szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp)
temat - Co dziś podać na obiad?


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 3 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, następna
Napisano: Treść:
Aska
2005-02-15
Email
już powoli brak mi pomysłów co podawać na obiad. Nie lubię długo pichcić,czasu przy Oli na to zawiele też nie ma, wolę szybko i......smacznie. Może podzielimy się ze sobą przepisami na takie szybkie dania? Ja zacznę od siebie.
Agata
2008-02-18
14:00:25
Email
Dziewczyny odświeżam temat, bo mi brakuje czasem pomysłów. Rzucie jakieś swoje ulubione dania obiadowe.

sylwia
2008-02-18
14:31:56
Email
Kochana Agatko, jeśli interesują Cię expresowe obiadki, to ja już otwieram swoją książkę kucharską;)
Agata
2008-02-18
14:36:08
Email
Interesują, interesują...a już te expresowe to najbardziej:)
bea1978
2008-02-18
15:49:53
Email
Ja również z chęcią skorzystam zwłaszcza z jakiś szybkich przepisów :))
Basia.26
2008-02-19
07:50:36
Email
w zyciu nie robiłam łazanek, ale teściowa owszem, i tak zaraziłam się, ale uwaga... łazanki ze słodką kapustą, nie kiszoną;) chociaz ja tam lubie obie wersje, także z mięskiem... oczywiście teściowa sama robi makaron... ja jeszcze nie oszalałam, hahaha mój dwuletni Miłosz rzuca się na łazanki jak wik, nie trzeba go namawiać, karmić ani nic z tych rzeczy, sam zajada i czyści talerz do białości;)u mnie dziś pieczone ziemniaki i zupa jarzynowa ( z wczoraj;))
pinkie
2008-02-19
09:15:51
Email
O widzę, ze robicie coś, o czym ja marzę. Jak upiec ziemniaki, zeby były naprawdę dobre? Mój mąż nie lubi dodawania ziół, więc proszę o przepisy z prostymi przyprawami ;)
Agata
2008-02-19
11:23:55
Email
Julia mam pytanie do tego przepisu - bo chcę go wypróbować - a to twój przepis z 1 strony
Drugi przepis też szybki: mrożone ryby+warzywa mrożone+nieugotowany ryż wrzucamy do jednego garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy, gotujemy, trzeba uważać, żeby nie zabrakło wody, bo ryż jej dużo zabiera, ale nie może jej też być za dużo. I mamy takie risotto z rybką ;
Powiedz mi czy ta mrożona ryba to może być filet z dorsza? I czy wrzucasz go takiego zamrożonego czy najpierw rozmrażasz?I rozumiem, że gotujesz do miękkości?
Julia
2008-02-19
11:45:56
Email
Agata ryba może być jakakolwiek, obojętne. Oczywiscie trzeba przy tym uważać na ości, bo w czasie gotowania ryba się rozpada na małe kawałeczki, ale dorsz akurat ma dość duże ości i nie jest ich dużo, więc łatwo zauważyć. Ryba może być rozmrożona lub zamrozona, czasem zapomniałam rozmrozić i wrzuciłam taką i też było ok, bo ryba bardzo szybko się ugotuje do miękkości. Wczoraj to miałam akurat na obiad :o) Napisz potem jak Ci wyszło i czy smakowało :o)
Julia
2008-02-19
11:48:14
Email
Agata i gotuj to na malutkim ogniu, bo ja wczoraj trochę przesadziłam i trochę mi się przychwyciło od spodu, trzeba często mieszać, a wody musi być tak, żeby ok 2 cm ponad składnikami było.
Joanna26
2008-02-19
12:14:02
Email
Dziewczyny, pozwole sobie przekleic wpis Venuss z lutowych dzieciaczkow, mam nadzieje, ze nie bedzie mi miala tego za zle. Danie robilam, bardzo smaczne i latwe. Troche kombinowania, bo i gotowanie i smazenie i pieczenie, ale szybko sie robi i smakuje.

PRZEPIS VENUSS
makaron POMODORE. Na gorącym tłuszczu smazysz paski z piersi kurczaka doprawione wcześniej lekko do smaku solą pieprzem i czosnekiem (ilosć mięsa zależy od ilości osób) dodajesz cebulkę krojoną w kostkę. jak jest gotowe dolewasz sos+ gotujesz 2 szklanki wody wymieszne z koncentratem pomidorowym(1 słoiczek) 2 ząbki czosnku (jak lubicie) Sos zagotować przed dodaniem do mięsa. Troche posypac bazylią. Danie powinno być pikantne (papryka ostra) lub łagodne. Gotujesz makaron np. świderki (fajnie pasuje do tego). Na makaron lejesz sos juz z mięskiem, posypujesz serem i chwilkę zpiekasz. Może też być bez sera. Danie wydaje się zwykłe, ale wszystkim smakuje. Robi się je ok pół godziny.
venuss
2008-02-19
21:11:46
Email
Joanna26 bardzo mi milo! dzieki za uznanie! mam wiecej takich hitow!
Anna
2008-02-19
23:58:10
Email
Ja zamiast koncentratu, daję gotowy sos pomidorowy z kartonika, można kupić różnych producentów. Dzisiaj po raz piewszy wypróbowałam do spagetti gotowy sos pomidorowy z ziołami KNORA, bardzo fajny, bo nie trzeba praktycznie używać przypraw, tylko dosyć gęsty i nie ma go zbyt wiele w opakowaniu.
kasiarys7
2008-02-20
08:25:51
Email
Venuss czekamy na nowe przepisy.Ja tez juz robiłam woje danie i szczerze powiem - palce lizać.
sylwia
2008-02-20
13:26:13
Email
Kamila ! żeberka w piekarniku. Ślinka juz mi leci. Nie wiedziałam tylko jaki dzem dodać, bo jadamy zawsze niskosłodzone, a coś mi się zdaje, że tu jednak powiniem byc wysokosłodzony????? Pozdrawiamy
venuss
2008-02-20
19:20:38
Email
KARTOFEL STAROPOLSKI
1 "farsz"
kiełbasa (wyborcza, zwyczajna lub śląska)ok dwa pętka kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z cebulką (kostka lub paski) i czosnkiem (2-3 ząbki), mozna dodac majeranek (nadaje smak kuchni staropolskiej) 2. Obieramy kilka ziemniaków (np 6-7), kroimy w pastry, mieszamy z farszem i odrobiną bulionu około 1/4 szklanki(rosłek np. knor), polewamy troszkę oliwą z oliwek lub olejem i pieczemy pod przykryciem około 30 min. Aż ziemniaczki zmiękną. potem dodajemy smietanę (lub nie). i gotowe. Pycha! Można podać z makaronem: wtedy zamiast piec - makaron gotujemy, a farsz smazymy. Też jest bardzo smaczne i szybciej("Śwideki staropolskie"))
venuss
2008-02-20
19:29:16
Email
do kartofla najlepiej podać ogórek kiszony;)
venuss
2008-02-20
20:04:59
Email
befsztyk mielony z cebulką: szybkie danie
1. 2-3 cebule pokroic w plastry (paski) lekko usmażyć na oliwie z oliwek. następnie zdjąc cebulke do innego naczynia i odstawić.
2.mięso mielone wołowe! wymieszać z jajkiem dodac sól pieprz, ewentualnie parykę ostrą do smaku. (nie dodawać zadnej bułki!)ulepić okrągłe (płaskie) kotlety grube ok. 1,5 cm, obtoczyć w mące, usmazyć (na patelni po cebuli) na gorącym tłuszczu (oliwa z oliwek lub olej). Smazyć około 3 min z każdej strony, nastepnie obłozyć usmażoną wcześniej cebulką i zmniejszyć siłę smażenia żeby "doszły". Nie trzeba smazyć długo, chodzi tylko o to żeby nie były w srodku krwiste. smacznego:)
sylwia
2008-02-20
20:06:11
Email
Venuss brzmi fantastycznie! Mam tylko jedno już kosmetyczne pytanie, czy smietanę mieszamy z ta potrawą czy lepiej tylko polać, żebym na koniec smaku nie zepsuła. :))))pozdrawiam serdecznie. Dziewczyny apeluję!!!! dawajcie więcej takich szybkich, a raczej blyskawicznych przepisów. :)
venuss
2008-02-21
10:58:08
Email
Sylwia wymieszac oczywiście. pozdrawiam
sylwia
2008-02-21
12:37:20
Email
U mnie jutro bedzie na obiad kartofel staropolski. Dziewczyny !!!!!żeberka według przepisu Kamili poprostu brak słów takie pyszne!!!Polecam, spróbujcie:)))
Julia
2008-02-21
12:45:26
Email
Kurcze tak chwalicie to ja chyba też muszę wypróbować. A ja napiszę Wam przepis na pierś kurczaka wg Nigelli ;o) Moja mama najpierw zrobiła, potem ja i jest super! Pierś kroimy na średniej wielkości kawałki (powiedzmy poj pierś na pół), na 2-3 godziny przed przygotowaniem zanurzamy w maślance z przyprawami (sól, pieprz, ja dodałam trochę curry), po tym czasie wyjmujemy piersi z maślanki i obtaczamy w pokruszonych drobno słonych krakersach, układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w 180-200 zt. Pychota! Podaje się z jakąś łagodną surówką lub sałatą zieloną, może być z ziemniakami, ryżem, frytkami. Polecam!
andzia
2008-02-22
14:08:39
Email
Kobitki podajcie jakis przepis na łazanki mam straszna ochote je dzis zjesc :)
sylwia
2008-02-22
16:33:27
Email
Venuss!!!!! kartofel staropolski pyszny, jeżeli mąz szybko z pracy nie wróci to sama wszamam:)))). super przepis i naprawdę expresowo się go robi.
bela
2008-02-22
17:29:33
Email
czy ten kartofel staropolski piecze sie w piekarniku czy mozna normalnie w garnku lub na patelni??
venuss
2008-02-26
19:34:03
Email
bela oczywiście że mozna w garnku lub na patelni, tylko wtedy musisz ciągle mieszac bo bedzie przywierać. Sylwia bardzo mi miło:) smacznego!
sylwia
2008-02-27
22:01:10
Email
Kochane, czy macie może przepis na skrzydelka obtaczane w miodzie i smażone na patelni? Jadlam kiedyś takie u koleżanki, ale wyjechala i nie mam przepisu, a były przepyszne.
Joanna26
2008-03-05
10:54:44
Email
Mam dzis okropnego lenia, robic nie chce mi sie nic, siedze przed kompem, wiec uracze Was dwoma przepisami:) Po pierwsze, cos dla wielbicieli zapiekanych ziemniakow. Jak komus smakuje ziemniak staropolski Venuss, to i to bedzie mu smakowalo. Potrawa znana jest na poludniu Polski i nazywa sie pieczonki, z zalozenia robi sie ja na ognisku w zeliwnym garnku, ale w kuchni w piekarniku lub prodizu tez mozna i tez jest pyszna. A zatem: do zaroodpornego naczynia lub do prodiża wkladamy WARSTWAMI pokrojone w plasterki ziemniaki, cebule, kiełbase, boczek, kilka plastrow buraka (1 burak wystarczy), niektorzy daja tez marchewke, tych warstw moze byc duzo, w zaleznosci od tego, jaka ilosc potrawy robicie. Oczywiscie trzeba solic, ja tez daje pieprz, kilka kulek ziela angielskiego i ze dwa liscie laurowe. Na wierzch daje kilka plasterkow sloniny lub troche smalcu (spod naczynia smaruje smacem), zeby nie bylo suche. I tyle - zapieka sie ok. godziny, zalezy od ilosci i piekarnika. Pyszne z barszczem czerwonym.
Joanna26
2008-03-05
10:57:15
Email
A drugi przepis to kurczak z ananasem.

50 dag piersi z kurczaka (albo indyka),
puszka ananasa,
czerwona lub zielona papryka,
2 cebule,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki oleju,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
biały pieprz,
sól

Mięso pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Następnie dodać odsączone i pokrojone w kostkę ananasy, posiekaną cebulę, pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. W rondelku wymieszać mąkę ziemniaczaną z zalewą z ananasa, sosem sojowym, winem i kilkoma łyżkami wody, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, zagotować mieszając. Wlać sos do mięsa i chwilę dusić na małym ogniu. Podawać z ryżem lub kuskusem.
Wczoraj robiłam, bardzo dobre, polecam:)
Strona 3 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum