wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - Ksiązka Kucharska Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 8 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
Migotka 2006-03-17 |
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:) |
Julia 2008-02-28 19:55:36 |
Kamila zakupiłam żeberka, dżem i keczup, wszystko czeka teraz na stosowną okazję, może w sobotę zrobię :o) mmmm...już mi ślinka cieknie :o) Laski ja Wam polecam tego kurczaka w krakersach, wpisywałam wcześniej wpis, ale jakoś przeszedł bez echa, więc powtarzam się, jesli ominęłyście :o) |
Joanna26 2008-02-29 09:58:29 |
Julia, ja ostatnio zrobilam Twoja rybe z warzywami i ryzem. Nawet wyszlo (ku memu zdziwieniu:), dobre bylo, ALE ryba zniknela. Rozmemlala sie w daniu tak dokladnie, ze poza smakiem nic z niej nie zostalo, ani jednego wiekszego kawaleczka.I tak sie zastanawialam, czy by jej moze nie gotowac oddzielnie, na parze na przyklad i dodawac pozniej? nigdy nic nie gotowalam na parze, nawet szczerze mowiac nie wiem, jak to wyglada? Jesli macie jakies doswiadczenia w gotowaniu na parze, to napiszcie cos prosze. |
Julia 2008-02-29 10:01:26 |
Joasiu bo ta ryba się właśnie rozpada na kawałki, ale żeby była rozmemłana aż to nie, może za długo gotowałaś? Ja to gotuję ok 15 min. Ale jeśli wolisz to można oczywiście rybę ugotować na parze osobno, albo upiec, wtedy będzie ją widać w tym daniu, moja mama raz tak zrobiła i ładnie to wyglądało. Ja tak nie robię, bo dla mnie to aż takiego znaczenia nie ma a poza tym w jednym garnku jest szybciej i mniej roboty. |
Julia 2008-03-01 14:20:43 |
Dziewczyny róbcie wszystkie żeberka!! ;o) Są zajebiste :o))) |
Magdalenka 2008-03-02 14:03:03 |
ja juz zrobilam. rzeczywiscie sa czadowe. |
Joanna26 2008-03-05 11:00:29 |
Julia, ja sprobuje Twojego kurczaka w krakersach, a Ty - jesli bedziesz miala ochote - sprobuj mojego w platkach kukurydzianych, bo tez przeszedl bez echa:) Piersi pokroic w kostke,posolic,dodac przecisniety przez praske czosnek i curry. Niech chwile polezy,pusci sok.Rozgniesc platki kukurydziane, obtoczyc w nich kurczaka.Wylozyc na posmarowana olejem/oliwa blache,pokropic olejem,zapiekac w piekarniku 20 minut (180stopni).Proste,pyszne,uwielbiane przez dzieci.Pasujaca salatka: kapusta pekinska,pokrojone orzechy wloskie, pomarancza w kostke,oliwa z oliwek,odrobina soli.Smacznego:) |
basienka25 2008-03-05 12:20:25 |
Ja o żeberkach:) Pychota!!!!! Zrobiłam z dżemem brzoskwiniowym. Ale mam pytanie, co proponujecie jako dodatek do żeberek ( ziemniaki, jakaś surówka) , ja właśnie zjadłam z kopytkami, bo miałam z wczoraj. Nawet pasuje. |
polishgirl 2008-03-16 13:15:38 |
Joanna robie właśnie twojego kurczaka w płatkach. Zobaczymy jak wyjdzie. |
Joanna26 2008-03-16 15:03:50 |
Mmm, super:) Daj znac, czy smakowalo:)) |
sylwia 2008-03-16 15:09:52 |
Oj i mnie by się takiego kurczaka w płatkach zjadło:). A u mnie był wczoraj kartofel staropolski, równiez wam bardzo polecam. |
polishgirl 2008-03-17 13:58:04 |
Kurczak w płatkach bardzo dobry. Chyba tylko za długo go piekłam. Ale poza tym extra. Mężowi bardzo smakował. Polecam. Zastanawiam sie nad sałatkami na świeta. Może macie jakieś propozycje? |
Joanna26 2008-03-18 21:08:10 |
Dziewczyny, chciałabym Wam polecic przepis na super mazurek: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=64 Od dwoch lat na Swieta pieke mazurek wlasnie z tego przepisu i wszyscy sa zachwyceni, jest naprawde przepyszny, proporcje sa jakos tak skonstruowane, ze zawsze wychodzi;) Wole taki cienki, na duzej blasze, ale grubszy tez dobry. A czekolade do niego robie z przepisu, ktory jest w komentarzach, zacytuje... Potrzebne jest 3 łyżki stołowe cacao, 3 łyżki zimnej wody, 3 łyżki cukru i 8 dag masła. Na początku rozpuszczamy masło z cukrem i cały czas energicznie mieszamy do jednolitej płynnej masy, po czym dosypujemy cacao i dolewamy wodę. Ale najważniejsze w tym wszystkim jest to aby nie dopuścić do zagotowania całej tej masy!!!!!!!!!!!!!. Wszystko ma sie tylko rozpuścić i parować lecz nie może wrzeć. Dlatego ważne jest bezustanne miszanie aż do osiągnięcia jednolitej masy. Po czym odstawiamy do ostygnięcia i... palce lizać. Naprawde pyszna ciemna czekolada, mniam:) Polecam, bo latwy i naprawde warto:) |
Joanna26 2008-06-18 22:45:04 |
Wrzućcie kochane coś nowego, może jakieś ciasto z truskawkami? Albo potrawę z młodymi warzywami? :) Julia, co tam u Ciebie w kuchni?? |
Kamila 2008-08-31 11:13:51 |
Basieńko 25. - zrobiłam Twoje ciacho, Szarpańca, na urodzinach Kini zrobiło furorę haha a wczoraj znów upiekłam dla rodzinki :) pychotka!!! Dziewczyny dawajcie nowe przepisy, interesują mnie weki od jutra zaczynam robić papryczkę w occie :) Pozdrawiam! |
natula 2008-10-23 10:43:04 |
polecam przepis na pizze z http://pizza.kipme.pl w ogóle zastanawialam się nad założeniem tam fanklubu np "gotowanie" i żeby w odpowiednich zakladkach były poszczególne rodzaje dań: śniadania, obiady itd. można by wrzucać zdjęcia i filmiki jak coś sie ugotowało ;) pomyślę nad tym, ale wydaje mi się, że mogłoby to być fajne :) |
pinkie 2008-11-27 21:05:41 |
Znacie jakieś pyszne potrawy z owocami morza? jakies sałatki np... Acha i proszę od razu napisac jakie owoce morza kupujecie: mrożone, czy w słoiku, czy w puszce, bo jestem totalnym lajkonikiem w tej sprawie. Mam przygotować cos na niedzielę - proszę o odzew |
Joanna26 2008-12-30 23:05:35 |
Jadlam ostatnio u tesciowej :)))))) pyszne proste danie. Schab w kawalku nalezy natrzec ziolami na dwie godziny, nastepnie oblozyc plastrami pomaranczy, zalac mlekiem i piec w piekarniku (1 kg godzine). Po upieczeniu oblozyc swiezymi plastrami pomaranczy, podawac z ryzem. Pycha! naprawde:)))) |
pinkie 2008-12-31 11:08:49 |
Joanno, ale to sie piecze w rekawie foliowym? do jakiej wysokosci zala c mlekiem lub ile mleka zuzyc? |
pinkie 2008-12-31 11:09:31 |
i jakie zioła? |
Joanna26 2009-01-02 21:54:27 |
Ziola jakiekolwiek, jakie sie lubi. A zalac tak, zeby calosc przykrylo - rekaw tu niepotrzebny. Naczynie, w srodku mieso oblozone pomaranczami w plastrach, zalane mlekiem - tak piec. |
Joanna26 2009-01-04 15:42:07 |
Tym razem przepis na salatke od mojej znajomej.Jak go zobaczylam, to popatrzylam tylko z powatpiewaniem, bo nie chcialo mi sie wierzyc, zeby to bylo nie tylko smaczne, ale w ogole jadalne. Ale jest, jak dla mnie - pyszne.Dlatego sie dziele, moze kogos zainteresuje:) Składniki: 2 brokuly 10 plasterkow chudego wedzonego boczku lub baleronu szklanka luskanych pestek slonecznika przesuszonych na patelni (bez tluszczu) 1/2 szkl. posiekanej czerwonej cebulki 1/2 szkl. rodzynek sos: 1 szkl. majonezu 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego Umyte brokuly kroimy i obrywamy male rozyczki (jak najmniejsze! - tak tak, brokuly na surowo). Boczek lub baleron podsmazamy na patelni, nastepnie kroimy w kosteczke. Wszystkie skladniki do miski, mieszamy.Przygotowujemy sos: ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy, mieszamy z majonezem, az sie wszystko ladnie polaczy. Polewamy salatke sosem i dokladnie mieszamy. Mniam mniam mniam mniam:) |
Joanna26 2009-01-06 18:23:30 |
Pinki, robilas ten schab? Ja wlasnie zrobilam i jestem zla, zupelnie mi nie wyszedl.Podejrzewam, ze to kwestia swinki, moze nie byla zbyt mloda, po drugie chyba nie rozmrozilam tego miesa w stu procetach, w dodatku cos sie zrobilo z mlekiem, chyba uzylam nie takiego, co trzeba, moze powinno byc takie najzwyklejsze z woreczka. Pieklo sie prawie dwie godziny, mniej niz kilogram. Ostatecznie bylo zjadliwe, ale to, co jadlam u tesciowej, przypominalo tylko w nieduzym stopniu... Wrrrrr..... Moze moral z tego taki, ze przepisy od tesciowej nalezy wyrzucac do kosza bez sprawdzania, bo szkoda zdrowia?;) |
pinkie 2009-01-06 19:46:50 |
Ja zazwyczaj piekę w naczyniu żaroodpornym, wydało mi się dziwne, ze schab ma być cały zanurzony w mleku - musiałabym wlać z 5 litrów. Ostatnio piekłam w rękawie i bardzo mi się udał schab i karkówka - do rękawa wlałam szklankę wody. Tego Twojego i tak narazie bym nie zrobiła, bo nie mogę nic z mlekiem :) Ale chciałam to sprzedać siostrze |
Joanna26 2009-01-06 20:49:13 |
Ja tez pieklam w naczyniu, ale mam takie okragle, nie za duze, wszedl litr mleka. |
Kamila 2009-04-07 10:28:49 |
Dziewczyny, podaję świetną, lekką sałatkę na święta :) 1 kalarepka, 3 marchewki, 1 pęczek rzodkiewek, szczypior, sałata, 4-5 jajek (na twardo). Kalarepkę, marchewkę, rzodkiewkę pokroić w paseczki. Sałatę porwać w większe kawałki, szczypior pokroić, jajka skroić w ćwiartki (można je jeszcze przekroić na pół). Wszystko do miski, dodać pieprz, sól i doprawić majonezem :))))) PYCHOTA! Jeśli znacie jakieś inne przepisy, ale właśnie na takie lekkie sałatki, nie jarzynowe z ziemniakami.. to plissss piszcie :))) |
Kamila 2009-04-09 09:58:07 |
Wow, ale ciszaaaaaaaaa |
katka 2009-04-09 14:20:22 |
1.kurczak upieczony lub ugotwany w kostkę2. ananas z puszki w kostkę 3. seler ugotowany na parze albo normalnie w garku-w kostkę 4.cebulka dymka albo jaka jest pod ręką-poszatkować 4.pietruszka natka-poszatkować.Pokropic sokiem z cytryny,doprawić według uznania. Dodać jogurt albo majonez. Wychodzi mniej lub bardziej dietetycznie.Smaczne |
femag 2009-04-13 12:28:42 |
Pinkie twoja sałatka brokułowa jest PRZEPYSZNA , wszystkim smakowała i zniknęła szybko:). Zrobiłam też sałatkę wiosenną Kamili również bardzo smaczna. |
femag 2009-04-13 12:35:37 |
ale gapa ze mnie brokułowa Joanny 26 oczywiście:), tak bardzo nam w gusta trafiła |
Joanna26 2009-04-17 22:29:31 |
O, to fajnie, bardzo sie ciesze, ze sie przepis przydal:) |
Kamila 2010-11-14 11:29:42 |
Wyciągam temat. Może jakieś nowe przepisy? Nie długo święta... :) |
Joanna26 2010-11-17 11:02:59 |
Ja mam przepis na pyszne ciastka. I latwe. 15 dag masła 30 dag maki lyzka cukru pudru kwasna smietana (2-3 lyzki, ile "zabierze") 2 zoltka zagniesc na dosc elastyczne ciasto, trzykrotnie rozwalkowac (jak ciasto francuskie - rozwalkowac, poskladac, znowu rozwalkowac, poskladac i jeszcze raz rozwalkowac), pokroic w kwadraty (tak. +- 5 x 5 cm, moze troszke wieksze), na srodek kazdego kwadracika konfitura (morelowa, jablkowa, wisnie - co kto ma i/lub lubi), polaczyc rogi, mocno zaciskajac (zrobic takie kopertki). Blache nasmarowac tluszczem, ulozyc kwadraty, piec ok. pol godziny. Z tych skladnikow wychodzi jedna blaszka. Po upieczeniu przelozyc na talerz, posypac cukrem pudrem. Smacznego:) |
Joanna26 2011-02-24 10:11:13 |
Lusiu, zapraszamy tutaj:) Wszelkie przepisy obiadowe mile widziane:)) |
dodka591983 2011-02-24 15:02:51 |
Kochane mamusie jutro przychodza do nas znajomi na kolacje i nie bardzo mam pomysl co im zaserwowac, moze jakas podpowiedz?? z gory dziekuje |
ciekawa 2011-02-25 08:41:24 |
Można zrobić panierkę z sezamu i płatków kukurydzianych-obtoczyć udka i piec w piekarniku. Tylko bez przykrycia na mniejszym gazie i nie mogą leżeć jeden na drugim. Albo żeberka w miodzie. Miód i ketchup-przyprawa do żeberek. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym tylko nie za gorąco i trzeba pilnować bo miód się pali. |
dodka591983 2011-02-25 09:35:57 |
no jak dla mnie te zeberka miodzio hehe ale niestety moj maz jest baaaaardzo wybredny, on nie jada zeberek golonek karkowek itp co moze miec troche tluszczyku, natomiast kolezanka w ogole nie przepada za miesem, w zasadzie to myslalam strogonov zrobic na chudej wolowinie i do tego salatka i foccacia z cebula i oliwkami upiec (przepis z dd tvn). no ale jeszcze mysle o 15 lece na zakupy wiec mam troche czasu. ale te zeberka to mysle ze zrobie jak moja mamcia przyjedzie mnie odwiedzic ( bede miala z kim palaszowac). |
Anna 2012-03-29 09:35:23 |
Dziewczyny, tak w kontekście zbliżających się świąt: szukam sprawdzonego przepisu na sałatkę z brokułem(?). |
Joanna26 2012-03-29 13:11:46 |
Ze dwie strony wcześniej podawałam przepis na sałatkę z brokułem. Nie wiem, czy nadaje się na święta, ale brokuł gra w niej pierwsze skrzypce:) Mam fajny przepis na danie obiadowo-kolacyjno-sałatkowe: - 2 małe podwójne piersi z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach z olejem (majeranek, czosnek, papryka słodka i ostra, tymianek, suszona zielona pietruszka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól), odstawić na dwie godziny, następnie usmażyć - ok. 1 kg marchwi pokroić w słupki, usmażyć (tak prawie na złoto, ale może być też al dente, jak kto lubi) - ugotować makaron-ryż (25 dag) - ogórki konserwowe - 2/3 litrowego słoika - pokroić w słupki wszystko wymieszać, podawać na ciepło lub na zimno |
Joanna26 2012-03-29 15:52:11 |
Zapomniałam o 1-2 ząbkach czosnku, które można dodać (lub nie, jeśli ktoś nie lubi - bez też jest smaczne). |
Strona 8 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |