszki, daje tez zurawiny. smaki ladnie sie komponuja- slodycz zurawin i mandarynek i wytrawny sos. mojemu mezowi bardzo smakuje. do tego oczywiscie biale wino pasuje, moze byc to samo na bazie ktorego byl robiony sos. acha! ilosci wina i smietany sa podane na oko. jak ktos potrzebuje wiecej sosu, moze zwiekszyc ilosci, to sa dane dla 2 piersi, dla 2 osob, ja osobiscie lubie sos, i zawsze robie go dosc duzo, tym bardziej ze piers w piekarniku tez powinna dosc mocno byc nim polana, inaczej sie robi sucha. |
setka 2006-03-19 21:00:22 |
Dziewczyny na pewno macie jakies fajne przepisy!!! |
Lidka23 2006-03-21 17:50:15 |
Kurczak po hiszpańsku: 2 udka kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 70 g pomidorów z puszki bez skórki 70 g kiełbaski chorizo 2 szczypty słodkiej papryki 7 oliwek czarnych bez pestek 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina. 2 ząbki czosnku 1 cebula sól i pieprz do smaku Jak zrobić: Rozgrzać oliwę na patelni. Udka przekroić na pół. Każdy kawałek z obu stron posolić,posypać zmielonym pieprzem. cebulę w małą kostkę.drobno czosnek. Obsmażyć kawałki mięsa na złoto.Dodać czosnek i cebulę. Smaż, do zeszklenia. Wykrzucić pestki i błonki z papryki. Pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do mięsa na patelni. Pomidory w drobną kostkę. Dodać do mięsa w sosie na patelni i miieszać Wlać białe wino i dusić aż kurczak będzie miękki (ok. 15 min.). Oliwki na kawałeczki.Dodać je na patelnię. Doprawić sosem papryką i wymieszać soli i pieprzu do smaku. Podawać gorące. Smacznego:))) |
Lidka23 2006-03-21 17:53:25 |
jest to przepis Pascala ale wypróbowany ale naprawde pyszny!!!!polecam |
alutka 2006-03-22 17:32:30 |
Hej dziewczyny no to polecam szybkie ciasto marchwiowe,ja zwykle robie je w 20 minut. 2 szklanki mąki,2 szklanki cukru,5 jajek,3 łyżeczki proszku do pieczenia,szklanka oliwy,3 szklanki startej na tarce jarzynowej marchwi,rodzynki i orzechy włoskie,tłuszcz i bułka do wysmarowania i posypania blachy. Rodzynki trzeba wcześniej sparzyć i osuszyć a przed dodaniem do ciasta opruszyć mąką.Pieczemy około 1 h w temp.180 stopni. Po wyjęciu można polać polewą kakaową.Dobre,tanie i szybkie. |
setka 2006-03-22 19:29:49 |
Ale mi apetytu narobilas tym ciastem hihihi Musze takie zrobic tylko nie wiem czy mi wyjdzie bo mam dwie lewe dl pieczenia... |
alutka 2006-03-22 20:10:42 |
setka na pewno dasz radę to jest ciasto z tych,które zawsze wychodzą :) |
setka 2006-03-22 20:18:45 |
No to probuje:)) |
alutka 2006-03-22 22:21:39 |
setka najpierw utrzyj jajka z cukrem do tego dodaj mąkę z proszkim do pieczenia i oliwe a na końcu marchew,rodzynki i orzechy - ilość zgodnie z upodobaniem powinno wyjść na 100%smacznego:) |
setka 2006-03-29 12:17:35 |
Zrobilam!!!!!!!!!!!!!!!!!! udalo sie!!!!!!!!! on nie bede klamac troche pomogla mi siocha hehehe ALE TO PRAWDA ZE PYSZNE. DZIEKI ZA SUPER DOZNANIA SMAKOWE HIHIHI |
Strona 1 - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |