wybrano: dział - Niemowlę (pielęgnacja niemowlaczków, karmienie piersią, rozwój, wychowanie, choroby tfu tfu, itp) temat - torty angielskie i nie tylko Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 5 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
lusia74 2011-02-03 |
Witam stare i nowe forumowiczki.Nie było mnie kilka lat na forum,było trochę kakrętów życiowych ale wyszłam na prostą . Znalazłam nowe zajęcie torty angielskie a,że rodzina nie przeje tyle to robie je też innym. |
ciekawa 2011-02-27 10:28:58 |
E:( doczytałam nici z bitej śmietany aj nic innego do ust nie wezmę:( Trudno zostanę przy tradycyjnym zdobieniu. A Joasiu tort przepiękny. |
lusia74 2011-02-27 12:48:51 |
Joasiu pięknie a tak się bałaś |
lusia74 2011-02-27 12:52:17 |
ciekawa o co chodzi z tą bitą smietaną jesz ją czy nie? a i góra Joasi tortu jak i moich jest w 100% jadalna do to cukier :)
|
lusia74 2011-02-27 12:55:46 |
i kolejny na tą samą imprezę
|
lusia74 2011-02-27 12:56:26 |
.
|
lusia74 2011-02-27 12:58:26 |
i 3 ostatni tort na tą samą imprezę, ręcznie malowany
|
lusia74 2011-02-27 13:02:58 |
i ostatni weekendowy kanciastoporty
|
lusia74 2011-02-27 13:05:51 |
.
|
ciekawa 2011-02-27 13:33:15 |
No właśnie nie jadam żadnych mas maślanych czy z margaryny a tym bardziej przetopionego cukru. Ale tory przepiękne;) Gdyby w środku była tylko bita śmietana bo ten cukier mogę zdjąć ale wcześniej pisałaś, że bita śmietana rozpuszcza tą warstwę. |
lusia74 2011-02-27 20:09:51 |
ciekawa te torty są ze śmietaną w środku tylko obtoczone masą tortową wiesz taką z torebki , żeby śmietana nie miała kontaktu z masą cukrową ale równie dobrze marmoladą możesz obłożyć tort a masa cukrowa to cukier zagniatany z żelatyną i glukozą nie przetopiony, no i zawsze możesz go zdjąć. Jak powiedziałam koleżance ,że dzieci myślały, że to plastelina nie tort to się uśmiała |
lusia74 2011-02-28 07:48:23 |
a jak najdzie człowieka cos wieczorem to lepi takie coś trampek cukrowy
|
lusia74 2011-02-28 07:48:56 |
.
|
lusia74 2011-02-28 07:50:06 |
.
|
lusia74 2011-02-28 07:50:40 |
.
|
Joanna26 2011-02-28 08:20:18 |
Lusia, a co zrobic, zeby lukier po wyschnieciu nie byl taki brzydki, matowy i suchy - Twoje dekoracje zachowuja ladny kolor, u mnie szczegolnie czarny na drugi dzien wygladal nie za bardzo. |
lusia74 2011-02-28 13:18:07 |
Joasiu nic nie robię może to zalezy od barwników z czarnego jeszcze nie robiłam do dekoracji dodawaj więcej tłuszczu ale juz po wyrobieniu masy wtedy łatwiej się formuje jest bardziej plastyczna i chyba ładniej wygląda. Nie wiem co chcesz ale Twoje dzieło jest piękne ,aż trudno uwierzyć ,że to pierwsze. Mozna kupić specjalny lakier ,żeby pomalować ozdoby
|
lusia74 2011-02-28 13:46:10 |
.
|
lusia74 2011-02-28 13:46:50 |
kołyska
|
lusia74 2011-02-28 13:47:19 |
kołyska
|
lusia74 2011-02-28 13:48:08 |
smoczek i grzechotka
|
noemi 2011-03-03 10:20:54 |
dziś chyba wypróbuje te kotlety z selera:) |
lusia74 2011-03-03 13:32:43 |
noemi zrób są naprawdę smaczne moja siostra wegetarianka powiedziała ,ze w życiu by się nie domyśliła ,że to seler tymbardziej ,iz ona nie lubi selera :) |
noemi 2011-03-03 14:55:49 |
pyszne wyszły! dziękuję za przepis!:) |
lusia74 2011-03-03 17:24:16 |
cieszę się ,że smakowało. Jak wróce ze szkolenia weekendowego to jeszcze cos dodam a na razie to tortów marsz |
lusia74 2011-03-04 12:53:48 |
po dzisiejszej nocnej zmianie wydziergałam coś takiego czekolada plastyczna albo nie do końca mi wyszła albo za długo ją obrabiałam. Czy któraś z Was robiła czekoladę plastyczną?
|
lusia74 2011-03-04 12:54:17 |
.
|
lusia74 2011-03-04 12:55:23 |
a ten jest dla dziewczynki która chciała cały różowy nawet biszkopt jest różowo-fioletowy :)
|
lusia74 2011-03-04 12:55:50 |
.
|
lusia74 2011-03-04 12:56:31 |
.
|
Joanna26 2011-03-04 12:57:58 |
Sliczny! Zaspokoj moja ciekawosc:), jak robilas koniki? |
lusia74 2011-03-04 13:02:33 |
Joasiu tak jak hello kitty tylko grzywy i ogony doklejalam z wałeczkow ,żeby fajniej wygkadało |
Joanna26 2011-03-04 13:04:02 |
Bardzo ladne, naprawde. Ja to imitatorka jestem, moze na ten urodzinowy machne koniki zamiast Kitty? Bardziej mi sie podobaja:)) |
lusia74 2011-03-04 13:06:10 |
Mozesz też ulepic koniki jak mniejszy robisz bo ten jest duuuuuuuuży więc lepiej wyglądaja płaskie ale na mniejszych lepione figurki też sa świetne , podesle Ci na maila fotki |
noemi 2011-03-04 16:50:41 |
lusia, ja torty to raczej nie, nie przepadam. jeśli natomiast masz przepisy na niesłodycze, chętnie wykorzystam. szczególnie jeśli chodzi o warzywne cuda. te kotlety tak nam posmakowaly, ze dzisiaj znów kupiłam seler:) poczytałam trochę o jego właściwościach, z pewnością będę częściej wykorzystywać go w kuchni |
lusia74 2011-03-06 16:26:49 |
noemi a robilaś już kotlety z jajek i sojowe ale nie gotowe tylko z ziarna soi? lub pasztet sojowy ? KOTLETY Z JAJEK 8 jaj ugotowane na twardo 3-4 jajka surowe 6 łyżek startego żółtego sera( jak nie sprawdzacie kalorii to może być więcej :) łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki kajzerka albo bułka tarta sól, pieprz olej bułka tarta do panierowania Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. |
lusia74 2011-03-06 16:37:44 |
kotlety sojowe robimy podobnie jak normalne . namaczamy soję na noc pamiętając o dużej ilości wody rano ugotować, przestudzić i zmielić dodawac tak jak do normalnych mielonych , jajko bułkę, przyprawy można dodac koperek polecam natomiast pieczarki odradzam bo jest za słodko. formoac kotleciki i usmażyć na złoto. ja do tego robie sos ogórkowy łyżka masła roztopiona na pateli trochę mąki pszennej dosypujemy do masła miszamy podlewamy rosołkiem m oze być z kostki dodajemy sok z ogórków kiszonych i gotowe smacznego |
lusia74 2011-03-06 16:39:48 |
tort na chrzest
|
lusia74 2011-03-07 09:22:27 |
czy robiłyscie juz KAWIOR PO ŻYDOWSKU? gotujemy jajka na twrado tak ze 4 sztuki, smazymy watróbkę drobiową ale ,żeby jej nie wysuszyć,, jaja gniec iemy widelcem to samo robimy z wątróbką , dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone, wszystko przyprawic sola ,pieprzem i czym która lubi mozna dodab ociupinke majonezu i keczupu smacznego u mnie to funkcjonuje jako pasta na kanapki :) |
lusia74 2011-03-08 08:21:09 |
Nie przepadam za zupkami chińskimi ale na szybką smaczna i wydajną sałatkę szczególnie na imprezę polecam ; 2lub 3 zupki vifonu najlepiej ostra i łagodna łamiemy wrzucamy przyprawy i zalewamy wodą tylko troszkę aby makaron się zakrył i napęczniał jak przestygnie wrzucamy to co mamy pod ręką korniszon ,papryka konserwową, groszek, kukurydza, fasolka z puszki wędlinka lub kurczak papryka surowa kapusta pekińska i koniecznie jajka ja daje około 8-10 i dużo koperku i majonez .taka śmieciówa ,gdzie podstawa to zupka chińska, jajka majonez i koperek duzo koperku |
noemi 2011-03-10 10:10:13 |
Lusia, a jakieś inne obiadowe przepisy dla dzieci? ja niedługo będę mogła się podzielić prepisem na pasztet z selera. podobno genialny. muszę spisać od kolezanki |
lusia74 2011-03-10 10:40:56 |
noemi a miałam przepis na pasztet z selera tylko gdzies się zagubił może się znajdzie dla szkodników też coś się znajdzie tylko co Twoje maleństwo lubi, za to pdam Ci przpis na pyszne śniadanko lub kolację a i podwieczorkiem czy inną przekąską może być, czy robilaś kaszę jaglaną? starożytna kasza znana od wieków tylko zapomniana jest bardzo odrzywcza, odkwasza organizm i syci. Potrzebujemy suszone owoce kto jakie lubi ja daje figi rodzynki daktyle morele żurawiny no i siemię lniane. Kroimi na małe kawałki owoce i gotujemy z siemieniem wsypujemy kasze proponuję pół filizanki bo potroi swoja objętość, po ugotowaniu mozna dodać troche oliwy mój maluszek zajada sie tym i nie tylko on bo tata też :) |
lusia74 2011-03-10 10:43:02 |
nocna praca
|
lusia74 2011-03-10 10:43:55 |
dla półroczniaka
|
lusia74 2011-03-10 10:45:02 |
i kolejna koszula koniecznie z rybą miała być
|
noemi 2011-03-11 09:12:11 |
kaszę bardzo lubimy:) obie, i gryczaną i jaglaną. a jakieś przepisy na niesłodkie masz? bo wiesz, ja na diecie:) |
lusia74 2011-03-11 11:53:31 |
noemi jaglana możesz robić jak masz ochote podstawa ugotować na sypko, mozesz wykorzystac do 2 dania lub to sałatek, najlepsze tak zwane smieciówy co podręką ląduje w kaszy, a raz na jakiś czas z suszonymi owocami nie zaszkodzi nawet na diecie , ja dodaje jeszcze do tej kaszy kurkume ,cary cynamon kardamon, przyprawy które lubisz. z kazdej kaszy możesz zrobić , pierogi, goabki czy naleśniki kasze mieszam z warzywami i przyprawami i potem szaleję |
Joanna26 2011-03-14 09:13:25 |
Oto tort mojej corci, zrobiony tylko i wylacznie dzieki inspiracji ze strony Eli i jej licznym radom - dzieki Elu!!!:)))
|
Joanna26 2011-03-14 09:13:40 |
:)
|
lusia74 2011-03-14 09:55:37 |
czekałam na te fotki :) Joasiu widzę,że chyba tym razem masa wyszła idealnie, tort piękny, córcia napewno zadowolona. Mam nadzieję,żę spodbała Ci się zabawa z masą i bedą kolejne takie cuda |
noemi 2011-03-14 11:02:05 |
gratulacje, cudo wyszedł. no ja w tym roku zamówię tort ze śnieżką i z krasnoludkami. gdybym sie za to zabrała, mogłabym zepsuć dziecku urodziny:) |
lusia74 2011-03-14 13:31:48 |
noemi trochę więcej wiary w siebie :) a to weekendowy efekt pracy czekoladowy dla taty
|
lusia74 2011-03-14 13:47:16 |
czekoladowy dla taty okryty czekoladą
|
lusia74 2011-03-14 13:47:59 |
i czekoladowe róże
|
lusia74 2011-03-14 13:48:27 |
a tak było w środku
|
lusia74 2011-03-14 13:49:05 |
typowo damski
|
lusia74 2011-03-14 13:49:45 |
bucik na pudełku
|
lusia74 2011-03-19 20:49:30 |
i znowu biust
|
Joanna26 2011-03-21 14:18:34 |
Koniki odpoczywajace...
|
Joanna26 2011-03-21 14:18:56 |
...na kwietnej łące:)
|
Joanna26 2011-03-21 14:19:15 |
:)
|
ciekawa 2011-03-21 14:27:17 |
o matko Joasiu super!! |
Joanna26 2011-03-21 14:32:55 |
Dzieeeki:) Dziewczecy kicz na 102, co?:)) |
ciekawa 2011-03-21 14:35:45 |
no co ty gadasz! super kurcze gdyby nie to że ja tego nie zjem to bym chyba spróbowała zrobić;) |
lusia74 2011-03-21 14:36:10 |
Joasiu ja to chyba muszę Cię tak stuknąć raz a dobrze jaki kicz piekny tort wedle marzenia córci. Pamietaj ,że domowy 100 razy lepszy niz kupny mimo że może nie zawsze jest idealnie ozdobiony czy coś takiego PIĘKNY CUDNY ŚLICZNY |
Joanna26 2011-03-21 14:57:36 |
No zabawa jest z tym przednia. A bawie sie, bo tez tak sadze, ze jakkolwiek bym nie zrobila, i tak moj bedzie duuzo lepszy niz kupny. No i naturalny. A jeszcze jak efekt wizualny jest fajny, to pelnia szczescia;) Dzieki Lusiu:) |
noemi 2011-03-21 15:02:36 |
ale super! gratulacje!:) no ja nie uważam, że jakikolwiek by mi nie wyszedł byłby lepszy od kupionego:) ja nie mam zdolności manualnych, więc tort dla mojej córki zrobi sprawdzona już wielokrotnie cukiernia:) |
Ulka 2011-03-22 07:30:41 |
Lusia, mam pytanko, czy jest szansa, żeby osoba która nigdy w życiu nie upiekła tortu, zrobiła takie cudo?, dodam, że w dzieciństwie piekłam biszkopt , ale nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać do tortu,, moja babcia kończy w tym miesiącu 80 lat i chciałabym jej coś zrobic wyjątkowego takiego od siebie, gdybyś mieszkała bliżej mnie nawet bym się nie zastanawiała tylko bym zamówiła u Ciebie, bo kochana robisz cuda. Czasu nie mam dużo, jak myślisz, czy jest szansa, żeby coś takiego zrobić? |
Joanna26 2011-03-22 08:23:29 |
Ula, ja Ci odpowiem, bo te trzy torty, ktore ostatnio popelnilam, sa pierwszymi moimi tego rodzaju - jak najbardziej tak. Tylko sugerowalabym zrobic wczesniej jakas probe, a dopiero potem na spokojnie robic tort dla babci. |
Ulka 2011-03-22 09:27:28 |
Joasiu taki własnie miałam zamiar, nie ryzykowałabym debiutu w urodziny babci, tylko zastanawiam się czy to w ogóle możliwe, w ostateczności pozostanie mi tort z cukierni |
Joanna26 2011-03-22 10:06:43 |
Mozliwe jak najbardziej, napisz do Lusi na maila albo do mnie: Joanna2_6@o2.pl, wszystko Ci napisze, co i jak:) |
lusia74 2011-03-22 13:17:40 |
Ula dasz radę pisz do mnie na maila i powiem Ci wszystko eprazmo-jankowska@wp.pl lub gg 9934292 |
lusia74 2011-03-23 09:49:04 |
Uleńko informacje są już na mailiku :) |
lusia74 2011-03-23 10:49:40 |
w marcowym numerze dziecka jest dodatek z daniami jarskimi dla maluszków i nie tylko maluszków przepisy sa świetne mam zamiar każdy sprawdzać a na razie ,żeby mam nie naciagać na koszty zakupu gazety to po malutku będę przepisywać tutaj Makrobiotyczne gołąbki Dla dziecka od: 1 roku Składniki - kapusta włoska lub zwykła - pół szklanki zielonej soczewicy - pół szklanki kaszy jęczmiennej - nieduży por - nieduża cebula - łyżeczka suszonego tymianku - 2 łyżki oliwy - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki keczupu bez konserwantów lub garść rodzynek Sposób przyrządzania: Liście kapusty wrzuć na minutę do wrzątku. Gdy ostygną, odetnij grube nerwy. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, dolej półtorej szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedź. Przełóż do miseczki. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Umyj pora, odetnij końcówkę z korzonkami i liście. Pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dołóż do soczewicy. Kaszę przepłucz, wlej półtorej szklanki wrzątku, gotuj 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodaj do pozostałych składników farszu. Wsyp tymianek. Całość porządnie wymieszaj. Układaj farsz na liściach kapusty i zwijaj je w zgrabne pakieciki. Każdy obwiąż grubą nitką albo zepnij wykałaczkami. Układaj gołąbki w szerokim rondlu. Zalej bulionem. Na wierzch połóż keczup. Duś na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka). |
lusia74 2011-03-23 11:09:43 |
Muffiny kukurydziane
Suche:
200 g mąki 100 g najdrobniejszej kaszki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cukru
duża szczypta soli.
Mokre:
szklanka mleka
50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku
2 roztrzepane jajka
100 g koziego twarożku
3 łyżki listków tymianku
Muffiny kukurydziane - sposób przygotowania
Foremki wysmarować oliwą. Wymieszać suche składniki. Wymieszać mokre składniki. Wszystkie szybko połączyć, nie wyrabiać. Napełnić foremki i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełnić je wodą. Piec 20-25 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre. Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.
|
lusia74 2011-03-23 11:21:42 |
Legumina cytrynowa Składniki - pół szklanki manny - 1-1/5 cytryny - 3-4 łyżki cukru - łyżeczka esencji waniliowej - syrop malinowy - truskawkowy (lub inny) do polania Sposób przyrządzania: Ze sparzonej cytryny zetrzyj pół łyżeczki skórki. Zagotuj nieco ponad szklankę wody i wlej do tego wrzątku mannę rozprowadzoną w połówce szklanki wody, po czym mieszając (by nie potworzyły się grudki), doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Mannę zdejmij z ognia, dodaj pozostałe (bez syropu) składniki i całość zmiksuj (albo ubij trzepaczką), aż się spieni. . Leguminę podawaj schłodzoną, polaną syropem,ale niekoniecznie |
Strona 5 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |