szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp)
temat - Ksiązka Kucharska


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 4 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna
Napisano: Treść:
Migotka
2006-03-17
Email
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:)
Kamila
2007-04-03
14:41:25
Email
Napisałam, że pieczemy w piekarniku gazowym o takiej i takiej temperaturze gdyż w moim elektrycznym ten biszkopt piekę na termoobiegu z dolną grzałką w temp. 150st i prze godzinę. Jak upiekłam w 200st. to wiadomo co się stało :) Ale ciacho jest naprawdę pyszne... kaloryczne, ale w święta można chyba sobie pozwolić na troszkę luksusu :)
pinkie
2007-06-29
16:47:40
Email
Znacie może jakiś przepis na pyszny ostry sos pomidorowy? taki jak dają do pizzy albo w sphinksie? Mam tylko koncentrat, nie mam świeżych pomidorów. To dosyć pilne, proszę o odzew
Joanna26
2007-06-29
18:18:38
Email
Przesmaz koncentrat na masle,dodaj odrobine wody,przyprawy,pewnie jakas papryke ostra i cos z tego powinno wyjsc.
Kamila
2007-09-25
14:56:37
Email
Dziewczyny, w sobotę rozbiłam paprykę w occie, chciałabym Wam podać przepis, bo wyszła naprawdę smaczna :) 3. litry wody, pół litra octu, 4. łyżki soli, 8. łyżek cukru i 3. łyżki oleju, oczywiście plus liście laurowe i pieprz :) może macie jakię fajne przepisy na weki?? Na buraczki na przykład?
Kamila
2007-09-26
12:08:41
Email
Kobietki! Nie robicie weków??? Niemożliwe ;-)
pinkie
2007-09-26
12:38:40
Email
Nie robimy, bierzemy od mamy ;) Moja mam robi fantastyczne buraczki, zamiast octu daje sok z czerwonych porzeczek. Jeżeli zrobiłaś porzeczki i jesteś zainteresowana, to moge zapytać mamy jak ona to robi. Te buraczki potem nadają się na zupę i jako sałatka do obiadu. Inne fantastyczne przetwory mojej mamy to grzyby w occie, marynowaną sałatkę (paski papryki, kawałki kalafiora, cukinii, kabaczka, ogórki i mini cebulka w jednym słoju) i konfitura z mirabelek ze skórką pomarańczową(coś cudownego). Reszte mama robi normalnie: dźemy i kompoty - z cukrem po prostu. Ogórki, kapustę, pomidory - tradycyjnie.
Kamila
2007-09-26
12:48:41
Email
Ja też wiecznie wyciągałam od mamy :) zawoziłam puste słoje a zabierałam pełne :) ale teraz mi już głupio.. cholera ile można ;-) porzeczek nie mam.. a buraki myslę zrobić z papryczką.. grzybki też mam zrobione ze 20. słoiczków :) będzie co jeść w zimę :)
pinkie
2007-09-26
12:57:36
Email
Moja mama produkuje weki dla siebie i czwórki dzieci (taka nieuleczalna nieszkodliwa choroba), więc po prostu musimy to brać ;)
Joanna26
2007-09-26
13:57:52
Email
Pinki,marynowana salatka, ach jak to pieknie brzmi:)Mniam mniam,narobilas mi smaka i na jedzenie i na produkcje!Nie wyciagnelabys od mamy przepisu?:)
pinkie
2007-09-26
14:36:45
Email
KOLOROWA SAłATKA- przepis na 4 litrowe słoje
małe ogórki (2 kg, ale watpię, zeby tyle wyszło)
papryka- 4 kolory (chociaż pominęłabym zielony, bo inne warzywa sa zielone) pokrojona w długie paski
cukinia pokrojona w słupki
kalafior wrzucony na 1-2min na wrzątek i pokrojony na różyczki
marchew - ugotowana przez 20 min - nacinamy małe rowki wzdłuż i kroimy na plasterki - tak, zeby wyszły kwiatki - 4-5 kwiatków na słój
malutka cebulka - kilka na słój
czosnek - 2 ząbki na słój
W słojach układamy na stojąco i ciasno: 3 ogórki, cukinie , paprykę, na wierzch układamy kalafior i pozostałe warzywa
Gotujemy zalewę: (porcja na 4 słoje)
4szklanki wody
1szklanka cukru
1szklanka octu (lub kwasek cytrynowy, jeśli ktos octu unika)
2 łyżki soli
Słoje z warzywami zalewamy gorącą zalewą, po czym wekujemy wszystko 5 min od zagotowania, nie dłużej, bo warzywa za bardzo zmiękną. SMACZNEGO
Joanna26
2007-09-26
18:24:39
Email
Super!!!!:)))Dzieki Pinki!
Kamila
2007-09-27
07:23:46
Email
Ekstra przepis! Tylko skąd wziąść teraz ogórki?
pinkie
2007-09-27
07:51:19
Email
no właśnie... można spróbowac z cukinią - smakuje w sałatce identycznie jak ogórek. Mama robi tez świetna dynię na słodko-kwaśno. Czy dynie sa jeszcze w sprzedaży?
Kamila
2007-09-27
08:28:59
Email
Hmmmm nie widziałam dyni w sprzedaży. Pinkie, ale narobiłaś mi smaka!
kasiarys7
2007-09-27
10:05:59
Email
Dyni nie lubie ale ta sałatka to napewno pyszna i juz mi język lata...Osobiście nie robie weków ale może się skusze.
pinkie
2007-09-27
10:39:28
Email
Ta sałatka przede wszystkim pięknie wygląda w słoiku - jak te dekoracyjnie stworzone oliwy z warzywami i przyprawami w środku ;) Smakuje - hmm tak jak papryka marynowana, ogórki konserwowe(ale o wiele mniej ostra). Moim zdaniem najlepsza z tego jest cukinia, ale wszystko jest bardzo smaczne. Ja najbardziej lubię ją na kanapce z wędliną.
pinkie
2007-09-27
10:42:40
Email
Ojej, przypomniały mi sie ogórki kiszone mojej koleżanki z pracy... Robi je w ogromniastych słojach (nie wiem...5l???). I tam sa różne niesamowite dodatki, np liście dębu. Raz tylko ich spróbowałam i teraz wspominam z rozmarzeniem. Wiecie, ze wypiłam wtedy dwie szklanki wody z tych ogórków???
pinkie
2007-09-27
10:47:13
Email
Z innych delicji, jakie miałam okazje kosztowac - moja ciocia mroziła maliny. Nie wiem jak ona to robiła- na pewno były pozbawione pestek (za pomocą przetarcia przez sito ) i pewnie trochę mieszała z cukrem. Raczej nie gotowała, tylko zamykała w pojemnikach i do zamrażarki... To było niesamowite. Poziomki mrożone i trochę zmiksowane z cukrem - też sa przepyszne.
kasiarys7
2007-09-27
15:50:27
Email
Tak mi narobiłaś smaka tą sałatka że to nie uniknione i jutro ide do warzywniaka i kupuje składniki i....będe robić..Mąż nie uwierzy .Ja i weki...ale jak spróbuje to sam zobaczy
Joanna26
2007-09-27
21:53:32
Email
Dynia chyba dopiero bedzie.Pinki,ja poprosze o przepis na marynowana dynie,bo bardzo lubie,a w sklepach droga,moze w tym roku sama sobie zrobie?:)Kilka dni temu probowalam robic arabska zupe z dyni,wzielam taka z pola od tesciowej,zdaje sie,ze nie jest to odmiana jadalna,tylko pestkowa,ale cos tam sie udalo wykroic.Efekt byl taki, ze moj niemaz stwerdzil" chyba nie lubie kolendra", czym mnie do lez rozbawil (jak mozna nie wiedziec, ze przyprawa to TA kolendra, a nie TEN kolender), zupa wygladala slicznie, ale na tym sie jej zalety konczyly.Moze i rzeczywiscie za duzo przypraw wrzucilam, w dodatku ta nieszczesna kolendra byla w calosci, a nie mielona.Zjedlismy po talerzu,a reszte wylalam... Ale znam osobe, ktora podobno robi rewelacyjna zupe z dyni,jesli uda mi sie z niej wyciagnac przepis i ktos bedzie reflektowal,to sluze.
pinkie
2007-09-28
07:32:20
Email
JOanno, moja mama robi tez na zimę dynie do zupy, więc chętnie wycyganie dla Ciebie przepis. dziewczyny, widziałam wczoraj ogórki u nas w sklepie, takie małe, za 3.80 za kilogram ;)
Kamila
2007-09-28
12:15:29
Email
U nas nie ma ogórków :( szkoda, bo nie mam ani słoika :( a uwielbiam kiszone... pyszne robi moja... teściowa... ale od niej nie wezmę..
Joanna26
2007-09-28
14:08:11
Email
:))Ja to chocbym nie chciala,to mi da. A robi roznie, raz dobre, raz tak sobie. Dostajemy tez ogromniaste sloiki z zupa, denerwuje mnie to okropnie, bo zwykle wcale mi ta zupa nie smakuje, ale powiedz nie...
Joanna26
2007-09-29
12:31:27
Email
Na targu dyni a dyni.Ogorki tez jeszcze sa, ale drogie.Kompletuje skladniki salatki,niemaz mial kupic malutka cebulke, chryste, czy ci faceci sa glusi? Powiedzial, ze poprosil o mala,a pani na rece nie bedzie patrzyl.No swietnie, jaki delikatny, jakby poprosil o czarne skarpetki, a pani by mu dala czerwone, to tez by byl taki uprzejmy i nic by nie powiedzial?!! Wiem, ze to sa pierdoly, ale mnie takie duperele irytuja. Was tez, czy tylko ja taka czepialska?;)
Joanna26
2007-09-29
18:48:49
Email
Zrobilam salatke!Okropnie to czasochlonne, bardziej niz myslalam, Emilce sie ta produkcja zupelnie nie podobala;)Ale efekt wyglada rzeczywiscie slicznie,mam nadzieje, ze rownie dobrze bedzie smakowac.No i ze w ogole mi sie udala... Jak sloiki wystygna,to zrobie zdjecie i wkleje.
mayasun
2007-09-29
19:17:40
Email
Przeważnie weki biorę od mamy, a raczej mi daje :) teściowa nie robi weków. Sama też robię, ale jak narazie to powidła i leczo, drugi rok przymierzam się do buraczków. Moze w tym roku zrobię. Pyszne są z papryką, ale nie znam przepisu.
Joanna26
2007-09-30
10:27:34
Email
No to chwale sie:)Moje pierwsze w zyciu weki:))

pinkie
2007-10-01
12:16:10
Email
Joanno, apetycznie to wygląda. Mama mówi, ze dynie robi się z taką sama zalewą, można dac mniej octu. POkrój dynie w kostkę 2*2cm i powkładaj do słoików, zalej wrzącą zalewą i wekuj. Powodzenia!
Joanna26
2007-10-01
12:28:33
Email
Dzieki Pinki:)
Joanna26
2007-10-05
15:06:25
Email
Nie wytrzymalam i otworzylam jeden sloik;)no i tak:cukinia swietna!jedrna i pyszna.Tak samo kalafior, cebula i czosnek, mniam!ogorki flakowate, ale moga byc.Marchewka przegotowana.Dolozylam tez baklazana,zeby ladnie wygladal,ale chyba sie nie nadaje,bo jest jak gabka,niejadalny.Moze jeszcze musi polezec.Generalnie - marynata bardzo dobra,w najblizszym czasie biore sie za dynie:))Pinki - jeszcze raz dzieki za przepis:)
ciekawa
2007-10-05
19:31:24
Email
Ej laski ja chyba oslepałam bo nie widze przepisu na marynate??? Joasiu wklej mi proszę też zrobię dynie-pamiętam z młodych lat mam robiła i było pyszne!!!! Już sie odwdzięczam przepisem na tarte-pycha wychodzi: ciasto: półtorej szklanki maki, pół szklanki cukru pudru,żółtko, 3/4 masła i 2 łyżki wody-ugnieść i do lodówki na 30 minut. Potem na cieniusio rozgnieść w formie na spodzie i troche na boczki, na to śliweczki-posypane cynamonem i cukrem i do piekarnika na 30 minut. Pyszotka.
Joanna26
2007-10-05
19:50:13
Email
pinkie 2007-09-26 14:36:45 Email KOLOROWA SAłATKA- przepis na 4 litrowe słoje małe ogórki (2 kg, ale watpię, zeby tyle wyszło) papryka- 4 kolory (chociaż pominęłabym zielony, bo inne warzywa sa zielone) pokrojona w długie paski cukinia pokrojona w słupki kalafior wrzucony na 1-2min na wrzątek i pokrojony na różyczki marchew - ugotowana przez 20 min - nacinamy małe rowki wzdłuż i kroimy na plasterki - tak, zeby wyszły kwiatki - 4-5 kwiatków na słój malutka cebulka - kilka na słój czosnek - 2 ząbki na słój W słojach układamy na stojąco i ciasno: 3 ogórki, cukinie , paprykę, na wierzch układamy kalafior i pozostałe warzywa Gotujemy zalewę: (porcja na 4 słoje) 4szklanki wody 1szklanka cukru 1szklanka octu (lub kwasek cytrynowy, jeśli ktos octu unika) 2 łyżki soli Słoje z warzywami zalewamy gorącą zalewą, po czym wekujemy wszystko 5 min od zagotowania, nie dłużej, bo warzywa za bardzo zmiękną. SMACZNEGO
kasiarys7
2007-10-05
23:30:57
Email
Joasiu piękne ci wyszły weki i napewno tak samo smakują jak wyglądaja.Prawdziwa pani kuchni z ciebie.Moje składniki jeszcze w sklepie.Jakoś czasu mi brak...ale przepis jest na twardym więc kiedys napewno.Te zdjęcia mówia wszystko.I bardzo zachęcaja do pracy..a pózniej do degustowania.
kasiarys7
2007-10-05
23:42:38
Email
Podam wam przepis na kurczaka w carry na surówce z sosami.
SOS RÓŻOWY :ketchup + majonez

SOS BIAŁY :jogurt naturalny + majonez + pare kropel cytryny i szczypta cukru

piersi kurczaka kroimy w paseczki obtaczamy w carry i smażymy

SURÓWKA :sałata lodowa (czasami jak nie moge dostać sałaty to kupuje kapuste pekińską ) + papryka czerwona + ogórek zielony ( mozna dodac pomidora ale orginał tego składnika nie ma ).Sałate ( kapuste ) kroimy w cieniutkie paseczki reszte też drobno siekamy.

Na tależu na obrzeżach kladziemy plasterki ogórka w środek ( na środku talerza) nakładamy surówkw i polewamy białym sosem,Potem nakładamy kurczaka ( ma kolor żółty) i polewamu sosem różowym.Mówie wam niebo w gębie.Przynajmniej ja bardzo to lubie i często robie.I czasami podaje jeszcze pieczone ziemniaki do tego...mniam...palce lizać ...SMACZNEGO
kasiarys7
2007-10-05
23:45:55
Email
Zapomniałam napisać że surówke trzeba doprawić .Ja troche sole pieprze kropla cytryny i oliwki.A jak mam "gotowy " sosik z papierka do sałatek (ziołowy ) to daje .Najbardziej podchodzą mi te sosy z LIDLA.Są tanie i naprawde super.
Joanna26
2007-10-07
10:30:20
Email
CIASTO Z ORZECHAMI I MIODEM
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany
3/4 kostki margaryny
Mąkę i margarynę posiakać. Utrzeć jajko z cukrem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, podzielić na pół, upiec jeden blat. Piec uważnie w ok.170 stopniach, wystarcza kilkanaście minut (jak za długo, to ciasto twardnieje), aż złapie rudy kolor.
1/4 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
25 gad orzechów włoskich
Zagotować cukier,miód i margaryne,wszucić orzechy i wymieszać.
Drugą połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, zrobić boki, na to wylać gorąćą masę orzechową - tak aby nie podeszla pod ciasto (po to boki) i piec.
KREM
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z tych składników ugotować budyń. Wystudzić.
1 żółtko utrzeć z kostką masła lub margaryny, po czym dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Spodni placek to ten z orzechami,na to idzie krem i na to ten blat,ktory pieczemy jako pierwszy. Moj luby dolozyl jeszcze polewe czekoladowa na wierzech, bo stwierdzil, ze ciasto wyglada smutno bez polewy, ale moim zadaniem wcale nie jest ona konieczna. Wygląda na dużo roboty,ale wbrew pozorom,to latwe ciasto, latwo sie robi, szybko piecze.NAPRAWDĘ PYCHA, POLECAM i SMACZNEGO:)))

Joanna26
2007-10-07
10:32:22
Email
Kasia,skoro lubisz kurczaka w curry,to na pewno smakowałby Ci taki:Piersi pokroic w kostke,posolic,dodac przecisniety przez praske czosnek i curry. Niech chwile polezy,pusci sok.Rozgniesc platki kukurydziane, obtoczyc w nich kurczaka.Wylozyc na posmarowana olejem/oliwa blache,pokropic olejem,zapiekac w piekarniku 20 minut (180stopni).Proste,pyszne,uwielbiane przez dzieci.Pasujaca salatka: kapusta pekinska,pokrojone orzechy wloskie, pomarancza w kostke,oliwa z oliwek,odrobina soli.Smacznego:)(Przekleiłam ten przepis z 2 strony ksiązki,bo juz go kiedys podawałam).Pozdrawiam:))
kasiarys7
2007-10-07
17:45:39
Email
Oooo coś nowego - jeszcze nie jadłam nic w płatkach.Dzieki za przepis .Przy najblizszej okazji zaserwuje...
kasiarys7
2007-10-23
10:14:34
Email
Okazja do kurczak w płatkach juz się zbliża.A ja z innej beczki Mój synek uwielbia dynie .Dodaje mu do zupy i tak pomyślałam że przecież dynie można mrozić.Tylko nie wiem czy taką surową czy lapiej ją zblanszować.?
Monik
2007-11-18
14:55:18
Email
Dziewczyny a czy któraś z Was ma przepis na sernik, taki oblany czekoladą? Bez ciasta na spodzie. Będę wdzięczna:)
rena27
2007-11-18
19:17:02
Email
znalazłam coś podobnego w internecie oto link może o to Ci chodziło
rena27
2007-11-18
19:23:14
Email
sernik może teraz się uda
Joanna26
2007-11-18
21:50:32
Email
Ja mam sprawdzony przepis na taki sernik:

70-75 dag sera,
1/2 kostki masla,
4 jajka,
niepełna szklanka cukru,
bakalie,
odrobina proszku do pieczenia,
łyżka mąki ziemniaczanej,
zapach pomarańczowy.

Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masło, ucierać dalej. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać żółtka utarte z masłem, mąkę i proszek oraz 3-4 krople zapachu.Wymieszać, dodać bakalie. Wymieszać. Na końcu - delikatnie dodać białka. Wyłożyć do pieczenia, piec ok.50 minut.
Monik
2007-11-18
22:24:47
Email
Dziękuję za przepis!!!!
Joanna26
2007-11-19
12:41:54
Email
Czy ktos zna przepis na salatke z ryzem lub makaronem???
aska
2007-12-10
09:30:10
Email
poszukuje jakiegos fajnego i sprawdzonego przepisu na swiateczna kapuste z grzybami ale taka "full wypas" tzn ze sliwkami, rodzynkami, winem i kto tam wie z czym jeszcze. Znalazlam kilka w internecie ale tak jak pisalam poszukuje takiego sprawdzonego przepisu. A moze macie jeszcze jakis fajny przepis na cos innego. My na wigilie idziemy do mamy meza a potem na chwilke do moich rodzicow. Poza rutynowa pomoca chcialabym przyniesc ze soba cos fajnego, innego zrobionego tylko przeze mnie. Chwalcie sie przepisami wigilijnymi
polishgirl
2007-12-18
21:40:10
Email
No właśnie!!! Pozdciagam temat do góry. Napiszcie co robicie na wigilię. Ja równiez idę na wigilie zbiorową, ale mam zrobic jakies danie. Tylko co, bo te wszystkie klasyczne juz robi szwagierka i tesciowa.
Kamila
2008-02-18
19:03:30
Email
Agatko, proszę, może tutaj coś znajdziesz :)
Kamila
2008-02-18
19:08:32
Email
No i szybki przepis na ekstra pyszne i ekstra szybkie w przygotowaniu żeberek :) 1kg żeberek, słoik dżemu morelowego i jeden ketchup pikantny (ja użyłam Kotlin). Żeberka lekko solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wymieszanym sosem z dżemu i ketchupu. Zapiekamy przez ok godzinę w piekarniku. Palce lizać: mniam mniam.
Agata
2008-02-19
11:30:42
Email
Kurcze Kamila ale mi apetytu na to Rafaello narobiłaś. Przepis jest chyba na 2-stronie. Jak skończe małego karmić to będzie pierwsze ciasto jakie upiekę i wrąbię:)
Kamila
2008-02-19
11:50:29
Email
Oj tak.... pyszne jest... mniam mniam, naprawdę polecam! Na chrzciny rewelacja :)
sylwia
2008-02-19
12:24:51
Email
A mnie bardzo Kamila zainteresowały te żeberka. Nie mam w domu takiego dzemu, ale jutro kupie i wypróbuję. Moje najprostsze i szybkie danie, to pieczone udka lub skrzydełka. Nalezy mięsko tylko dokładnie posypac przyprawami do kurczaka(ja wypróbowałam sposob taki, że przyprawy do kurczaka kupuję róznych firm i mieszam), wszystkie włozyc do rękawa do pieczenia i piec godzinkę. ZawsZe mam skrzydełka lub udka w zamrażarce i na wypadek niezapowiedzianych duzo wczesniej gośći:)) pieke je.
Kamila
2008-02-19
12:53:47
Email
Ja tez uwielbiam takiego kurczaczka :) najczęściej kupuję przyprawy z KAMIS'a, do kurczaka po węgiersku i złocistą.. pychotka..
pinkie
2008-02-20
14:06:45
Email
Kamila, tak się napaliłam na żeberka, ze kupiłam 2 kg i potem latałam z tym po całym osiedlu, szukając dżemu morelowego (lub w ostateczności moreli w puszce). Niestety nie znalazłam. Gdzie go kupujesz??? Kupiłam konfiturę z brzoskwiń i zmieszam z dżemem ananasowym. Oprócz ketchupu dodam tez przecier pomidorowy ;)
sylwia
2008-02-20
14:16:12
Email
Pinkie, ja też nie dostalam morelowego, ale wiem, że Łowicz takie produkuje, więc dałam brzoskwiniowy. Przed chwilą się upiekły. Poprostu rewelacje "pyszota":)))
Kasiarys7
2008-02-20
17:13:22
Email
Świetny przepis..Szybko i bez roboty - tak to ja lubie.Napewno zaserwuje mężusiowi..
pinkie
2008-02-20
19:24:52
Email
Potwierdzam: zeberka wyszły mniamuśne! Uwielbiam smak mięsa w połączeniu z owocami. To prawda - palce lizać! Nawet mój mąż zjadł ze smakiem - ale nie mogę mu powiedzieć z czego był sos :))) Dziewczyny, napiszcie mi przepis na pieczone ziemniaki!
Kamila
2008-02-20
19:27:52
Email
Cieszę się, że Wam smakowało!!! Dżem morelowy kupuję właśnie z Łowicza, jest chyba nawet niskosłodzony.. dokładnie nie wiem, ale myślę, że brzoskwioniowy też się nadaje :)
Aneczka777
2008-02-26
19:22:25
Email
Kamila, żeberka są przepyszne!!! Tylko że ja zamarynowałam je na noc w tej marynacie i piekłam dłużej, bo były grube. Zrobię je jeszcze nie raz. Dzięki za przepis :)
Kamila
2008-02-28
12:52:17
Email
Cieszę się, że smakują Wam żeberka moje drogie :)
Strona 4 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum