szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Niemowlę (pielęgnacja niemowlaczków, karmienie piersią, rozwój, wychowanie, choroby tfu tfu, itp)
temat - torty angielskie i nie tylko


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 5 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna
Napisano: Treść:
lusia74
2011-02-03
Email
Witam stare i nowe forumowiczki.Nie było mnie kilka lat na forum,było trochę kakrętów życiowych ale wyszłam na prostą . Znalazłam nowe zajęcie torty angielskie a,że rodzina nie przeje tyle to robie je też innym.


ciekawa
2011-02-27
10:28:58
Email
E:( doczytałam nici z bitej śmietany aj nic innego do ust nie wezmę:( Trudno zostanę przy tradycyjnym zdobieniu. A Joasiu tort przepiękny.
lusia74
2011-02-27
12:48:51
Email
Joasiu pięknie a tak się bałaś
lusia74
2011-02-27
12:52:17
Email
ciekawa o co chodzi z tą bitą smietaną jesz ją czy nie? a i góra Joasi tortu jak i moich jest w 100% jadalna do to cukier :)

lusia74
2011-02-27
12:55:46
Email
i kolejny na tą samą imprezę

lusia74
2011-02-27
12:56:26
Email
.

lusia74
2011-02-27
12:58:26
Email
i 3 ostatni tort na tą samą imprezę, ręcznie malowany

lusia74
2011-02-27
13:02:58
Email
i ostatni weekendowy kanciastoporty

lusia74
2011-02-27
13:05:51
Email
.

ciekawa
2011-02-27
13:33:15
Email
No właśnie nie jadam żadnych mas maślanych czy z margaryny a tym bardziej przetopionego cukru. Ale tory przepiękne;) Gdyby w środku była tylko bita śmietana bo ten cukier mogę zdjąć ale wcześniej pisałaś, że bita śmietana rozpuszcza tą warstwę.
lusia74
2011-02-27
20:09:51
Email
ciekawa te torty są ze śmietaną w środku tylko obtoczone masą tortową wiesz taką z torebki , żeby śmietana nie miała kontaktu z masą cukrową ale równie dobrze marmoladą możesz obłożyć tort a masa cukrowa to cukier zagniatany z żelatyną i glukozą nie przetopiony, no i zawsze możesz go zdjąć. Jak powiedziałam koleżance ,że dzieci myślały, że to plastelina nie tort to się uśmiała
lusia74
2011-02-28
07:48:23
Email
a jak najdzie człowieka cos wieczorem to lepi takie coś trampek cukrowy

lusia74
2011-02-28
07:48:56
Email
.

lusia74
2011-02-28
07:50:06
Email
.

lusia74
2011-02-28
07:50:40
Email
.

Joanna26
2011-02-28
08:20:18
Email
Lusia, a co zrobic, zeby lukier po wyschnieciu nie byl taki brzydki, matowy i suchy - Twoje dekoracje zachowuja ladny kolor, u mnie szczegolnie czarny na drugi dzien wygladal nie za bardzo.
lusia74
2011-02-28
13:18:07
Email
Joasiu nic nie robię może to zalezy od barwników z czarnego jeszcze nie robiłam do dekoracji dodawaj więcej tłuszczu ale juz po wyrobieniu masy wtedy łatwiej się formuje jest bardziej plastyczna i chyba ładniej wygląda. Nie wiem co chcesz ale Twoje dzieło jest piękne ,aż trudno uwierzyć ,że to pierwsze. Mozna kupić specjalny lakier ,żeby pomalować ozdoby

lusia74
2011-02-28
13:46:10
Email
.

lusia74
2011-02-28
13:46:50
Email
kołyska

lusia74
2011-02-28
13:47:19
Email
kołyska

lusia74
2011-02-28
13:48:08
Email
smoczek i grzechotka

noemi
2011-03-03
10:20:54
Email
dziś chyba wypróbuje te kotlety z selera:)
lusia74
2011-03-03
13:32:43
Email
noemi zrób są naprawdę smaczne moja siostra wegetarianka powiedziała ,ze w życiu by się nie domyśliła ,że to seler tymbardziej ,iz ona nie lubi selera :)
noemi
2011-03-03
14:55:49
Email
pyszne wyszły! dziękuję za przepis!:)
lusia74
2011-03-03
17:24:16
Email
cieszę się ,że smakowało. Jak wróce ze szkolenia weekendowego to jeszcze cos dodam a na razie to tortów marsz
lusia74
2011-03-04
12:53:48
Email
po dzisiejszej nocnej zmianie wydziergałam coś takiego czekolada plastyczna albo nie do końca mi wyszła albo za długo ją obrabiałam. Czy któraś z Was robiła czekoladę plastyczną?

lusia74
2011-03-04
12:54:17
Email
.

lusia74
2011-03-04
12:55:23
Email
a ten jest dla dziewczynki która chciała cały różowy nawet biszkopt jest różowo-fioletowy :)

lusia74
2011-03-04
12:55:50
Email
.

lusia74
2011-03-04
12:56:31
Email
.

Joanna26
2011-03-04
12:57:58
Email
Sliczny! Zaspokoj moja ciekawosc:), jak robilas koniki?
lusia74
2011-03-04
13:02:33
Email
Joasiu tak jak hello kitty tylko grzywy i ogony doklejalam z wałeczkow ,żeby fajniej wygkadało
Joanna26
2011-03-04
13:04:02
Email
Bardzo ladne, naprawde. Ja to imitatorka jestem, moze na ten urodzinowy machne koniki zamiast Kitty? Bardziej mi sie podobaja:))
lusia74
2011-03-04
13:06:10
Email
Mozesz też ulepic koniki jak mniejszy robisz bo ten jest duuuuuuuuży więc lepiej wyglądaja płaskie ale na mniejszych lepione figurki też sa świetne , podesle Ci na maila fotki
noemi
2011-03-04
16:50:41
Email
lusia, ja torty to raczej nie, nie przepadam. jeśli natomiast masz przepisy na niesłodycze, chętnie wykorzystam. szczególnie jeśli chodzi o warzywne cuda. te kotlety tak nam posmakowaly, ze dzisiaj znów kupiłam seler:) poczytałam trochę o jego właściwościach, z pewnością będę częściej wykorzystywać go w kuchni
lusia74
2011-03-06
16:26:49
Email
noemi a robilaś już kotlety z jajek i sojowe ale nie gotowe tylko z ziarna soi? lub pasztet sojowy ? KOTLETY Z JAJEK 8 jaj ugotowane na twardo 3-4 jajka surowe 6 łyżek startego żółtego sera( jak nie sprawdzacie kalorii to może być więcej :) łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki kajzerka albo bułka tarta sól, pieprz olej bułka tarta do panierowania Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
lusia74
2011-03-06
16:37:44
Email
kotlety sojowe robimy podobnie jak normalne . namaczamy soję na noc pamiętając o dużej ilości wody rano ugotować, przestudzić i zmielić dodawac tak jak do normalnych mielonych , jajko bułkę, przyprawy można dodac koperek polecam natomiast pieczarki odradzam bo jest za słodko. formoac kotleciki i usmażyć na złoto. ja do tego robie sos ogórkowy łyżka masła roztopiona na pateli trochę mąki pszennej dosypujemy do masła miszamy podlewamy rosołkiem m oze być z kostki dodajemy sok z ogórków kiszonych i gotowe smacznego
lusia74
2011-03-06
16:39:48
Email
tort na chrzest

lusia74
2011-03-07
09:22:27
Email
czy robiłyscie juz KAWIOR PO ŻYDOWSKU? gotujemy jajka na twrado tak ze 4 sztuki, smazymy watróbkę drobiową ale ,żeby jej nie wysuszyć,, jaja gniec iemy widelcem to samo robimy z wątróbką , dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone, wszystko przyprawic sola ,pieprzem i czym która lubi mozna dodab ociupinke majonezu i keczupu smacznego u mnie to funkcjonuje jako pasta na kanapki :)
lusia74
2011-03-08
08:21:09
Email
Nie przepadam za zupkami chińskimi ale na szybką smaczna i wydajną sałatkę szczególnie na imprezę polecam ; 2lub 3 zupki vifonu najlepiej ostra i łagodna łamiemy wrzucamy przyprawy i zalewamy wodą tylko troszkę aby makaron się zakrył i napęczniał jak przestygnie wrzucamy to co mamy pod ręką korniszon ,papryka konserwową, groszek, kukurydza, fasolka z puszki wędlinka lub kurczak papryka surowa kapusta pekińska i koniecznie jajka ja daje około 8-10 i dużo koperku i majonez .taka śmieciówa ,gdzie podstawa to zupka chińska, jajka majonez i koperek duzo koperku
noemi
2011-03-10
10:10:13
Email
Lusia, a jakieś inne obiadowe przepisy dla dzieci? ja niedługo będę mogła się podzielić prepisem na pasztet z selera. podobno genialny. muszę spisać od kolezanki
lusia74
2011-03-10
10:40:56
Email
noemi a miałam przepis na pasztet z selera tylko gdzies się zagubił może się znajdzie dla szkodników też coś się znajdzie tylko co Twoje maleństwo lubi, za to pdam Ci przpis na pyszne śniadanko lub kolację a i podwieczorkiem czy inną przekąską może być, czy robilaś kaszę jaglaną? starożytna kasza znana od wieków tylko zapomniana jest bardzo odrzywcza, odkwasza organizm i syci. Potrzebujemy suszone owoce kto jakie lubi ja daje figi rodzynki daktyle morele żurawiny no i siemię lniane. Kroimi na małe kawałki owoce i gotujemy z siemieniem wsypujemy kasze proponuję pół filizanki bo potroi swoja objętość, po ugotowaniu mozna dodać troche oliwy mój maluszek zajada sie tym i nie tylko on bo tata też :)
lusia74
2011-03-10
10:43:02
Email
nocna praca

lusia74
2011-03-10
10:43:55
Email
dla półroczniaka

lusia74
2011-03-10
10:45:02
Email
i kolejna koszula koniecznie z rybą miała być

noemi
2011-03-11
09:12:11
Email
kaszę bardzo lubimy:) obie, i gryczaną i jaglaną. a jakieś przepisy na niesłodkie masz? bo wiesz, ja na diecie:)
lusia74
2011-03-11
11:53:31
Email
noemi jaglana możesz robić jak masz ochote podstawa ugotować na sypko, mozesz wykorzystac do 2 dania lub to sałatek, najlepsze tak zwane smieciówy co podręką ląduje w kaszy, a raz na jakiś czas z suszonymi owocami nie zaszkodzi nawet na diecie , ja dodaje jeszcze do tej kaszy kurkume ,cary cynamon kardamon, przyprawy które lubisz. z kazdej kaszy możesz zrobić , pierogi, goabki czy naleśniki kasze mieszam z warzywami i przyprawami i potem szaleję
Joanna26
2011-03-14
09:13:25
Email
Oto tort mojej corci, zrobiony tylko i wylacznie dzieki inspiracji ze strony Eli i jej licznym radom - dzieki Elu!!!:)))

Joanna26
2011-03-14
09:13:40
Email
:)

lusia74
2011-03-14
09:55:37
Email
czekałam na te fotki :) Joasiu widzę,że chyba tym razem masa wyszła idealnie, tort piękny, córcia napewno zadowolona. Mam nadzieję,żę spodbała Ci się zabawa z masą i bedą kolejne takie cuda
noemi
2011-03-14
11:02:05
Email
gratulacje, cudo wyszedł. no ja w tym roku zamówię tort ze śnieżką i z krasnoludkami. gdybym sie za to zabrała, mogłabym zepsuć dziecku urodziny:)
lusia74
2011-03-14
13:31:48
Email
noemi trochę więcej wiary w siebie :) a to weekendowy efekt pracy czekoladowy dla taty

lusia74
2011-03-14
13:47:16
Email
czekoladowy dla taty okryty czekoladą

lusia74
2011-03-14
13:47:59
Email
i czekoladowe róże

lusia74
2011-03-14
13:48:27
Email
a tak było w środku

lusia74
2011-03-14
13:49:05
Email
typowo damski

lusia74
2011-03-14
13:49:45
Email
bucik na pudełku

lusia74
2011-03-19
20:49:30
Email
i znowu biust

Joanna26
2011-03-21
14:18:34
Email
Koniki odpoczywajace...

Joanna26
2011-03-21
14:18:56
Email
...na kwietnej łące:)

Joanna26
2011-03-21
14:19:15
Email
:)

ciekawa
2011-03-21
14:27:17
Email
o matko Joasiu super!!
Joanna26
2011-03-21
14:32:55
Email
Dzieeeki:) Dziewczecy kicz na 102, co?:))
ciekawa
2011-03-21
14:35:45
Email
no co ty gadasz! super kurcze gdyby nie to że ja tego nie zjem to bym chyba spróbowała zrobić;)
lusia74
2011-03-21
14:36:10
Email
Joasiu ja to chyba muszę Cię tak stuknąć raz a dobrze jaki kicz piekny tort wedle marzenia córci. Pamietaj ,że domowy 100 razy lepszy niz kupny mimo że może nie zawsze jest idealnie ozdobiony czy coś takiego PIĘKNY CUDNY ŚLICZNY
Joanna26
2011-03-21
14:57:36
Email
No zabawa jest z tym przednia. A bawie sie, bo tez tak sadze, ze jakkolwiek bym nie zrobila, i tak moj bedzie duuzo lepszy niz kupny. No i naturalny. A jeszcze jak efekt wizualny jest fajny, to pelnia szczescia;) Dzieki Lusiu:)
noemi
2011-03-21
15:02:36
Email
ale super! gratulacje!:) no ja nie uważam, że jakikolwiek by mi nie wyszedł byłby lepszy od kupionego:) ja nie mam zdolności manualnych, więc tort dla mojej córki zrobi sprawdzona już wielokrotnie cukiernia:)
Ulka
2011-03-22
07:30:41
Email
Lusia, mam pytanko, czy jest szansa, żeby osoba która nigdy w życiu nie upiekła tortu, zrobiła takie cudo?, dodam, że w dzieciństwie piekłam biszkopt , ale nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać do tortu,, moja babcia kończy w tym miesiącu 80 lat i chciałabym jej coś zrobic wyjątkowego takiego od siebie, gdybyś mieszkała bliżej mnie nawet bym się nie zastanawiała tylko bym zamówiła u Ciebie, bo kochana robisz cuda. Czasu nie mam dużo, jak myślisz, czy jest szansa, żeby coś takiego zrobić?
Joanna26
2011-03-22
08:23:29
Email
Ula, ja Ci odpowiem, bo te trzy torty, ktore ostatnio popelnilam, sa pierwszymi moimi tego rodzaju - jak najbardziej tak. Tylko sugerowalabym zrobic wczesniej jakas probe, a dopiero potem na spokojnie robic tort dla babci.
Ulka
2011-03-22
09:27:28
Email
Joasiu taki własnie miałam zamiar, nie ryzykowałabym debiutu w urodziny babci, tylko zastanawiam się czy to w ogóle możliwe, w ostateczności pozostanie mi tort z cukierni
Joanna26
2011-03-22
10:06:43
Email
Mozliwe jak najbardziej, napisz do Lusi na maila albo do mnie: Joanna2_6@o2.pl, wszystko Ci napisze, co i jak:)
lusia74
2011-03-22
13:17:40
Email
Ula dasz radę pisz do mnie na maila i powiem Ci wszystko eprazmo-jankowska@wp.pl lub gg 9934292
lusia74
2011-03-23
09:49:04
Email
Uleńko informacje są już na mailiku :)
lusia74
2011-03-23
10:49:40
Email
w marcowym numerze dziecka jest dodatek z daniami jarskimi dla maluszków i nie tylko maluszków przepisy sa świetne mam zamiar każdy sprawdzać a na razie ,żeby mam nie naciagać na koszty zakupu gazety to po malutku będę przepisywać tutaj Makrobiotyczne gołąbki Dla dziecka od: 1 roku Składniki - kapusta włoska lub zwykła - pół szklanki zielonej soczewicy - pół szklanki kaszy jęczmiennej - nieduży por - nieduża cebula - łyżeczka suszonego tymianku - 2 łyżki oliwy - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki keczupu bez konserwantów lub garść rodzynek Sposób przyrządzania: Liście kapusty wrzuć na minutę do wrzątku. Gdy ostygną, odetnij grube nerwy. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, dolej półtorej szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedź. Przełóż do miseczki. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Umyj pora, odetnij końcówkę z korzonkami i liście. Pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dołóż do soczewicy. Kaszę przepłucz, wlej półtorej szklanki wrzątku, gotuj 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodaj do pozostałych składników farszu. Wsyp tymianek. Całość porządnie wymieszaj. Układaj farsz na liściach kapusty i zwijaj je w zgrabne pakieciki. Każdy obwiąż grubą nitką albo zepnij wykałaczkami. Układaj gołąbki w szerokim rondlu. Zalej bulionem. Na wierzch połóż keczup. Duś na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka).
lusia74
2011-03-23
11:09:43
Email
Muffiny kukurydziane Suche: 200 g mąki 100 g najdrobniejszej kaszki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżka cukru duża szczypta soli. Mokre: szklanka mleka 50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku 2 roztrzepane jajka 100 g koziego twarożku 3 łyżki listków tymianku Muffiny kukurydziane - sposób przygotowania Foremki wysmarować oliwą. Wymieszać suche składniki. Wymieszać mokre składniki. Wszystkie szybko połączyć, nie wyrabiać. Napełnić foremki i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełnić je wodą. Piec 20-25 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre. Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.

lusia74
2011-03-23
11:21:42
Email
Legumina cytrynowa Składniki - pół szklanki manny - 1-1/5 cytryny - 3-4 łyżki cukru - łyżeczka esencji waniliowej - syrop malinowy - truskawkowy (lub inny) do polania Sposób przyrządzania: Ze sparzonej cytryny zetrzyj pół łyżeczki skórki. Zagotuj nieco ponad szklankę wody i wlej do tego wrzątku mannę rozprowadzoną w połówce szklanki wody, po czym mieszając (by nie potworzyły się grudki), doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Mannę zdejmij z ognia, dodaj pozostałe (bez syropu) składniki i całość zmiksuj (albo ubij trzepaczką), aż się spieni. . Leguminę podawaj schłodzoną, polaną syropem,ale niekoniecznie
Strona 5 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum