szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp)
temat - Ksiązka Kucharska


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 3 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna
Napisano: Treść:
Migotka
2006-03-17
Email
Tak sobie pomyslałam,że może mogły byłmy załozyć własną ksiązke kucharską.Wpisujmy tutaj wszystkie ciekawe przepisy:)
Kamila
2006-11-06
13:24:06
Email
Dziewczyny, wyciągam temat :) już nie długo święta, może macie jakieś nowe ciekawe pomysły na jedzonko??
pinkie
2006-11-06
13:40:51
Email
Odpisuję Anecie, bo wtedy byłam już po porodzie w szpitalu i dopiero teraz przeczytałam jej pytanie. Jak robię czekoladowy biczkopt, to do przesianej mąki przesiewam też dwie łyżki kakao i wsypuję razem z mąką do miksowania.
pinkie
2006-11-14
11:36:18
Email
Dziewczyny, polecam wszystkim ciasto "Pani Walewska". Ale uwaga - grozi uzależnieniem (w moim przypadku tak się stało). Jedyny minus tego ciasta jest taki, ze szybko znika z talerza. Najpierw zrobiłam go po swojemu - podpatrzyłam to , co kupiłam w sklepie. Ten przepis ściągnęłam z netu, dlatego nie wiem, jaka wyjdzie konsystencja masy, a ważne jest żeby była sztywna. Chyba jednak dodałabym mniej mleka. "Pani Walewska" ciasto 45dkg maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 45dkg cukru pudru 6 jajek 1,5 paczki cukru waniliowego 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia 30dkg masła lub palmy 20dkg orzechów włoskich, gesta marmolada wieloowocowa (może być z biedronki) KREM 2 szklanki mleka duża paczka budyniu na 3/4 l 1/2 szklanki cukru 15dkg masła Sposób wykonania: Masło utrzeć z 15dkg cukru pudru,dodać żółtka,mąkę,cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść na ciasto. Włozyć na 2 godz.do zamrazarki (???). Ciasto rozłozyć na dwóch jednakowych blaszkach i posmarować cienką warstwą marmolady. Włożyc do nagrzanego piekarnika. Białka ubić na sztywną pianę dodać 30dkg cukru pudru i na koniec 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Po 25 min pieczenia wyłozyć na ciasto pianę-cienką warstwę. Kazda blachę piec po 45 minut w temp. 180-190 stopni, az do wysuszenia piany. Po wyjęciu posypać połówkami orzechów. KREM W połowie szklanki mleka rozpuscić budyń z cukrem,resztę mleka zagotować. Do ugotowanego goracego mleka dodać masło i rozkręcic na jednolita masę.gorący krem posmarować na jedno ciasto i przykryć drugim [zawsze orzechami na wierzch. SMACZNEGO
pinkie
2006-11-14
11:40:02
Email
Acha - i nie wiem, dlaczego masło do gorącego budyniu każą dodać- moim zdaniem wkłada się to do ostudzonego budyniu. Proponuję Wam zrobić jeden placek i podzielić na pół - tak na spróbowanie. A warstwa marmolady jest cienka na 1mm.
olufal
2006-11-18
00:20:44
Email
A moze tak rybka z musem z porow? Rybka kazdego rodzaju byle by to byl filecik. Pory tylko biale czesci kroimy w talarki wkladamy do patelnidodajac troche masla smazymy az sie zarumienia i zmniejsza objetosc,doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Bierzemy blender i miksujemy- a jak ktos nie ma blendera to nic bo pzeciez zamiast musu moga byc pory w talarkach-tez dobre.Flety rozkladamy na aluminium ,doprawiamy sola i pierzem z kazdej strony i polewamy odrobina oliwy z oliwek,na filet nakladamy por oraz plasterki cytryny -jeden lub dwa,aluminium zamykamy robiac tzw.rekawice. Pieczemy w piekarniku ok 20-25 miniut w 180-200 stopniach - zalezy od rozmrozenia ryby lub grubosci filetu.
olufal
2006-11-18
00:27:58
Email
Tarta jablkowa -expres :) Kupujemy ciasto francuskie mrozone lub nie :) wykladamy na blache i widelcem nakluwamy na calej powierzchni,kradniemy dziecku tarte jabluszka ze sloiczka ;) i wylewamy na ciasto.Jablka -musza byc soczyste- obieramy ,kroimy na cwiartki a cwiartki na talarki i ukladamy dookola blachy.Posypujemy cukrem waniliowym-ilosc zalezy od slodkosci jablek,na gore ciasta gdzieniegdzie dajemy malutkie plastereczki masla,rozbijamy jajko i smarujemy nim brzegi ciasta a reszte rozlewamy na naszych jablkach,do piekarnika nagranego na 180stopni,sugeruje zaczac od pieczenia z dolu a potem ,gora dol. Ile? hmmm no ja zawsze podgladam czy na dole ciasto jest juz zarumienione :)
olufal
2006-11-18
00:41:40
Email
szybkie i pyszne! Cykoria-szczerze nie przepada za nia w salatce za to zapiekana pod beszamelem jest po prostu pyszna!4 cykorie,szynka biala 4 duze plastry,ser zotly do zapiekanek i beszamel :) Cykorie oplukac.Zagotowac wode w garnku,posolic,wlozyc cykorie i doprowadzic do wrzenia,potem zmniejszyc ogien na wolny i gotowac 40minut.Po ugotowaniu orzekroic cykorie na polowki,szynke rowniez.Kazda polowke cykori owinac szynka.Nasmarowac naczynie zaroodporne maslem,rozlozyc cykorie w naczyniu i polac beszamelem oraz posypac serem.Nagrzac piekarnik na 200 stopni i zapiekac 20minut az ser sie zarumieni. BESZAMEL: 50g masla 50g maki 500ml mleka,galka muszkatolowa,sol,pieprz.Maslo kroimy na kawalki i roztapiamy na wolnym ogniu-nie rumienic!, dodajemy make mieszajac,smazymy na wolnym ogniu 2minuty az zasmazka bedzie gladka i jasna,zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo mleka mieszajac caly czas,po dodaniu calego mleka stawiamy na palnik i ciagle mieszajac czekamy az sos zrobi sie gesty.Na koniec dodajem soli i pieprzu oraz galki muszkatolowej :)
olufal
2006-11-18
00:49:39
Email
Makaron carborana extra szybki? a kto ma czas na gotowanie!Skladniki:makaron,troche szynki,serek almtte z ziolami,2-3lyzki smietany,cebulka. Makaron jaki chcecie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu :) Cebule kroimy na drobna kostke,szynke na wieksza :) na patelnie wylewamy troszke oleju smazymy na niej cebulke a jak sie zarumieni dadajemy szynke,podgrzewamy tyle ile kazdy chce ;) i dodajemy serek allmette z ziolami oraz 2-3 lyzki smietany,mieszamy aby uzyskac jednostajna mase-uwaga z soleniem i pieprzeniem poniewaz serek ma juz w sobie troche przypraw! Dodajemy na patelnie ugotowany makaron i mieszamy go z sosem i gotowe :) Uwaga-makaron nie nadaje sie do odgrzania bo serek staje sie bardzo suchy.
basienka25
2006-11-18
09:30:04
Email
Olufal, ten makaron musi byc pyszny.Wyprobuje na pewno, bo uwielbiamy z mężem makaron w kazdej postaci:))mniam mniam
olufal
2006-11-20
20:34:52
Email
Polecam Basiu bo jest naprawdz dobry :) Zrobilam ostatnio flan z cukinia z sosem pomidorowym tez szybko i latwy...Maz jest francuzem wiec duuuzo czasu lubimy spedzac w kuchni :)
basienka25
2007-01-21
15:56:27
Email
Szybka pyszna sałatka: kapusta pekińska, ogórek świeży, pomidor, kukurydza, pierś z kurczaka gotowana, majonez.Mniam mniam, polecam:)
Kamila
2007-03-04
16:19:22
Email
Dziewczyny oto przepis na przepyszne gofry! Idealne na te "wiosenne" niedzielne popołudnia... 1/2 kg mąki 2 szt jajek 1/2 szklanki cukru pudru lub mniej 1/3 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego woda lub mleko Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty. SMACZNEGO!!!
Joanna26
2007-03-10
06:09:39
Email
Skoro wszystkie lubimy kurczaka... Piersi pokroic w kostke,posolic,dodac przecisniety przez praske czosnek i curry. Niech chwile polezy,pusci sok.Rozgniesc platki kukurydziane, obtoczyc w nich kurczaka.Wylozyc na posmarowana olejem/oliwa blache,pokropic olejem,zapiekac w piekarniku 20 minut (180stopni).Proste,pyszne,uwielbiane przez dzieci.Pasujaca salatka: kapusta pekinska,pokrojone orzechy wloskie, pomarancza w kostke,oliwa z oliwek,odrobina soli.Smacznego:)
ciekawa
2007-03-10
12:59:52
Email
A ja ostatnio zainspirowalam sie swoim leniem na gotowanie i reklama "pomysł na" Fajny sos zwłaszcza do ryby choc początkowo nie dostałam to używam sosu uniwersalnego (viniary) i dodaje co snp. posiekna papryke lub koperek lub chrzan ze słiczka. zalewam rybke-uwaga nie solić-ewentualnie leciutko przyprawa do ryby. Zapiekam 45 minut i ryba jest boska-ugotowana w tym sosie. Trez smarzona troche mi szkodzi a to sie robi i szybciej i jest bardzo delikatna nażoładek i wątrobe. Każda sie nadaje ale ale polecam szczególnie pange i pstraga. jak mi sie nie chciało robic gulaszu to tak samo pokriłam miesko i surowe opruszone przyprawami do zaroodporngo naczynia zalam sosem albo gotowym gulaszowym albo zrobionym z maki i śmietany + jakies wazywka jak sie chcei do piekarnika-nie wiem na ile pieke na oko-mieso ugotowane w sosie, sosik pyszny a roboty tylko na zmywanie-ale to mozna komus zlecić:)Jak lenistwo inspiruje co:)
Kamila
2007-04-03
14:38:48
Email
Przepis na pyszne ciacho! Polecam! RAFAELLO Składniki: BISZKOPT: 6. jaj 1 i ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki 6. łyżek wody 3. łyżki oleju Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, dalej ubijać i dodawać po 1. żółtku. Ciągle ubijając dodać wodę i olej. Na koniec dodać mąkę i ostrożnie wymieszać, ale już łyżką. Piec 45min w 200st. – piekarnik gazowy. KREM: Śmietana kremówka 30% 0,5l. (schłodzić w lodówce) 3. bite śmietany w proszku, np. Śnieżka Paczka płatków migdałowych Paczka wiórek kokosowych Biała czekolada 1.kieliszek wódki Upieczony biszkopt ostudzić. Wyskubać lekko całą górę – odłożyć do miski. Czekoladę rozpuścić z niewielką ilością śmietany kremówki. Śmietanę kremówkę, bitą śmietanę w proszku, czekoladę rozpuszczoną i wódkę zmiksować. Dodać wódkę, płatki migdałowe i pokruszony biszkopt. Wyłożyć krem na biszkopt, posypać wiórkami. SMACZNEGO!
Kamila
2007-04-03
14:41:25
Email
Napisałam, że pieczemy w piekarniku gazowym o takiej i takiej temperaturze gdyż w moim elektrycznym ten biszkopt piekę na termoobiegu z dolną grzałką w temp. 150st i prze godzinę. Jak upiekłam w 200st. to wiadomo co się stało :) Ale ciacho jest naprawdę pyszne... kaloryczne, ale w święta można chyba sobie pozwolić na troszkę luksusu :)
pinkie
2007-06-29
16:47:40
Email
Znacie może jakiś przepis na pyszny ostry sos pomidorowy? taki jak dają do pizzy albo w sphinksie? Mam tylko koncentrat, nie mam świeżych pomidorów. To dosyć pilne, proszę o odzew
Joanna26
2007-06-29
18:18:38
Email
Przesmaz koncentrat na masle,dodaj odrobine wody,przyprawy,pewnie jakas papryke ostra i cos z tego powinno wyjsc.
Kamila
2007-09-25
14:56:37
Email
Dziewczyny, w sobotę rozbiłam paprykę w occie, chciałabym Wam podać przepis, bo wyszła naprawdę smaczna :) 3. litry wody, pół litra octu, 4. łyżki soli, 8. łyżek cukru i 3. łyżki oleju, oczywiście plus liście laurowe i pieprz :) może macie jakię fajne przepisy na weki?? Na buraczki na przykład?
Kamila
2007-09-26
12:08:41
Email
Kobietki! Nie robicie weków??? Niemożliwe ;-)
pinkie
2007-09-26
12:38:40
Email
Nie robimy, bierzemy od mamy ;) Moja mam robi fantastyczne buraczki, zamiast octu daje sok z czerwonych porzeczek. Jeżeli zrobiłaś porzeczki i jesteś zainteresowana, to moge zapytać mamy jak ona to robi. Te buraczki potem nadają się na zupę i jako sałatka do obiadu. Inne fantastyczne przetwory mojej mamy to grzyby w occie, marynowaną sałatkę (paski papryki, kawałki kalafiora, cukinii, kabaczka, ogórki i mini cebulka w jednym słoju) i konfitura z mirabelek ze skórką pomarańczową(coś cudownego). Reszte mama robi normalnie: dźemy i kompoty - z cukrem po prostu. Ogórki, kapustę, pomidory - tradycyjnie.
Kamila
2007-09-26
12:48:41
Email
Ja też wiecznie wyciągałam od mamy :) zawoziłam puste słoje a zabierałam pełne :) ale teraz mi już głupio.. cholera ile można ;-) porzeczek nie mam.. a buraki myslę zrobić z papryczką.. grzybki też mam zrobione ze 20. słoiczków :) będzie co jeść w zimę :)
pinkie
2007-09-26
12:57:36
Email
Moja mama produkuje weki dla siebie i czwórki dzieci (taka nieuleczalna nieszkodliwa choroba), więc po prostu musimy to brać ;)
Joanna26
2007-09-26
13:57:52
Email
Pinki,marynowana salatka, ach jak to pieknie brzmi:)Mniam mniam,narobilas mi smaka i na jedzenie i na produkcje!Nie wyciagnelabys od mamy przepisu?:)
pinkie
2007-09-26
14:36:45
Email
KOLOROWA SAłATKA- przepis na 4 litrowe słoje
małe ogórki (2 kg, ale watpię, zeby tyle wyszło)
papryka- 4 kolory (chociaż pominęłabym zielony, bo inne warzywa sa zielone) pokrojona w długie paski
cukinia pokrojona w słupki
kalafior wrzucony na 1-2min na wrzątek i pokrojony na różyczki
marchew - ugotowana przez 20 min - nacinamy małe rowki wzdłuż i kroimy na plasterki - tak, zeby wyszły kwiatki - 4-5 kwiatków na słój
malutka cebulka - kilka na słój
czosnek - 2 ząbki na słój
W słojach układamy na stojąco i ciasno: 3 ogórki, cukinie , paprykę, na wierzch układamy kalafior i pozostałe warzywa
Gotujemy zalewę: (porcja na 4 słoje)
4szklanki wody
1szklanka cukru
1szklanka octu (lub kwasek cytrynowy, jeśli ktos octu unika)
2 łyżki soli
Słoje z warzywami zalewamy gorącą zalewą, po czym wekujemy wszystko 5 min od zagotowania, nie dłużej, bo warzywa za bardzo zmiękną. SMACZNEGO
Joanna26
2007-09-26
18:24:39
Email
Super!!!!:)))Dzieki Pinki!
Kamila
2007-09-27
07:23:46
Email
Ekstra przepis! Tylko skąd wziąść teraz ogórki?
pinkie
2007-09-27
07:51:19
Email
no właśnie... można spróbowac z cukinią - smakuje w sałatce identycznie jak ogórek. Mama robi tez świetna dynię na słodko-kwaśno. Czy dynie sa jeszcze w sprzedaży?
Kamila
2007-09-27
08:28:59
Email
Hmmmm nie widziałam dyni w sprzedaży. Pinkie, ale narobiłaś mi smaka!
kasiarys7
2007-09-27
10:05:59
Email
Dyni nie lubie ale ta sałatka to napewno pyszna i juz mi język lata...Osobiście nie robie weków ale może się skusze.
pinkie
2007-09-27
10:39:28
Email
Ta sałatka przede wszystkim pięknie wygląda w słoiku - jak te dekoracyjnie stworzone oliwy z warzywami i przyprawami w środku ;) Smakuje - hmm tak jak papryka marynowana, ogórki konserwowe(ale o wiele mniej ostra). Moim zdaniem najlepsza z tego jest cukinia, ale wszystko jest bardzo smaczne. Ja najbardziej lubię ją na kanapce z wędliną.
pinkie
2007-09-27
10:42:40
Email
Ojej, przypomniały mi sie ogórki kiszone mojej koleżanki z pracy... Robi je w ogromniastych słojach (nie wiem...5l???). I tam sa różne niesamowite dodatki, np liście dębu. Raz tylko ich spróbowałam i teraz wspominam z rozmarzeniem. Wiecie, ze wypiłam wtedy dwie szklanki wody z tych ogórków???
pinkie
2007-09-27
10:47:13
Email
Z innych delicji, jakie miałam okazje kosztowac - moja ciocia mroziła maliny. Nie wiem jak ona to robiła- na pewno były pozbawione pestek (za pomocą przetarcia przez sito ) i pewnie trochę mieszała z cukrem. Raczej nie gotowała, tylko zamykała w pojemnikach i do zamrażarki... To było niesamowite. Poziomki mrożone i trochę zmiksowane z cukrem - też sa przepyszne.
kasiarys7
2007-09-27
15:50:27
Email
Tak mi narobiłaś smaka tą sałatka że to nie uniknione i jutro ide do warzywniaka i kupuje składniki i....będe robić..Mąż nie uwierzy .Ja i weki...ale jak spróbuje to sam zobaczy
Joanna26
2007-09-27
21:53:32
Email
Dynia chyba dopiero bedzie.Pinki,ja poprosze o przepis na marynowana dynie,bo bardzo lubie,a w sklepach droga,moze w tym roku sama sobie zrobie?:)Kilka dni temu probowalam robic arabska zupe z dyni,wzielam taka z pola od tesciowej,zdaje sie,ze nie jest to odmiana jadalna,tylko pestkowa,ale cos tam sie udalo wykroic.Efekt byl taki, ze moj niemaz stwerdzil" chyba nie lubie kolendra", czym mnie do lez rozbawil (jak mozna nie wiedziec, ze przyprawa to TA kolendra, a nie TEN kolender), zupa wygladala slicznie, ale na tym sie jej zalety konczyly.Moze i rzeczywiscie za duzo przypraw wrzucilam, w dodatku ta nieszczesna kolendra byla w calosci, a nie mielona.Zjedlismy po talerzu,a reszte wylalam... Ale znam osobe, ktora podobno robi rewelacyjna zupe z dyni,jesli uda mi sie z niej wyciagnac przepis i ktos bedzie reflektowal,to sluze.
pinkie
2007-09-28
07:32:20
Email
JOanno, moja mama robi tez na zimę dynie do zupy, więc chętnie wycyganie dla Ciebie przepis. dziewczyny, widziałam wczoraj ogórki u nas w sklepie, takie małe, za 3.80 za kilogram ;)
Kamila
2007-09-28
12:15:29
Email
U nas nie ma ogórków :( szkoda, bo nie mam ani słoika :( a uwielbiam kiszone... pyszne robi moja... teściowa... ale od niej nie wezmę..
Joanna26
2007-09-28
14:08:11
Email
:))Ja to chocbym nie chciala,to mi da. A robi roznie, raz dobre, raz tak sobie. Dostajemy tez ogromniaste sloiki z zupa, denerwuje mnie to okropnie, bo zwykle wcale mi ta zupa nie smakuje, ale powiedz nie...
Joanna26
2007-09-29
12:31:27
Email
Na targu dyni a dyni.Ogorki tez jeszcze sa, ale drogie.Kompletuje skladniki salatki,niemaz mial kupic malutka cebulke, chryste, czy ci faceci sa glusi? Powiedzial, ze poprosil o mala,a pani na rece nie bedzie patrzyl.No swietnie, jaki delikatny, jakby poprosil o czarne skarpetki, a pani by mu dala czerwone, to tez by byl taki uprzejmy i nic by nie powiedzial?!! Wiem, ze to sa pierdoly, ale mnie takie duperele irytuja. Was tez, czy tylko ja taka czepialska?;)
Joanna26
2007-09-29
18:48:49
Email
Zrobilam salatke!Okropnie to czasochlonne, bardziej niz myslalam, Emilce sie ta produkcja zupelnie nie podobala;)Ale efekt wyglada rzeczywiscie slicznie,mam nadzieje, ze rownie dobrze bedzie smakowac.No i ze w ogole mi sie udala... Jak sloiki wystygna,to zrobie zdjecie i wkleje.
mayasun
2007-09-29
19:17:40
Email
Przeważnie weki biorę od mamy, a raczej mi daje :) teściowa nie robi weków. Sama też robię, ale jak narazie to powidła i leczo, drugi rok przymierzam się do buraczków. Moze w tym roku zrobię. Pyszne są z papryką, ale nie znam przepisu.
Joanna26
2007-09-30
10:27:34
Email
No to chwale sie:)Moje pierwsze w zyciu weki:))

pinkie
2007-10-01
12:16:10
Email
Joanno, apetycznie to wygląda. Mama mówi, ze dynie robi się z taką sama zalewą, można dac mniej octu. POkrój dynie w kostkę 2*2cm i powkładaj do słoików, zalej wrzącą zalewą i wekuj. Powodzenia!
Joanna26
2007-10-01
12:28:33
Email
Dzieki Pinki:)
Joanna26
2007-10-05
15:06:25
Email
Nie wytrzymalam i otworzylam jeden sloik;)no i tak:cukinia swietna!jedrna i pyszna.Tak samo kalafior, cebula i czosnek, mniam!ogorki flakowate, ale moga byc.Marchewka przegotowana.Dolozylam tez baklazana,zeby ladnie wygladal,ale chyba sie nie nadaje,bo jest jak gabka,niejadalny.Moze jeszcze musi polezec.Generalnie - marynata bardzo dobra,w najblizszym czasie biore sie za dynie:))Pinki - jeszcze raz dzieki za przepis:)
Strona 3 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum