szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp)
temat - Co dziś podać na obiad?


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 4 - poprzednia, 1, 2, 3, 4,
Napisano: Treść:
Aska
2005-02-15
Email
już powoli brak mi pomysłów co podawać na obiad. Nie lubię długo pichcić,czasu przy Oli na to zawiele też nie ma, wolę szybko i......smacznie. Może podzielimy się ze sobą przepisami na takie szybkie dania? Ja zacznę od siebie.
venuss
2008-02-20
19:29:16
Email
do kartofla najlepiej podać ogórek kiszony;)
venuss
2008-02-20
20:04:59
Email
befsztyk mielony z cebulką: szybkie danie
1. 2-3 cebule pokroic w plastry (paski) lekko usmażyć na oliwie z oliwek. następnie zdjąc cebulke do innego naczynia i odstawić.
2.mięso mielone wołowe! wymieszać z jajkiem dodac sól pieprz, ewentualnie parykę ostrą do smaku. (nie dodawać zadnej bułki!)ulepić okrągłe (płaskie) kotlety grube ok. 1,5 cm, obtoczyć w mące, usmazyć (na patelni po cebuli) na gorącym tłuszczu (oliwa z oliwek lub olej). Smazyć około 3 min z każdej strony, nastepnie obłozyć usmażoną wcześniej cebulką i zmniejszyć siłę smażenia żeby "doszły". Nie trzeba smazyć długo, chodzi tylko o to żeby nie były w srodku krwiste. smacznego:)
sylwia
2008-02-20
20:06:11
Email
Venuss brzmi fantastycznie! Mam tylko jedno już kosmetyczne pytanie, czy smietanę mieszamy z ta potrawą czy lepiej tylko polać, żebym na koniec smaku nie zepsuła. :))))pozdrawiam serdecznie. Dziewczyny apeluję!!!! dawajcie więcej takich szybkich, a raczej blyskawicznych przepisów. :)
venuss
2008-02-21
10:58:08
Email
Sylwia wymieszac oczywiście. pozdrawiam
sylwia
2008-02-21
12:37:20
Email
U mnie jutro bedzie na obiad kartofel staropolski. Dziewczyny !!!!!żeberka według przepisu Kamili poprostu brak słów takie pyszne!!!Polecam, spróbujcie:)))
Julia
2008-02-21
12:45:26
Email
Kurcze tak chwalicie to ja chyba też muszę wypróbować. A ja napiszę Wam przepis na pierś kurczaka wg Nigelli ;o) Moja mama najpierw zrobiła, potem ja i jest super! Pierś kroimy na średniej wielkości kawałki (powiedzmy poj pierś na pół), na 2-3 godziny przed przygotowaniem zanurzamy w maślance z przyprawami (sól, pieprz, ja dodałam trochę curry), po tym czasie wyjmujemy piersi z maślanki i obtaczamy w pokruszonych drobno słonych krakersach, układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w 180-200 zt. Pychota! Podaje się z jakąś łagodną surówką lub sałatą zieloną, może być z ziemniakami, ryżem, frytkami. Polecam!
andzia
2008-02-22
14:08:39
Email
Kobitki podajcie jakis przepis na łazanki mam straszna ochote je dzis zjesc :)
sylwia
2008-02-22
16:33:27
Email
Venuss!!!!! kartofel staropolski pyszny, jeżeli mąz szybko z pracy nie wróci to sama wszamam:)))). super przepis i naprawdę expresowo się go robi.
bela
2008-02-22
17:29:33
Email
czy ten kartofel staropolski piecze sie w piekarniku czy mozna normalnie w garnku lub na patelni??
venuss
2008-02-26
19:34:03
Email
bela oczywiście że mozna w garnku lub na patelni, tylko wtedy musisz ciągle mieszac bo bedzie przywierać. Sylwia bardzo mi miło:) smacznego!
sylwia
2008-02-27
22:01:10
Email
Kochane, czy macie może przepis na skrzydelka obtaczane w miodzie i smażone na patelni? Jadlam kiedyś takie u koleżanki, ale wyjechala i nie mam przepisu, a były przepyszne.
Joanna26
2008-03-05
10:54:44
Email
Mam dzis okropnego lenia, robic nie chce mi sie nic, siedze przed kompem, wiec uracze Was dwoma przepisami:) Po pierwsze, cos dla wielbicieli zapiekanych ziemniakow. Jak komus smakuje ziemniak staropolski Venuss, to i to bedzie mu smakowalo. Potrawa znana jest na poludniu Polski i nazywa sie pieczonki, z zalozenia robi sie ja na ognisku w zeliwnym garnku, ale w kuchni w piekarniku lub prodizu tez mozna i tez jest pyszna. A zatem: do zaroodpornego naczynia lub do prodiża wkladamy WARSTWAMI pokrojone w plasterki ziemniaki, cebule, kiełbase, boczek, kilka plastrow buraka (1 burak wystarczy), niektorzy daja tez marchewke, tych warstw moze byc duzo, w zaleznosci od tego, jaka ilosc potrawy robicie. Oczywiscie trzeba solic, ja tez daje pieprz, kilka kulek ziela angielskiego i ze dwa liscie laurowe. Na wierzch daje kilka plasterkow sloniny lub troche smalcu (spod naczynia smaruje smacem), zeby nie bylo suche. I tyle - zapieka sie ok. godziny, zalezy od ilosci i piekarnika. Pyszne z barszczem czerwonym.
Joanna26
2008-03-05
10:57:15
Email
A drugi przepis to kurczak z ananasem.

50 dag piersi z kurczaka (albo indyka),
puszka ananasa,
czerwona lub zielona papryka,
2 cebule,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki oleju,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
biały pieprz,
sól

Mięso pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Następnie dodać odsączone i pokrojone w kostkę ananasy, posiekaną cebulę, pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. W rondelku wymieszać mąkę ziemniaczaną z zalewą z ananasa, sosem sojowym, winem i kilkoma łyżkami wody, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, zagotować mieszając. Wlać sos do mięsa i chwilę dusić na małym ogniu. Podawać z ryżem lub kuskusem.
Wczoraj robiłam, bardzo dobre, polecam:)
Strona 4 - poprzednia, 1, 2, 3, 4,

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum