wybrano: dział - Niemowlę (pielęgnacja niemowlaczków, karmienie piersią, rozwój, wychowanie, choroby tfu tfu, itp) temat - torty angielskie i nie tylko Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 3 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
lusia74 2011-02-03 |
Witam stare i nowe forumowiczki.Nie było mnie kilka lat na forum,było trochę kakrętów życiowych ale wyszłam na prostą . Znalazłam nowe zajęcie torty angielskie a,że rodzina nie przeje tyle to robie je też innym. |
lusia74 2011-02-14 12:04:49 |
Ciekawa nie chcem cudów na kiju wystarczy kilka placów zabaw takich jak w Warszawie z miękkim podłożem i nie drewniakami tylko aluminiowymi instalacjami ,gdzie bawią się malutkie dzieci młodzież a nawet dorośli. Jakiś fajnych parków a nie tylko połoamane krzywe chodniki i tyle
|
Joanna26 2011-02-14 12:52:43 |
Lusia, podobnie robisz te torty? http://kuchniadzieci.wordpress.com/2009/04/27/lukier-plastyczny-i-masa-marcepanowa-czyli-tort-angielski/ |
lusia74 2011-02-15 12:03:09 |
Joanna ja robie z tego dugiego przepisu z żelatyną tylko daje jej mniej więcej wody i tłuszczu.Nigdy nie robiłam na mące. Tylko uprzedzam za kazdym razem masa wychodzi inna mimo tej samej ilości składników więc się nie przejmój jak cos nie wychodzi jak za sucha dodaj troszkę tluszczu i wody . Glukozę daje w proszku nie musi byc płynna
|
Joanna26 2011-02-15 12:32:58 |
No dobra, a jak np. zrobilas te roze? Wyglada to na cos gotowego? |
lusia74 2011-02-15 23:05:05 |
te na białym torcie? mam specjalne wykrawaczki odciskam na masie potem wycinam specjalnymi nożykami i maluję barwnikami spożywczymi a ta biała na środku lepiona ręcznie
|
Joanna26 2011-02-16 09:03:17 |
Aaa, wykrawaczki, no widzisz, to juz wiem coraz wiecej:) A hello kitty na torcie rysowalas pisakami? |
lusia74 2011-02-16 09:33:58 |
Joanno hello i ben 10 to inna bajka najpierw drukuje obrazek potem pocięłam kotka na kolorowej masie m z masy i poskładałam ale nie polecam tego sposobu nie zawsze wszystko pasuje i trzeba kilka razy ciąć a bena odrysowałam na koszulce do dokumentów potrem radełkiem i wykałaczką rysowałam po tym szablonie umieszczonym na masie i dopiero pomalowałam a kontury w obu zrobiłam pisakiem
|
Joanna26 2011-02-16 10:00:24 |
Dzieki Lusia:) Podsumowujac, do zrobienia Kitty potrzebuje barwnik czerwony i rozowy oraz czarny pisak, tak? (plus wykrawaczki dla ozdoby) Czarnego pisaka nigdzie w necie nie widze:( A jeszcze napisz mi, prosze, te mase cukrowa nanosi sie na gole ciasto, czy na ciasto posmarowane jakas inna masa - i jesli tak, to jaka? Moze byc smietanowa? Czy nie pasuje do tortu angielskiego? |
lusia74 2011-02-16 11:19:16 |
Joanna odezwij sie na gg 9934292 będzie szybciej wszystki Ci napisze |
dodka591983 2011-02-16 12:07:53 |
Lusiu a czy zanim polozysz na tort lukier plastyczny smarujesz go kremem? ja polozylam na suche ciasto i troche odchodzil ten lukier, moze krem by zespoil wszystko. |
lusia74 2011-02-16 15:01:38 |
Dodka tort musisz obłożyć masą masą maslana taka nawet gotową z torebki, budyniowa a nawet dżemem własnie po to aby się przykleiło i aby masa miała wilgoć. zreszta lukier plastyczny nie może miec kontaktu z bita smietana bo smietana go rozpuszcza
|
Joanna26 2011-02-16 16:51:49 |
Lusiu, odezwe sie, bardzo chetnie, skorzystam z zaproszenia jak troche dojde do siebie. |
lusia74 2011-02-16 19:40:11 |
Joanna zapraszam i mam nadzieję że kolejna pani pokocha torty angielskie i zabawę z nimi |
lusia74 2011-02-19 14:48:26 |
Jeżeli mamy ochote zrobić dzieciom lekki deser to polecam ptasie mleczko do zrobienia tak łatwe, że każda sobie poradzi. Potrzebujemu 2 galaretki w różnych kolorach ,2 śnieżki, mleko.Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w szklance wody ,gdy lekko tężeje ubijamu jedną śmietanę według przepisu i dolewamy 1 galaretke wylewamy na tortownicę 24cm i to samo robimy z drugą śnieżką i galaretką ,można włożyć owoce według uznania, można dodać też galaretkę na górę lub czekoladę a biszkopt lub biszkopciki na dół polecam i życzę smacznego
|
dodka591983 2011-02-19 15:43:18 |
super napewno sprobuje |
lusia74 2011-02-20 10:47:05 |
Ciasto różowe Składniki szk.mąki szk.kisielu w proszku (wiśniowego najlepszy bo kwaśny lub innego żeby był różowy:)) 6jaj szk.cukru szk.oleju półtorej łyżeczki proszku do pieczenia utrzeć jaja z cukrem,dodać reszte składników i dokladnie wszystko zmiksować .Upiec ciasto w tortownicy wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą piec przez ok godzinę w 180 st.Ciasto jest słodkie i lekko wilgotne. Smacznego |
lusia74 2011-02-22 14:15:33 |
Czy pamiętacie ciasteczka owsiane z naszego dzieciństwa? Pytam mamy troszkę starsze niż 20 lat :), za cięzkich casów ,gdy nic nie było w sklepach mama nam takie piekła a teraz ja pieke swoim szkodnikom i bardzo je lubią. Ciasta z pełnego owsa z suszonymi owocami i różnymi ziarnami czego dusza zapragnie sa bardzo smaczne i szybko się je robi. Ciasteczka owsiane Składniki 500 gram płatków owsianych ja daje całe ziarna ale mogą być błyskawiczne 250 gram cukru 125 gram masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jaja ok. 10 kropelek olejku migdałowego do wyboru: rodzynki, pokrojone orzechy, migdały, płatki kokosowe, suszone owoce np. daktyle ,ananasy,figi,sliwki suszone ziarna słonecznik, siemię lniane otręby Składniki w temperaturze pokojowej zagnieść w misce. formować zgrabne nieduże ciastka okrągłego kształtu, lekko spłaszczać, układać na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 160 stopni. Jeszcze ciepłe na zewnątrz powinny być chrupiące, w środku natomiast miękkie. Ciasteczka można długo przechowywać, - ciasteczka po kilku dniach nabierają miękkości. smacznego |
lusia74 2011-02-22 21:07:05 |
i kolejny popełniony tort dla fana piłki nożnej
|
lusia74 2011-02-23 19:07:20 |
zastanawiam się czy macie ochotę na przepis na kolejną słodkość z tych zdrowych i dobrych, domowych , ktore można zrobic razem z maluchami a potem oczywiście konsumować też z maluchami
|
noemi 2011-02-23 19:33:48 |
ja mam!:) |
lusia74 2011-02-23 19:44:22 |
kurcze jakiś problem z serwerem był. Ale już pisze moje drogie Panie bierzemy suszone owoce figi, daktyle, rodzynki, morele i co tam macie i namaczamy w gorącej wodzie, po jakimś czasie jak już będą miękkie miksujemy blenderem ja do miksowania dodaję jeszcze słonecznik dodajemy najlepiej zmielone siemię lniane ale nie koniecznie mielone, utaczamy kuleczki takie malutkie i otaczamy w wiórkach kokosowych do lodówki najleppsze po 2 dniach i im dużej leżą tym lepsze i w ten sposób mamy domowe rafaello u mnie koleżanka czuła w nich czekolade :) a tam grama czekolady nie było. zycze smacznego i mam nadzieję ,że przepisy na coś się przydaczą i będą smakowały |
noemi 2011-02-23 19:48:47 |
ale super przepis! na pewno wykorzystam. i zdrowe to! jak masz tego więcej, pisz:) |
lusia74 2011-02-23 19:54:10 |
noemi a co Cię interesuje bo takich "dziwnych" przepisów mam w głowie wiele więc nie podaję też dokładnych proporcji bo wszystko na oko robię, nie tylko słodkości robię ale tez czasem szybki obiadek , bo ma być szybko tanio i smacznie :), dla odmiany czasem cos bezmięstego ale smakującego jak mięsko i rodzina nie zawsze się zorientuje :) |
lusia74 2011-02-23 21:22:28 |
a czy pamietacie i macie ochotę na domową "czekoladę " rodem z PRL-u? ale to już najwyżej jutro |
Joanna26 2011-02-24 10:11:59 |
Podciagnelam w matkach zonach... nasza forumowa ksiazke kucharska - prosimy o przepisy:)) |
lusia74 2011-02-24 21:57:05 |
obiecana czekolada - blok blok 1margaryna, pół szkankil wody, 2szk cukru 5-6 łyżek kakao, pół kg mleka w proszku, 2 paczki herbatników, 20dag orzechów, wodę zagotować z cukrem i margaryną, kakao wymieszać z mlekiem wymieszać z tym co zagotowałyśmy, zmiksować.dodać pokruszone ciastka i orzechy. wlać do formy i wstawić do lodówki. Można dodać rodzynki i co nam wpadnie w ręce |
lusia74 2011-02-25 12:24:22 |
coś dla tych , co lubią kombinować w kuchni Kotlety z selera 1 seler taki około 1kg, ser zółty około 30 dkg, 2 jajka, bułka tarta, przyprawy według uznania( sól ,pieprz, tymianek ,bazylia,estragon, czosnek moze być granulowany). Seler i ser tarkujemy na tarce jarzynowej z dużymi oczkami dodajemy przyprawy jaja, bułkę . mieszamy wszystko formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor( gdy dodamy przyprawy do miesa mielonego smakuja jak mięsna :) ) |
lusia74 2011-02-25 13:08:44 |
efekt dzisiejszej nocnej pracy 3 torty na szkolny konkurs ekologiczny
|
Joanna26 2011-02-27 09:47:14 |
Mój pierwszy tort angielski:)
|
ciekawa 2011-02-27 10:26:26 |
o ja nie mogę!!! ale super jak to zrobiłaś??? A jak to jeść-bo rozumiem że to na zewnątrz jest niejadalne. A w środku co?? To co chcę?? |
ciekawa 2011-02-27 10:28:58 |
E:( doczytałam nici z bitej śmietany aj nic innego do ust nie wezmę:( Trudno zostanę przy tradycyjnym zdobieniu. A Joasiu tort przepiękny. |
lusia74 2011-02-27 12:48:51 |
Joasiu pięknie a tak się bałaś |
lusia74 2011-02-27 12:52:17 |
ciekawa o co chodzi z tą bitą smietaną jesz ją czy nie? a i góra Joasi tortu jak i moich jest w 100% jadalna do to cukier :)
|
lusia74 2011-02-27 12:55:46 |
i kolejny na tą samą imprezę
|
lusia74 2011-02-27 12:56:26 |
.
|
lusia74 2011-02-27 12:58:26 |
i 3 ostatni tort na tą samą imprezę, ręcznie malowany
|
lusia74 2011-02-27 13:02:58 |
i ostatni weekendowy kanciastoporty
|
lusia74 2011-02-27 13:05:51 |
.
|
ciekawa 2011-02-27 13:33:15 |
No właśnie nie jadam żadnych mas maślanych czy z margaryny a tym bardziej przetopionego cukru. Ale tory przepiękne;) Gdyby w środku była tylko bita śmietana bo ten cukier mogę zdjąć ale wcześniej pisałaś, że bita śmietana rozpuszcza tą warstwę. |
lusia74 2011-02-27 20:09:51 |
ciekawa te torty są ze śmietaną w środku tylko obtoczone masą tortową wiesz taką z torebki , żeby śmietana nie miała kontaktu z masą cukrową ale równie dobrze marmoladą możesz obłożyć tort a masa cukrowa to cukier zagniatany z żelatyną i glukozą nie przetopiony, no i zawsze możesz go zdjąć. Jak powiedziałam koleżance ,że dzieci myślały, że to plastelina nie tort to się uśmiała |
lusia74 2011-02-28 07:48:23 |
a jak najdzie człowieka cos wieczorem to lepi takie coś trampek cukrowy
|
lusia74 2011-02-28 07:48:56 |
.
|
lusia74 2011-02-28 07:50:06 |
.
|
lusia74 2011-02-28 07:50:40 |
.
|
Joanna26 2011-02-28 08:20:18 |
Lusia, a co zrobic, zeby lukier po wyschnieciu nie byl taki brzydki, matowy i suchy - Twoje dekoracje zachowuja ladny kolor, u mnie szczegolnie czarny na drugi dzien wygladal nie za bardzo. |
Strona 3 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |