wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - Ksiązka Kucharska Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 4 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
Migotka 2006-03-17 |
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:) |
Kamila 2007-04-03 14:41:25 |
Napisałam, że pieczemy w piekarniku gazowym o takiej i takiej temperaturze gdyż w moim elektrycznym ten biszkopt piekę na termoobiegu z dolną grzałką w temp. 150st i prze godzinę. Jak upiekłam w 200st. to wiadomo co się stało :) Ale ciacho jest naprawdę pyszne... kaloryczne, ale w święta można chyba sobie pozwolić na troszkę luksusu :) |
pinkie 2007-06-29 16:47:40 |
Znacie może jakiś przepis na pyszny ostry sos pomidorowy? taki jak dają do pizzy albo w sphinksie? Mam tylko koncentrat, nie mam świeżych pomidorów. To dosyć pilne, proszę o odzew |
Joanna26 2007-06-29 18:18:38 |
Przesmaz koncentrat na masle,dodaj odrobine wody,przyprawy,pewnie jakas papryke ostra i cos z tego powinno wyjsc. |
Kamila 2007-09-25 14:56:37 |
Dziewczyny, w sobotę rozbiłam paprykę w occie, chciałabym Wam podać przepis, bo wyszła naprawdę smaczna :) 3. litry wody, pół litra octu, 4. łyżki soli, 8. łyżek cukru i 3. łyżki oleju, oczywiście plus liście laurowe i pieprz :) może macie jakię fajne przepisy na weki?? Na buraczki na przykład? |
Kamila 2007-09-26 12:08:41 |
Kobietki! Nie robicie weków??? Niemożliwe ;-) |
pinkie 2007-09-26 12:38:40 |
Nie robimy, bierzemy od mamy ;) Moja mam robi fantastyczne buraczki, zamiast octu daje sok z czerwonych porzeczek. Jeżeli zrobiłaś porzeczki i jesteś zainteresowana, to moge zapytać mamy jak ona to robi. Te buraczki potem nadają się na zupę i jako sałatka do obiadu. Inne fantastyczne przetwory mojej mamy to grzyby w occie, marynowaną sałatkę (paski papryki, kawałki kalafiora, cukinii, kabaczka, ogórki i mini cebulka w jednym słoju) i konfitura z mirabelek ze skórką pomarańczową(coś cudownego). Reszte mama robi normalnie: dźemy i kompoty - z cukrem po prostu. Ogórki, kapustę, pomidory - tradycyjnie. |
Kamila 2007-09-26 12:48:41 |
Ja też wiecznie wyciągałam od mamy :) zawoziłam puste słoje a zabierałam pełne :) ale teraz mi już głupio.. cholera ile można ;-) porzeczek nie mam.. a buraki myslę zrobić z papryczką.. grzybki też mam zrobione ze 20. słoiczków :) będzie co jeść w zimę :) |
pinkie 2007-09-26 12:57:36 |
Moja mama produkuje weki dla siebie i czwórki dzieci (taka nieuleczalna nieszkodliwa choroba), więc po prostu musimy to brać ;) |
Joanna26 2007-09-26 13:57:52 |
Pinki,marynowana salatka, ach jak to pieknie brzmi:)Mniam mniam,narobilas mi smaka i na jedzenie i na produkcje!Nie wyciagnelabys od mamy przepisu?:) |
pinkie 2007-09-26 14:36:45 |
KOLOROWA SAłATKA- przepis na 4 litrowe słoje małe ogórki (2 kg, ale watpię, zeby tyle wyszło) papryka- 4 kolory (chociaż pominęłabym zielony, bo inne warzywa sa zielone) pokrojona w długie paski cukinia pokrojona w słupki kalafior wrzucony na 1-2min na wrzątek i pokrojony na różyczki marchew - ugotowana przez 20 min - nacinamy małe rowki wzdłuż i kroimy na plasterki - tak, zeby wyszły kwiatki - 4-5 kwiatków na słój malutka cebulka - kilka na słój czosnek - 2 ząbki na słój W słojach układamy na stojąco i ciasno: 3 ogórki, cukinie , paprykę, na wierzch układamy kalafior i pozostałe warzywa Gotujemy zalewę: (porcja na 4 słoje) 4szklanki wody 1szklanka cukru 1szklanka octu (lub kwasek cytrynowy, jeśli ktos octu unika) 2 łyżki soli Słoje z warzywami zalewamy gorącą zalewą, po czym wekujemy wszystko 5 min od zagotowania, nie dłużej, bo warzywa za bardzo zmiękną. SMACZNEGO |
Joanna26 2007-09-26 18:24:39 |
Super!!!!:)))Dzieki Pinki! |
Kamila 2007-09-27 07:23:46 |
Ekstra przepis! Tylko skąd wziąść teraz ogórki? |
pinkie 2007-09-27 07:51:19 |
no właśnie... można spróbowac z cukinią - smakuje w sałatce identycznie jak ogórek. Mama robi tez świetna dynię na słodko-kwaśno. Czy dynie sa jeszcze w sprzedaży? |
Kamila 2007-09-27 08:28:59 |
Hmmmm nie widziałam dyni w sprzedaży. Pinkie, ale narobiłaś mi smaka! |
kasiarys7 2007-09-27 10:05:59 |
Dyni nie lubie ale ta sałatka to napewno pyszna i juz mi język lata...Osobiście nie robie weków ale może się skusze. |
pinkie 2007-09-27 10:39:28 |
Ta sałatka przede wszystkim pięknie wygląda w słoiku - jak te dekoracyjnie stworzone oliwy z warzywami i przyprawami w środku ;) Smakuje - hmm tak jak papryka marynowana, ogórki konserwowe(ale o wiele mniej ostra). Moim zdaniem najlepsza z tego jest cukinia, ale wszystko jest bardzo smaczne. Ja najbardziej lubię ją na kanapce z wędliną. |
pinkie 2007-09-27 10:42:40 |
Ojej, przypomniały mi sie ogórki kiszone mojej koleżanki z pracy... Robi je w ogromniastych słojach (nie wiem...5l???). I tam sa różne niesamowite dodatki, np liście dębu. Raz tylko ich spróbowałam i teraz wspominam z rozmarzeniem. Wiecie, ze wypiłam wtedy dwie szklanki wody z tych ogórków??? |
pinkie 2007-09-27 10:47:13 |
Z innych delicji, jakie miałam okazje kosztowac - moja ciocia mroziła maliny. Nie wiem jak ona to robiła- na pewno były pozbawione pestek (za pomocą przetarcia przez sito ) i pewnie trochę mieszała z cukrem. Raczej nie gotowała, tylko zamykała w pojemnikach i do zamrażarki... To było niesamowite. Poziomki mrożone i trochę zmiksowane z cukrem - też sa przepyszne. |
kasiarys7 2007-09-27 15:50:27 |
Tak mi narobiłaś smaka tą sałatka że to nie uniknione i jutro ide do warzywniaka i kupuje składniki i....będe robić..Mąż nie uwierzy .Ja i weki...ale jak spróbuje to sam zobaczy |
Joanna26 2007-09-27 21:53:32 |
Dynia chyba dopiero bedzie.Pinki,ja poprosze o przepis na marynowana dynie,bo bardzo lubie,a w sklepach droga,moze w tym roku sama sobie zrobie?:)Kilka dni temu probowalam robic arabska zupe z dyni,wzielam taka z pola od tesciowej,zdaje sie,ze nie jest to odmiana jadalna,tylko pestkowa,ale cos tam sie udalo wykroic.Efekt byl taki, ze moj niemaz stwerdzil" chyba nie lubie kolendra", czym mnie do lez rozbawil (jak mozna nie wiedziec, ze przyprawa to TA kolendra, a nie TEN kolender), zupa wygladala slicznie, ale na tym sie jej zalety konczyly.Moze i rzeczywiscie za duzo przypraw wrzucilam, w dodatku ta nieszczesna kolendra byla w calosci, a nie mielona.Zjedlismy po talerzu,a reszte wylalam... Ale znam osobe, ktora podobno robi rewelacyjna zupe z dyni,jesli uda mi sie z niej wyciagnac przepis i ktos bedzie reflektowal,to sluze. |
pinkie 2007-09-28 07:32:20 |
JOanno, moja mama robi tez na zimę dynie do zupy, więc chętnie wycyganie dla Ciebie przepis. dziewczyny, widziałam wczoraj ogórki u nas w sklepie, takie małe, za 3.80 za kilogram ;) |
Kamila 2007-09-28 12:15:29 |
U nas nie ma ogórków :( szkoda, bo nie mam ani słoika :( a uwielbiam kiszone... pyszne robi moja... teściowa... ale od niej nie wezmę.. |
Joanna26 2007-09-28 14:08:11 |
:))Ja to chocbym nie chciala,to mi da. A robi roznie, raz dobre, raz tak sobie. Dostajemy tez ogromniaste sloiki z zupa, denerwuje mnie to okropnie, bo zwykle wcale mi ta zupa nie smakuje, ale powiedz nie... |
Joanna26 2007-09-29 12:31:27 |
Na targu dyni a dyni.Ogorki tez jeszcze sa, ale drogie.Kompletuje skladniki salatki,niemaz mial kupic malutka cebulke, chryste, czy ci faceci sa glusi? Powiedzial, ze poprosil o mala,a pani na rece nie bedzie patrzyl.No swietnie, jaki delikatny, jakby poprosil o czarne skarpetki, a pani by mu dala czerwone, to tez by byl taki uprzejmy i nic by nie powiedzial?!! Wiem, ze to sa pierdoly, ale mnie takie duperele irytuja. Was tez, czy tylko ja taka czepialska?;) |
Joanna26 2007-09-29 18:48:49 |
Zrobilam salatke!Okropnie to czasochlonne, bardziej niz myslalam, Emilce sie ta produkcja zupelnie nie podobala;)Ale efekt wyglada rzeczywiscie slicznie,mam nadzieje, ze rownie dobrze bedzie smakowac.No i ze w ogole mi sie udala... Jak sloiki wystygna,to zrobie zdjecie i wkleje. |
mayasun 2007-09-29 19:17:40 |
Przeważnie weki biorę od mamy, a raczej mi daje :) teściowa nie robi weków. Sama też robię, ale jak narazie to powidła i leczo, drugi rok przymierzam się do buraczków. Moze w tym roku zrobię. Pyszne są z papryką, ale nie znam przepisu. |
Joanna26 2007-09-30 10:27:34 |
No to chwale sie:)Moje pierwsze w zyciu weki:))
|
pinkie 2007-10-01 12:16:10 |
Joanno, apetycznie to wygląda. Mama mówi, ze dynie robi się z taką sama zalewą, można dac mniej octu. POkrój dynie w kostkę 2*2cm i powkładaj do słoików, zalej wrzącą zalewą i wekuj. Powodzenia! |
Joanna26 2007-10-01 12:28:33 |
Dzieki Pinki:) |
Joanna26 2007-10-05 15:06:25 |
Nie wytrzymalam i otworzylam jeden sloik;)no i tak:cukinia swietna!jedrna i pyszna.Tak samo kalafior, cebula i czosnek, mniam!ogorki flakowate, ale moga byc.Marchewka przegotowana.Dolozylam tez baklazana,zeby ladnie wygladal,ale chyba sie nie nadaje,bo jest jak gabka,niejadalny.Moze jeszcze musi polezec.Generalnie - marynata bardzo dobra,w najblizszym czasie biore sie za dynie:))Pinki - jeszcze raz dzieki za przepis:) |
ciekawa 2007-10-05 19:31:24 |
Ej laski ja chyba oslepałam bo nie widze przepisu na marynate??? Joasiu wklej mi proszę też zrobię dynie-pamiętam z młodych lat mam robiła i było pyszne!!!! Już sie odwdzięczam przepisem na tarte-pycha wychodzi: ciasto: półtorej szklanki maki, pół szklanki cukru pudru,żółtko, 3/4 masła i 2 łyżki wody-ugnieść i do lodówki na 30 minut. Potem na cieniusio rozgnieść w formie na spodzie i troche na boczki, na to śliweczki-posypane cynamonem i cukrem i do piekarnika na 30 minut. Pyszotka. |
Joanna26 2007-10-05 19:50:13 |
pinkie 2007-09-26 14:36:45 Email KOLOROWA SAłATKA- przepis na 4 litrowe słoje małe ogórki (2 kg, ale watpię, zeby tyle wyszło) papryka- 4 kolory (chociaż pominęłabym zielony, bo inne warzywa sa zielone) pokrojona w długie paski cukinia pokrojona w słupki kalafior wrzucony na 1-2min na wrzątek i pokrojony na różyczki marchew - ugotowana przez 20 min - nacinamy małe rowki wzdłuż i kroimy na plasterki - tak, zeby wyszły kwiatki - 4-5 kwiatków na słój malutka cebulka - kilka na słój czosnek - 2 ząbki na słój W słojach układamy na stojąco i ciasno: 3 ogórki, cukinie , paprykę, na wierzch układamy kalafior i pozostałe warzywa Gotujemy zalewę: (porcja na 4 słoje) 4szklanki wody 1szklanka cukru 1szklanka octu (lub kwasek cytrynowy, jeśli ktos octu unika) 2 łyżki soli Słoje z warzywami zalewamy gorącą zalewą, po czym wekujemy wszystko 5 min od zagotowania, nie dłużej, bo warzywa za bardzo zmiękną. SMACZNEGO |
kasiarys7 2007-10-05 23:30:57 |
Joasiu piękne ci wyszły weki i napewno tak samo smakują jak wyglądaja.Prawdziwa pani kuchni z ciebie.Moje składniki jeszcze w sklepie.Jakoś czasu mi brak...ale przepis jest na twardym więc kiedys napewno.Te zdjęcia mówia wszystko.I bardzo zachęcaja do pracy..a pózniej do degustowania. |
kasiarys7 2007-10-05 23:42:38 |
Podam wam przepis na kurczaka w carry na surówce z sosami. SOS RÓŻOWY :ketchup + majonez SOS BIAŁY :jogurt naturalny + majonez + pare kropel cytryny i szczypta cukru piersi kurczaka kroimy w paseczki obtaczamy w carry i smażymy SURÓWKA :sałata lodowa (czasami jak nie moge dostać sałaty to kupuje kapuste pekińską ) + papryka czerwona + ogórek zielony ( mozna dodac pomidora ale orginał tego składnika nie ma ).Sałate ( kapuste ) kroimy w cieniutkie paseczki reszte też drobno siekamy. Na tależu na obrzeżach kladziemy plasterki ogórka w środek ( na środku talerza) nakładamy surówkw i polewamy białym sosem,Potem nakładamy kurczaka ( ma kolor żółty) i polewamu sosem różowym.Mówie wam niebo w gębie.Przynajmniej ja bardzo to lubie i często robie.I czasami podaje jeszcze pieczone ziemniaki do tego...mniam...palce lizać ...SMACZNEGO |
kasiarys7 2007-10-05 23:45:55 |
Zapomniałam napisać że surówke trzeba doprawić .Ja troche sole pieprze kropla cytryny i oliwki.A jak mam "gotowy " sosik z papierka do sałatek (ziołowy ) to daje .Najbardziej podchodzą mi te sosy z LIDLA.Są tanie i naprawde super. |
Joanna26 2007-10-07 10:30:20 |
CIASTO Z ORZECHAMI I MIODEM 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 3/4 kostki margaryny Mąkę i margarynę posiakać. Utrzeć jajko z cukrem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, podzielić na pół, upiec jeden blat. Piec uważnie w ok.170 stopniach, wystarcza kilkanaście minut (jak za długo, to ciasto twardnieje), aż złapie rudy kolor. 1/4 kostki margaryny 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 25 gad orzechów włoskich Zagotować cukier,miód i margaryne,wszucić orzechy i wymieszać. Drugą połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, zrobić boki, na to wylać gorąćą masę orzechową - tak aby nie podeszla pod ciasto (po to boki) i piec. KREM 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z tych składników ugotować budyń. Wystudzić. 1 żółtko utrzeć z kostką masła lub margaryny, po czym dodawać po łyżce zimnego budyniu. Spodni placek to ten z orzechami,na to idzie krem i na to ten blat,ktory pieczemy jako pierwszy. Moj luby dolozyl jeszcze polewe czekoladowa na wierzech, bo stwierdzil, ze ciasto wyglada smutno bez polewy, ale moim zadaniem wcale nie jest ona konieczna. Wygląda na dużo roboty,ale wbrew pozorom,to latwe ciasto, latwo sie robi, szybko piecze.NAPRAWDĘ PYCHA, POLECAM i SMACZNEGO:))) |
Joanna26 2007-10-07 10:32:22 |
Kasia,skoro lubisz kurczaka w curry,to na pewno smakowałby Ci taki:Piersi pokroic w kostke,posolic,dodac przecisniety przez praske czosnek i curry. Niech chwile polezy,pusci sok.Rozgniesc platki kukurydziane, obtoczyc w nich kurczaka.Wylozyc na posmarowana olejem/oliwa blache,pokropic olejem,zapiekac w piekarniku 20 minut (180stopni).Proste,pyszne,uwielbiane przez dzieci.Pasujaca salatka: kapusta pekinska,pokrojone orzechy wloskie, pomarancza w kostke,oliwa z oliwek,odrobina soli.Smacznego:)(Przekleiłam ten przepis z 2 strony ksiązki,bo juz go kiedys podawałam).Pozdrawiam:)) |
kasiarys7 2007-10-07 17:45:39 |
Oooo coś nowego - jeszcze nie jadłam nic w płatkach.Dzieki za przepis .Przy najblizszej okazji zaserwuje... |
kasiarys7 2007-10-23 10:14:34 |
Okazja do kurczak w płatkach juz się zbliża.A ja z innej beczki Mój synek uwielbia dynie .Dodaje mu do zupy i tak pomyślałam że przecież dynie można mrozić.Tylko nie wiem czy taką surową czy lapiej ją zblanszować.? |
Monik 2007-11-18 14:55:18 |
Dziewczyny a czy któraś z Was ma przepis na sernik, taki oblany czekoladą? Bez ciasta na spodzie. Będę wdzięczna:) |
rena27 2007-11-18 19:17:02 |
znalazłam coś podobnego w internecie oto link może o to Ci chodziło |
rena27 2007-11-18 19:23:14 |
sernik może teraz się uda |
Joanna26 2007-11-18 21:50:32 |
Ja mam sprawdzony przepis na taki sernik: 70-75 dag sera, 1/2 kostki masla, 4 jajka, niepełna szklanka cukru, bakalie, odrobina proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej, zapach pomarańczowy. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masło, ucierać dalej. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać żółtka utarte z masłem, mąkę i proszek oraz 3-4 krople zapachu.Wymieszać, dodać bakalie. Wymieszać. Na końcu - delikatnie dodać białka. Wyłożyć do pieczenia, piec ok.50 minut. |
Monik 2007-11-18 22:24:47 |
Dziękuję za przepis!!!! |
Joanna26 2007-11-19 12:41:54 |
Czy ktos zna przepis na salatke z ryzem lub makaronem??? |
aska 2007-12-10 09:30:10 |
poszukuje jakiegos fajnego i sprawdzonego przepisu na swiateczna kapuste z grzybami ale taka "full wypas" tzn ze sliwkami, rodzynkami, winem i kto tam wie z czym jeszcze. Znalazlam kilka w internecie ale tak jak pisalam poszukuje takiego sprawdzonego przepisu. A moze macie jeszcze jakis fajny przepis na cos innego. My na wigilie idziemy do mamy meza a potem na chwilke do moich rodzicow. Poza rutynowa pomoca chcialabym przyniesc ze soba cos fajnego, innego zrobionego tylko przeze mnie. Chwalcie sie przepisami wigilijnymi |
polishgirl 2007-12-18 21:40:10 |
No właśnie!!! Pozdciagam temat do góry. Napiszcie co robicie na wigilię. Ja równiez idę na wigilie zbiorową, ale mam zrobic jakies danie. Tylko co, bo te wszystkie klasyczne juz robi szwagierka i tesciowa. |
Kamila 2008-02-18 19:03:30 |
Agatko, proszę, może tutaj coś znajdziesz :) |
Kamila 2008-02-18 19:08:32 |
No i szybki przepis na ekstra pyszne i ekstra szybkie w przygotowaniu żeberek :) 1kg żeberek, słoik dżemu morelowego i jeden ketchup pikantny (ja użyłam Kotlin). Żeberka lekko solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wymieszanym sosem z dżemu i ketchupu. Zapiekamy przez ok godzinę w piekarniku. Palce lizać: mniam mniam. |
Agata 2008-02-19 11:30:42 |
Kurcze Kamila ale mi apetytu na to Rafaello narobiłaś. Przepis jest chyba na 2-stronie. Jak skończe małego karmić to będzie pierwsze ciasto jakie upiekę i wrąbię:) |
Kamila 2008-02-19 11:50:29 |
Oj tak.... pyszne jest... mniam mniam, naprawdę polecam! Na chrzciny rewelacja :) |
sylwia 2008-02-19 12:24:51 |
A mnie bardzo Kamila zainteresowały te żeberka. Nie mam w domu takiego dzemu, ale jutro kupie i wypróbuję. Moje najprostsze i szybkie danie, to pieczone udka lub skrzydełka. Nalezy mięsko tylko dokładnie posypac przyprawami do kurczaka(ja wypróbowałam sposob taki, że przyprawy do kurczaka kupuję róznych firm i mieszam), wszystkie włozyc do rękawa do pieczenia i piec godzinkę. ZawsZe mam skrzydełka lub udka w zamrażarce i na wypadek niezapowiedzianych duzo wczesniej gośći:)) pieke je. |
Kamila 2008-02-19 12:53:47 |
Ja tez uwielbiam takiego kurczaczka :) najczęściej kupuję przyprawy z KAMIS'a, do kurczaka po węgiersku i złocistą.. pychotka.. |
pinkie 2008-02-20 14:06:45 |
Kamila, tak się napaliłam na żeberka, ze kupiłam 2 kg i potem latałam z tym po całym osiedlu, szukając dżemu morelowego (lub w ostateczności moreli w puszce). Niestety nie znalazłam. Gdzie go kupujesz??? Kupiłam konfiturę z brzoskwiń i zmieszam z dżemem ananasowym. Oprócz ketchupu dodam tez przecier pomidorowy ;) |
sylwia 2008-02-20 14:16:12 |
Pinkie, ja też nie dostalam morelowego, ale wiem, że Łowicz takie produkuje, więc dałam brzoskwiniowy. Przed chwilą się upiekły. Poprostu rewelacje "pyszota":))) |
Kasiarys7 2008-02-20 17:13:22 |
Świetny przepis..Szybko i bez roboty - tak to ja lubie.Napewno zaserwuje mężusiowi.. |
pinkie 2008-02-20 19:24:52 |
Potwierdzam: zeberka wyszły mniamuśne! Uwielbiam smak mięsa w połączeniu z owocami. To prawda - palce lizać! Nawet mój mąż zjadł ze smakiem - ale nie mogę mu powiedzieć z czego był sos :))) Dziewczyny, napiszcie mi przepis na pieczone ziemniaki! |
Kamila 2008-02-20 19:27:52 |
Cieszę się, że Wam smakowało!!! Dżem morelowy kupuję właśnie z Łowicza, jest chyba nawet niskosłodzony.. dokładnie nie wiem, ale myślę, że brzoskwioniowy też się nadaje :) |
Aneczka777 2008-02-26 19:22:25 |
Kamila, żeberka są przepyszne!!! Tylko że ja zamarynowałam je na noc w tej marynacie i piekłam dłużej, bo były grube. Zrobię je jeszcze nie raz. Dzięki za przepis :) |
Kamila 2008-02-28 12:52:17 |
Cieszę się, że smakują Wam żeberka moje drogie :) |
Strona 4 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |