wybrano: dział - Niemowlę (pielęgnacja niemowlaczków, karmienie piersią, rozwój, wychowanie, choroby tfu tfu, itp) temat - torty angielskie i nie tylko Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 6 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
lusia74 2011-02-03 |
Witam stare i nowe forumowiczki.Nie było mnie kilka lat na forum,było trochę kakrętów życiowych ale wyszłam na prostą . Znalazłam nowe zajęcie torty angielskie a,że rodzina nie przeje tyle to robie je też innym. |
lusia74 2011-02-28 13:18:07 |
Joasiu nic nie robię może to zalezy od barwników z czarnego jeszcze nie robiłam do dekoracji dodawaj więcej tłuszczu ale juz po wyrobieniu masy wtedy łatwiej się formuje jest bardziej plastyczna i chyba ładniej wygląda. Nie wiem co chcesz ale Twoje dzieło jest piękne ,aż trudno uwierzyć ,że to pierwsze. Mozna kupić specjalny lakier ,żeby pomalować ozdoby
|
lusia74 2011-02-28 13:46:10 |
.
|
lusia74 2011-02-28 13:46:50 |
kołyska
|
lusia74 2011-02-28 13:47:19 |
kołyska
|
lusia74 2011-02-28 13:48:08 |
smoczek i grzechotka
|
noemi 2011-03-03 10:20:54 |
dziś chyba wypróbuje te kotlety z selera:) |
lusia74 2011-03-03 13:32:43 |
noemi zrób są naprawdę smaczne moja siostra wegetarianka powiedziała ,ze w życiu by się nie domyśliła ,że to seler tymbardziej ,iz ona nie lubi selera :) |
noemi 2011-03-03 14:55:49 |
pyszne wyszły! dziękuję za przepis!:) |
lusia74 2011-03-03 17:24:16 |
cieszę się ,że smakowało. Jak wróce ze szkolenia weekendowego to jeszcze cos dodam a na razie to tortów marsz |
lusia74 2011-03-04 12:53:48 |
po dzisiejszej nocnej zmianie wydziergałam coś takiego czekolada plastyczna albo nie do końca mi wyszła albo za długo ją obrabiałam. Czy któraś z Was robiła czekoladę plastyczną?
|
lusia74 2011-03-04 12:54:17 |
.
|
lusia74 2011-03-04 12:55:23 |
a ten jest dla dziewczynki która chciała cały różowy nawet biszkopt jest różowo-fioletowy :)
|
lusia74 2011-03-04 12:55:50 |
.
|
lusia74 2011-03-04 12:56:31 |
.
|
Joanna26 2011-03-04 12:57:58 |
Sliczny! Zaspokoj moja ciekawosc:), jak robilas koniki? |
lusia74 2011-03-04 13:02:33 |
Joasiu tak jak hello kitty tylko grzywy i ogony doklejalam z wałeczkow ,żeby fajniej wygkadało |
Joanna26 2011-03-04 13:04:02 |
Bardzo ladne, naprawde. Ja to imitatorka jestem, moze na ten urodzinowy machne koniki zamiast Kitty? Bardziej mi sie podobaja:)) |
lusia74 2011-03-04 13:06:10 |
Mozesz też ulepic koniki jak mniejszy robisz bo ten jest duuuuuuuuży więc lepiej wyglądaja płaskie ale na mniejszych lepione figurki też sa świetne , podesle Ci na maila fotki |
noemi 2011-03-04 16:50:41 |
lusia, ja torty to raczej nie, nie przepadam. jeśli natomiast masz przepisy na niesłodycze, chętnie wykorzystam. szczególnie jeśli chodzi o warzywne cuda. te kotlety tak nam posmakowaly, ze dzisiaj znów kupiłam seler:) poczytałam trochę o jego właściwościach, z pewnością będę częściej wykorzystywać go w kuchni |
lusia74 2011-03-06 16:26:49 |
noemi a robilaś już kotlety z jajek i sojowe ale nie gotowe tylko z ziarna soi? lub pasztet sojowy ? KOTLETY Z JAJEK 8 jaj ugotowane na twardo 3-4 jajka surowe 6 łyżek startego żółtego sera( jak nie sprawdzacie kalorii to może być więcej :) łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki kajzerka albo bułka tarta sól, pieprz olej bułka tarta do panierowania Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. |
lusia74 2011-03-06 16:37:44 |
kotlety sojowe robimy podobnie jak normalne . namaczamy soję na noc pamiętając o dużej ilości wody rano ugotować, przestudzić i zmielić dodawac tak jak do normalnych mielonych , jajko bułkę, przyprawy można dodac koperek polecam natomiast pieczarki odradzam bo jest za słodko. formoac kotleciki i usmażyć na złoto. ja do tego robie sos ogórkowy łyżka masła roztopiona na pateli trochę mąki pszennej dosypujemy do masła miszamy podlewamy rosołkiem m oze być z kostki dodajemy sok z ogórków kiszonych i gotowe smacznego |
lusia74 2011-03-06 16:39:48 |
tort na chrzest
|
lusia74 2011-03-07 09:22:27 |
czy robiłyscie juz KAWIOR PO ŻYDOWSKU? gotujemy jajka na twrado tak ze 4 sztuki, smazymy watróbkę drobiową ale ,żeby jej nie wysuszyć,, jaja gniec iemy widelcem to samo robimy z wątróbką , dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone, wszystko przyprawic sola ,pieprzem i czym która lubi mozna dodab ociupinke majonezu i keczupu smacznego u mnie to funkcjonuje jako pasta na kanapki :) |
lusia74 2011-03-08 08:21:09 |
Nie przepadam za zupkami chińskimi ale na szybką smaczna i wydajną sałatkę szczególnie na imprezę polecam ; 2lub 3 zupki vifonu najlepiej ostra i łagodna łamiemy wrzucamy przyprawy i zalewamy wodą tylko troszkę aby makaron się zakrył i napęczniał jak przestygnie wrzucamy to co mamy pod ręką korniszon ,papryka konserwową, groszek, kukurydza, fasolka z puszki wędlinka lub kurczak papryka surowa kapusta pekińska i koniecznie jajka ja daje około 8-10 i dużo koperku i majonez .taka śmieciówa ,gdzie podstawa to zupka chińska, jajka majonez i koperek duzo koperku |
noemi 2011-03-10 10:10:13 |
Lusia, a jakieś inne obiadowe przepisy dla dzieci? ja niedługo będę mogła się podzielić prepisem na pasztet z selera. podobno genialny. muszę spisać od kolezanki |
lusia74 2011-03-10 10:40:56 |
noemi a miałam przepis na pasztet z selera tylko gdzies się zagubił może się znajdzie dla szkodników też coś się znajdzie tylko co Twoje maleństwo lubi, za to pdam Ci przpis na pyszne śniadanko lub kolację a i podwieczorkiem czy inną przekąską może być, czy robilaś kaszę jaglaną? starożytna kasza znana od wieków tylko zapomniana jest bardzo odrzywcza, odkwasza organizm i syci. Potrzebujemy suszone owoce kto jakie lubi ja daje figi rodzynki daktyle morele żurawiny no i siemię lniane. Kroimi na małe kawałki owoce i gotujemy z siemieniem wsypujemy kasze proponuję pół filizanki bo potroi swoja objętość, po ugotowaniu mozna dodać troche oliwy mój maluszek zajada sie tym i nie tylko on bo tata też :) |
lusia74 2011-03-10 10:43:02 |
nocna praca
|
lusia74 2011-03-10 10:43:55 |
dla półroczniaka
|
lusia74 2011-03-10 10:45:02 |
i kolejna koszula koniecznie z rybą miała być
|
noemi 2011-03-11 09:12:11 |
kaszę bardzo lubimy:) obie, i gryczaną i jaglaną. a jakieś przepisy na niesłodkie masz? bo wiesz, ja na diecie:) |
lusia74 2011-03-11 11:53:31 |
noemi jaglana możesz robić jak masz ochote podstawa ugotować na sypko, mozesz wykorzystac do 2 dania lub to sałatek, najlepsze tak zwane smieciówy co podręką ląduje w kaszy, a raz na jakiś czas z suszonymi owocami nie zaszkodzi nawet na diecie , ja dodaje jeszcze do tej kaszy kurkume ,cary cynamon kardamon, przyprawy które lubisz. z kazdej kaszy możesz zrobić , pierogi, goabki czy naleśniki kasze mieszam z warzywami i przyprawami i potem szaleję |
Joanna26 2011-03-14 09:13:25 |
Oto tort mojej corci, zrobiony tylko i wylacznie dzieki inspiracji ze strony Eli i jej licznym radom - dzieki Elu!!!:)))
|
Joanna26 2011-03-14 09:13:40 |
:)
|
lusia74 2011-03-14 09:55:37 |
czekałam na te fotki :) Joasiu widzę,że chyba tym razem masa wyszła idealnie, tort piękny, córcia napewno zadowolona. Mam nadzieję,żę spodbała Ci się zabawa z masą i bedą kolejne takie cuda |
noemi 2011-03-14 11:02:05 |
gratulacje, cudo wyszedł. no ja w tym roku zamówię tort ze śnieżką i z krasnoludkami. gdybym sie za to zabrała, mogłabym zepsuć dziecku urodziny:) |
lusia74 2011-03-14 13:31:48 |
noemi trochę więcej wiary w siebie :) a to weekendowy efekt pracy czekoladowy dla taty
|
lusia74 2011-03-14 13:47:16 |
czekoladowy dla taty okryty czekoladą
|
lusia74 2011-03-14 13:47:59 |
i czekoladowe róże
|
lusia74 2011-03-14 13:48:27 |
a tak było w środku
|
lusia74 2011-03-14 13:49:05 |
typowo damski
|
lusia74 2011-03-14 13:49:45 |
bucik na pudełku
|
lusia74 2011-03-19 20:49:30 |
i znowu biust
|
Joanna26 2011-03-21 14:18:34 |
Koniki odpoczywajace...
|
Joanna26 2011-03-21 14:18:56 |
...na kwietnej łące:)
|
Joanna26 2011-03-21 14:19:15 |
:)
|
ciekawa 2011-03-21 14:27:17 |
o matko Joasiu super!! |
Joanna26 2011-03-21 14:32:55 |
Dzieeeki:) Dziewczecy kicz na 102, co?:)) |
ciekawa 2011-03-21 14:35:45 |
no co ty gadasz! super kurcze gdyby nie to że ja tego nie zjem to bym chyba spróbowała zrobić;) |
lusia74 2011-03-21 14:36:10 |
Joasiu ja to chyba muszę Cię tak stuknąć raz a dobrze jaki kicz piekny tort wedle marzenia córci. Pamietaj ,że domowy 100 razy lepszy niz kupny mimo że może nie zawsze jest idealnie ozdobiony czy coś takiego PIĘKNY CUDNY ŚLICZNY |
Joanna26 2011-03-21 14:57:36 |
No zabawa jest z tym przednia. A bawie sie, bo tez tak sadze, ze jakkolwiek bym nie zrobila, i tak moj bedzie duuzo lepszy niz kupny. No i naturalny. A jeszcze jak efekt wizualny jest fajny, to pelnia szczescia;) Dzieki Lusiu:) |
noemi 2011-03-21 15:02:36 |
ale super! gratulacje!:) no ja nie uważam, że jakikolwiek by mi nie wyszedł byłby lepszy od kupionego:) ja nie mam zdolności manualnych, więc tort dla mojej córki zrobi sprawdzona już wielokrotnie cukiernia:) |
Ulka 2011-03-22 07:30:41 |
Lusia, mam pytanko, czy jest szansa, żeby osoba która nigdy w życiu nie upiekła tortu, zrobiła takie cudo?, dodam, że w dzieciństwie piekłam biszkopt , ale nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać do tortu,, moja babcia kończy w tym miesiącu 80 lat i chciałabym jej coś zrobic wyjątkowego takiego od siebie, gdybyś mieszkała bliżej mnie nawet bym się nie zastanawiała tylko bym zamówiła u Ciebie, bo kochana robisz cuda. Czasu nie mam dużo, jak myślisz, czy jest szansa, żeby coś takiego zrobić? |
Joanna26 2011-03-22 08:23:29 |
Ula, ja Ci odpowiem, bo te trzy torty, ktore ostatnio popelnilam, sa pierwszymi moimi tego rodzaju - jak najbardziej tak. Tylko sugerowalabym zrobic wczesniej jakas probe, a dopiero potem na spokojnie robic tort dla babci. |
Ulka 2011-03-22 09:27:28 |
Joasiu taki własnie miałam zamiar, nie ryzykowałabym debiutu w urodziny babci, tylko zastanawiam się czy to w ogóle możliwe, w ostateczności pozostanie mi tort z cukierni |
Joanna26 2011-03-22 10:06:43 |
Mozliwe jak najbardziej, napisz do Lusi na maila albo do mnie: Joanna2_6@o2.pl, wszystko Ci napisze, co i jak:) |
lusia74 2011-03-22 13:17:40 |
Ula dasz radę pisz do mnie na maila i powiem Ci wszystko eprazmo-jankowska@wp.pl lub gg 9934292 |
lusia74 2011-03-23 09:49:04 |
Uleńko informacje są już na mailiku :) |
lusia74 2011-03-23 10:49:40 |
w marcowym numerze dziecka jest dodatek z daniami jarskimi dla maluszków i nie tylko maluszków przepisy sa świetne mam zamiar każdy sprawdzać a na razie ,żeby mam nie naciagać na koszty zakupu gazety to po malutku będę przepisywać tutaj Makrobiotyczne gołąbki Dla dziecka od: 1 roku Składniki - kapusta włoska lub zwykła - pół szklanki zielonej soczewicy - pół szklanki kaszy jęczmiennej - nieduży por - nieduża cebula - łyżeczka suszonego tymianku - 2 łyżki oliwy - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki keczupu bez konserwantów lub garść rodzynek Sposób przyrządzania: Liście kapusty wrzuć na minutę do wrzątku. Gdy ostygną, odetnij grube nerwy. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, dolej półtorej szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedź. Przełóż do miseczki. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Umyj pora, odetnij końcówkę z korzonkami i liście. Pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dołóż do soczewicy. Kaszę przepłucz, wlej półtorej szklanki wrzątku, gotuj 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodaj do pozostałych składników farszu. Wsyp tymianek. Całość porządnie wymieszaj. Układaj farsz na liściach kapusty i zwijaj je w zgrabne pakieciki. Każdy obwiąż grubą nitką albo zepnij wykałaczkami. Układaj gołąbki w szerokim rondlu. Zalej bulionem. Na wierzch połóż keczup. Duś na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka). |
lusia74 2011-03-23 11:09:43 |
Muffiny kukurydziane
Suche:
200 g mąki 100 g najdrobniejszej kaszki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cukru
duża szczypta soli.
Mokre:
szklanka mleka
50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku
2 roztrzepane jajka
100 g koziego twarożku
3 łyżki listków tymianku
Muffiny kukurydziane - sposób przygotowania
Foremki wysmarować oliwą. Wymieszać suche składniki. Wymieszać mokre składniki. Wszystkie szybko połączyć, nie wyrabiać. Napełnić foremki i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełnić je wodą. Piec 20-25 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre. Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.
|
lusia74 2011-03-23 11:21:42 |
Legumina cytrynowa Składniki - pół szklanki manny - 1-1/5 cytryny - 3-4 łyżki cukru - łyżeczka esencji waniliowej - syrop malinowy - truskawkowy (lub inny) do polania Sposób przyrządzania: Ze sparzonej cytryny zetrzyj pół łyżeczki skórki. Zagotuj nieco ponad szklankę wody i wlej do tego wrzątku mannę rozprowadzoną w połówce szklanki wody, po czym mieszając (by nie potworzyły się grudki), doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Mannę zdejmij z ognia, dodaj pozostałe (bez syropu) składniki i całość zmiksuj (albo ubij trzepaczką), aż się spieni. . Leguminę podawaj schłodzoną, polaną syropem,ale niekoniecznie |
lusia74 2011-03-25 09:28:27 |
Zapiekanka z kuskusu i twarogu
Składniki:
10 dag kaszki kuskus
200ml mleka
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
15 dag suszonych moreli
Masa twarogowa:
20 dag twarogu
50ml mleka
2 jajka
cukier do smaku
pół torebki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
cytryna
Wykonanie:
Do zagotowanego mleka wsypać kuskus, dodać sól i cynamon.
Odstawić na 5min, by kasza napęczniała.
Masa twarogowa:
Twaróg rozbić widelcem, dodać mleko, żółtka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać, dodać pianę z białek i ponownie wymieszać.
Pokrojone morele zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, by zmiękły.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć 3/4 kaszy, na to 3/4 masy twarogowej, następnie warstwa moreli.
Całość przykryć pozostałą kaszą i masą twarogową.
Piecz w nagrzanym piekarniku 15-20minut. Smaczego.
|
lusia74 2011-03-25 09:29:46 |
dodka a jak tort na urodziny męża prosimy o fotki |
noemi 2011-03-25 10:40:53 |
o, na luguminę się skuszę! |
lusia74 2011-03-25 13:03:30 |
noemi a kaszy nie lubisz? z dodatkami jest naprawdę pyszna. RÓZOWA KASZA MANNA 2czubate łyzki kaszy manny łyżeczka cukru 20 dag malin lub truskawek 1,5 szkl. mleka owoce wrzuć na sitko, sparz, przetrzyj do miseczki i wymieszaj z cukrem. Zagotuj mleko dodaj kaszę rozprowadzoą z kilkoma łyzkami zimnego mleka. Gotuj około 10 minut od czasu do czasu mieszając, Odstaw z ognia i wymieszaj z przecierem owocowym na opuszysta masę. kaszke mozna jeśc na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżych owoców lub owocowym musem smacznego |
noemi 2011-03-25 13:08:47 |
lusia, bardzo lubię kaszę, ale bardzo mało słodkich rzeczy robię do jedzenia, wolę warzywa jednak |
lusia74 2011-04-06 17:04:54 |
Noemi znalazlam kilka ciekawych przepisów które są mało kaloryczne a całkiem smaczne łacznie z sernikiem który jest dla ludzi na diecie :) jak chcesz to podam :), Ja od dziś zrzucam kilogramy trzymajcie kciuki |
lusia74 2011-04-06 17:07:39 |
z myślą o świętach dziś próbny baranek lub zajaczek albo oba będą upieczone :) i poddane krytyce rodziny , bo ja nie mogę tego zjeść :(
|
lusia74 2011-04-06 17:08:03 |
baran :)
|
Joanna26 2011-04-07 15:11:52 |
Elu, nie widac zdjec. Moze uzylas polskich liter w nazwach? Wstaw jeszcze raz, bom ciekawa:) |
lusia74 2011-04-12 18:22:50 |
.
|
lusia74 2011-04-12 18:23:41 |
.
|
lusia74 2011-04-12 18:24:25 |
.
|
lusia74 2011-04-12 18:25:32 |
różowy kotek i serduszka tak życzyla sobie dziewczynka
|
lusia74 2011-04-12 18:26:14 |
kotek
|
lusia74 2011-04-12 18:27:40 |
i znowu kanciasty ale na sportowo , nawej nike mu na nogach wystrugałam
|
lusia74 2011-04-12 18:28:06 |
buty
|
lusia74 2011-04-14 13:01:34 |
do szpitala dla personelu medycznego
|
lusia74 2011-04-20 11:05:45 |
wczoraj mnie nosiło to zrobiłam orchide na próbę
|
lusia74 2011-04-20 11:06:05 |
.
|
lusia74 2011-04-20 11:06:40 |
.
|
lusia74 2011-04-20 11:07:33 |
czy żadna z Was nic nie piekła ostatnio?
|
lusia74 2011-04-23 14:25:48 |
Staropolskim obyczajem,
dużo szynki życzę z jajem,
niech zające i barany
pospełniają Wasze plany.
Święta to jest czas wyżerki,
a więc porzućcie swe rozterki.
wszystkim forumowiczkom i ich rodzinom zyczy Ela
|
lusia74 2011-05-01 21:45:38 |
skromny imieninowy
|
lusia74 2011-05-01 21:46:22 |
.
|
lusia74 2011-05-01 21:48:28 |
dla 2 latka ktory lubi Patyka z Kanciastoportego
|
lusia74 2011-05-01 21:49:40 |
.
|
pinkie 2011-05-02 11:59:53 |
Dziewczyny, a jakich używacie barwników,tzn czy konkretnej firmy, w proszku, czy w płynie? Czym przyklejać ozdoby wycięte z masy? |
lusia74 2011-05-02 22:52:58 |
ja mam barwniki żelowe wiltona ( cana za 20 gr to 12 zł bez przesyłki!!)i proszkowe kupione na allegro z 4,5 za opakowanie 5g i musze powiedzieć ze jestem bardziej zadowolona z tych proszkowych. A proszkowymi mozesz malowac na mokro i na sucho co daje fajne efekty więc na początek stanowczo polecam proszkowe .Ozdoby możesz przyklejac na klej jadalny, gume trakantową ,cmc lub zwyczajnie na lukier królewski. Od biedy masę można barwic tez farbkami do jajek :) |
venuss 2011-05-03 09:43:05 |
lusia, witaj ziomalko. Polecam Ci hurtownię silikonowych foremek do ciast (też jest w Olsztynie!) www.granchio.pl Produkty włoskie. Mogę załatwić dobry rabat! |
lusia74 2011-05-04 08:20:42 |
witaj Wenuss też jesteś z Olsztyna, ogolnie nie trzeba mi form silikonowych w podstawowych kształtach , w ofercie nie widziałam półkuli czy innych wymyślnych. Bardziej nastawiam się na silikon do odciskania wzorów |
Strona 6 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |