szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp)
temat - Co dziś podać na obiad?


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 1 - 1, 2, 3, 4, następna
Napisano: Treść:
Aska
2005-02-15
Email
już powoli brak mi pomysłów co podawać na obiad. Nie lubię długo pichcić,czasu przy Oli na to zawiele też nie ma, wolę szybko i......smacznie. Może podzielimy się ze sobą przepisami na takie szybkie dania? Ja zacznę od siebie.
Aska
2005-02-15
13:34:46
Email
ROLADKI Z FILETÓW Z KURCZAKA - filety rozbić, rozłożyć na nich ser żółty, pora, paprykę, pieczarki,(dodatki można w/g własnych pomysłów) zawinąć w roladkę, spiąć szpilkami i smażyć na mocno podgrzanym oleju. MOJA RADA - filety osuszyć aby nie pryskały, podpiekać aż uzyskają złocisty kolor. Nie przejmować się jeśli roladki rozwalają się przy zwijaniu, podsmażane doskonale się "zamykają"
sylwia
2005-02-15
14:42:11
Email
jeszcze prostsze pieczone skrzydełka:D, nalezy przyprawić skrzydła, do rękawa (taki do pieczenia), zamykamy i 1,5 w piekarniku najlepiej na 180stopni. polecam, to robie jak juz jestem rozleniwiona do maksimum.
kyja
2005-02-15
15:23:29
Email
ja lubię robić kotlety sojowe z panierką:-)przepis; kupić kotlety sojowe( takie w kształcie medalionów), pomoczyć lub podgotować w bulionie z kostki lub z wegetą ( wg przepisu producenta), odsączyć,panierka: jajko ( do jajka dajemy sporo przypraw, wg upodobań, ja daję wegetę, pieprz, papryka ostra i jakieś zioło), bułka tarta z dodatkiem ziaren sezamu( proporcje: na 4 łyżki bułki, 2 łyżki sezamu), smażyć na patelni na oliwie lub oleju, do złotego koloru ( ja zawsze patrzę na panierkę:-)).Robi sie szybko:-), jako element 2 dania zamiast mięsa.Mój mąż uwielbia takie kotlety na zimno z chlebem:-)).Panierkę z sezamem można spokojnie stosować przy schabowych czy kotletach z piersi drobiowej.Ostatnio nauczyłam się zawijać kapustę w gołąbkach:-) i dość często je robię-kapusta to wiadomo, farsz:mięso indycze mielone,ryż, posiekana czerwona papryka, cebulka, czosnek starty na tarce o małych oczkach, przyprawy,można dodać lekko podduszone pieczarki i co tam się chce:-)zamierzam nastepnym razem dodać brokuły:-)
Kamila
2005-02-18
15:31:25
Email
Ja też mam problemy z gotowaniem... Tzn. z wymyślaniem... Dziś u mnie rybka - MIRUNA - zrobiona tradycyjnie, z ziemniaczkami i surówka z kapustki pekińskiej z marchewką, cebulką i majonezem :) mniam.
Kamila
2005-02-18
15:35:57
Email
A roladnki Asiu... pyszne! Ale mi się ZAWSZE rozwalają :( moja teściowa robi pyszne :) chociaż w gotowaniu jest dobra :) przeważnie robię obiady na dwa dni. Bardzo dobre są naleśniki z serem, pieczarkami i parówką. Robimy zwykłe placki na naleśniki, do środka wkładamy kolejno: potarkowany ser, podsmażoną cebulkę z pieczarkami(też potarkowane, oczywiście doprawione do smaku) i cienkiutką parówkę (mi najlepiej smakują te z kurczaka). Wszystko zawijamy... moczymy w jajeczku i obtaczamy w bułce tartej... zapiekamy... pychota. Jeden minus. Dużo kalorii :(((( przeważnie jak robię, to omijam panierkę. Można podać z keczupem - bardzo smaczne. Polecam.
Kamila
2005-02-18
15:41:10
Email
Bardzo szybko robi sie też tzw. KURCZAKA W DELIKACIE. Kurczak, jak kto lubi... uda, podudzia, skrzydła.... panierujemy w oleju i przyprawie DELIKAT DO MIĘS czerwona, dużo dajemy przyprawy (jak robię na 2. dni, to praktycznie idzie cała paczka) obieramy ze 3-4 duże cebule, kroimy w plastry. Do naczynia żaroodpornego wykładamu na przemian kurę i cebulę. Dodajemy łyżkę masła. Zapiekamy w piekarniku. Pychota. Polecam.
Jagoda
2005-02-18
17:11:13
Email
Tortilla. Mniam. Na 1 porcję bierzemy 3 jajka, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach i średnią cebulę. Można dorzucić praktycznie wszystko. Cebulkę dusimy w rondlu na oliwie z masłem, potem dorzucamy do niej pokrojone w kostkę kartofelki i dusimy jeszcze parę minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz i cebulę z ziemniakami, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do tego samego rondla, w którym dusiłyśmy wkładkę. Można dolać oliwy, jeśli na dnie jej zostało za mało. Smażymy pod przykryciem, aż dół się zrumieni a wierzch zetnie. Ma być wysoka, a nie płaska. Jadłam coś takiego w Hiszpanii, tortilla podana była w bułce typu naszych dużych śniadaniowych. Pycha.
hogata
2005-02-18
20:16:48
Email
Ja mam już całkowicie prosty i szybki przepis: kupuję pampuchy, do tego smażę cebulkę i pieczareczki na patelni,osobno w garnku robię sos borowikowy z torebki (knorr),wlewam go do pieczarek i chwilę duszę. Polewam sosem z pieczarkami pampuchy + buraczki (też gotowa surówka).PYCHA!!!! (mam w zanadrzu jeszcze parę takich szybciutkich przepisów - wegetariańskich)ale teraz nie mogę bo moja Zuzia właśnie kwili :)
hogata
2005-02-18
20:17:18
Email
Ja mam już całkowicie prosty i szybki przepis: kupuję pampuchy, do tego smażę cebulkę i pieczareczki na patelni,osobno w garnku robię sos borowikowy z torebki (knorr),wlewam go do pieczarek i chwilę duszę. Polewam sosem z pieczarkami pampuchy + buraczki (też gotowa surówka).PYCHA!!!! (mam w zanadrzu jeszcze parę takich szybciutkich przepisów - wegetariańskich)ale teraz nie mogę bo moja Zuzia właśnie kwili :)
Mała
2005-03-11
15:42:41
Email
Właśnie sprawdzam Wasze przepisy:).Dziś na obiad robię tortillę.Ciekawe jak mi wyjdzie:).Jagoda i własnie w sparwie tortilli mam pytanie: podajesz przepis na 1 porcję.Jedna porcja dla jednej osoby?A poza tym w czasie smażenia pzrewracasz?
Jagoda
2005-03-11
15:47:19
Email
To zależy ile jesz. Dla mojego męża jedna porcja w sam raz. Smażyłam na małej patelni o średnicy 15 cm i wysokości 2,5 cm nie przewracając.
Aska
2005-03-11
18:54:26
Email
Właśnie wypróbowałam przepis Kamili - naleśniki z paróweczkami - pychotka!!!
Mała
2005-03-11
19:46:07
Email
Jagoda, tortilla wyszła mi super:):):)Cała rodzinka zachwycona:)Polecam:)Szczególnie na piątek bo to bezmiesne;)
Julia
2005-03-11
19:58:52
Email
Ja mam przepis na makaron z tuńczykiem w 15 min. W jednym garnku gotujemy makaron, w drugim obojętnie jaką mieszankę warzyw mrożonych w odrobinie wody z kostką ros. Jak zmiękną dodajemy tuńczyka z puszki, najlepiej w sosie własnym, kukurydzę, można dać pieczarki, właściwie jest dużo możliwości, można trochę koncentratu pomidorowego. Jak już się to wszystko wymiesza i zagotuje, zagęszczamy odrobiną mąki i gotowe. Mieszamy to z makaronem, przyprawiamy wg gustu i posypujemy tartym serem żółtym. Pycha!!!!
Julia
2005-03-11
20:01:00
Email
Drugi przepis też szybki: mrożone ryby+warzywa mrożone+nieugotowany ryż wrzucamy do jednego garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy, gotujemy, trzeba uważać, żeby nie zabrakło wody, bo ryż jej dużo zabiera, ale nie może jej też być za dużo. I mamy takie risotto z rybką ;o)
Strona 1 - 1, 2, 3, 4, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum