wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - Co dziś podać na obiad? Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Strona 2 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, następna |
Napisano: | Treść: |
---|---|
Aska 2005-02-15 |
już powoli brak mi pomysłów co podawać na obiad. Nie lubię długo pichcić,czasu przy Oli na to zawiele też nie ma, wolę szybko i......smacznie. Może podzielimy się ze sobą przepisami na takie szybkie dania? Ja zacznę od siebie. |
Julia 2005-03-11 20:08:19 |
Na szybko można też zrobić pizzę. Kupić gotowe spody (tylko trzeba znaleźć jakieś dobre, bo nie wszystkie takie są) Naładować co tylko chcemy na wierzch, 10 min w piekarniku i gotowe :o) Ja uwielbiam pichcić i czasem wymyślam menu na tydzień z góry :o) |
Julia 2005-03-11 20:09:56 |
Inny przepis w kilku wariantach: tłuczone ziemniaki, jajko albo parówka i sos do wyboru: pieczarkowy, chrzanowy, koperkowy, pomidorowy, albo inny jaki znacie. |
kyja 2005-03-11 21:05:10 |
a to jest danie, które mój mąż robi:-)):filet z indyka( może być z kury), pokrojony w kostkę smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiamy wg gustu(np. sól, pieprz, ostra papryka.Osobno rwiemy lub kroimy sałatę lodową lub zwykłą, pomidory , paprykę i cebulę-kroimy warzywa, mniej więcej, w takie same kawałki jak mięso, łączymy z mięsem i dodajemy do tego sos vinegret ( wersja light mojego męża:trochę oliwy, trochę octu winnego,troszkę musztardy, pieprz, odrobina cukru i zioła prowansalnskie lub świeża bazylia).Żarełko jest pyszne!!już mi ślina poleciała;-))...a do picia wino i niebo w gębie:-)!!mięso można zastąpić rybą-też pycha!!można dodać do tego podsmażonego,pokrojonego w plastry bakłażana lub cukinię, lub cokolwiek się chce:-)) |
Jagoda 2005-03-12 23:16:22 |
Mała: to super, że super! |
Mała 2005-03-23 09:17:29 |
Trzymajcie za mnie kciuki, dziś spróbuję zrobić roladki z filetów z kurczaka...Mam do dyspozycji tylko cebulę, ser, ogórki, rzodkiewkę...Zobaczymy co z tego wyjdzie...No i filety z kurczka w roli głównej:).Z waszych pzrepisów spróbowałam już tortillę, pampuchy, skrzydełka.Na razie jakoś boję sie eksperymentować z rybą.Pozdrowionka:)P.S. jak macie jeszcze jakieś pzrepisy to przysyłacie:) |
Jagoda 2005-03-23 09:37:51 |
Zupa cebulowa. 6 cebul kroimy drobno i smażymy je na złoto na maśle. Przełożywszy cebulkę do garnka zalewamy wodą, wrzucamy kilka ziaren pieprzu i nie za dużo angielskiego ziela oraz listek laurowy. Gotujemy dość długo (godzinę - półtorej), w razie czego uzupełniając wodą. Pod koniec dodajemy dwie kromki razowca (ja daję żytni chleb cebulowy) i gotujemy dopóki się nie rozgotują. Doprawiamy do smaku solą i miodem (łyżka - dwie wystarczy). Jeśli ktoś lubi, może zaprawić zupę śmietaną z odrobiną mąki (zwłaszcza wtedy, gdy zupa jest za rzadka). Podajemy z grzankami albo groszkiem ptysiowym, posypaną świeżą pietruszką. Zupa ma być zawiesista. Barwę ma taką sobie, ale jest bardzo smaczna i niekłopotliwa. I kaloryczna. |
Agata 2005-03-23 10:50:42 |
Ja ostatnio robiłam coś takiego: Rozbiłam fileta z kurczaka, przyprawiłam go solą, pieprzem i papryką . Na filecie ułożyłam plasterek żółtego sera, a na to plasterki ugotowanego na twardo jaja. Całość trzeba zawinąć jak na roladkę, obwiązać nićmi bądź spiąć wykałaczkami i obtoczyć w mące, poczym usmażyć. Tylko nie zróbcie tego błędu co ja...chciałam udoskonalić i dodatkowo opanierowałam w bułce tartej i jajku..tyle, że potem, jak przyszło do zdejmowania nitki, to cała panierka odleciała!!! |
Aska 2005-03-23 19:12:47 |
Kamila! mam głupie pytanie - z czym zazwyczaj podajesz te krokieciki z parówką? nie wiem co może pasować - barszcz? bo mój mąż mówi że nie. A z samą herbatką to jakoś tak nie bardzo, czegoś mi brakowało...uhmm |
Kamila 2005-03-23 21:25:27 |
Asiu, barszczyk jak najbardziej! Faceta nie słuchaj, dopiero jak spróbuje to oczywiście przyzna Ci rację :))))))))) |
mati81 2005-03-24 11:21:45 |
Ja podałam mojemu mężusiowi te krokieciki z kapustką kiszoną i kufelkiem piwka:) byl zachwycony;))) |
kyja 2005-03-26 21:00:35 |
szybka sałatka;-):słoiczek cebulek marynowanych, puszka kukurydzy, mięso z 2 ud kurczaka-wędzonych, trochę makaronu( daję na oko, aby było mniej więcej po równo wszystkich składników), 2 łychy majonezu i gotowe.Można troszkę popieprzyć lub też i posolić-wg uznania, ja tylko daję trochę pieprzu.Właśnie ją zrobiłam:-)Można zrobić ją z ugotowaną piersią drobiową, zamiast wędzonych udek, też dobra:-) |
Jagoda 2005-04-12 23:40:24 |
Bitki: gotują się długo, ale niekłopotliwie. Idealne na deszczowy dzień. Składniki: pół kilo wołowiny, bardzo duża cebula, mąka, tłuszcz do smażenia, angielskie ziele i pieprz w ziarnach, listek laurowy,sól, kawa, cukier i dobra książka. Może być kawałek razowca, kostka rosołowa i smietanka - jak kto lubi. Wykonanie: wołowinę kroimy w słuszne, ale nie za grube plastry, bijemy tłuczkiem dość mocno, obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Na dno dużego rondla kładziemy pokrojoną w talarki cebulę, na to wrzucamy całą zawartość patelni, ziele (kilka), pieprz (kilkanascie) i listek laurowy (1-2). Zalewamy wodą i przykrywamy, zostawiamy na małym gazie na 2-3 godziny. Kawę zalewmy gorącą wodą i dorzucamy do niej dodatki. Wędrujemy do łóżka z ciekawą książką i czekamy aż się obiad ugotuje. Wody można dolać troszkę, w połowie gotowania wrzucić kostkę rosołową, a pod koniec gotowania - kromkę razowca. Jeśli sos jest rzadki, zagęszczmy mąką. Mniam. |
Jagoda 2005-04-12 23:42:18 |
No przecież najważniejszego nie napisałam: wody ma byc tyle, żeby ledwie przykryła mięso, wtedy sos będzie smaczny. |
sylwetka 2006-04-04 14:11:19 |
Taksobie szperam w archiwum i trafiłam na zapomniany a jakże wicznie aktualny temat. Ja dziś serwuję mielone, ale nie mam pomysłu na sos... |
Basia 26 2006-04-04 21:33:26 |
a ja mam świetny przepis na pieczeń w ananasach:) 70 dag pieczeni wołowej kroimy w kostkę, podsmażamy z dwiema cebulkami. w naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: podsmażone mięso, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, paprykę czerwoną, surową(kostka), groszek zielony konserwowy, ananas z puszki pokrojony a drobne kosteczki. to wszystko zalewamy sosem: smietama 30% pół litra(ja borę jogurt naturalny pół na pół z tą śmietaną), ketchup tortex pikantny, przyprawa curry i vegeta. składniki sosu dobieramy wg własnego gustu. powstaje sos tysiąca wysp:) nim zalewany przygotowane jedzonko w naczyniu. można piec w piekarniku odrazu po przyżądzeniu w temp 180 st. prze ok 1 godz. ale może też to postać w lodówce przez kilka godzin żeby przeszło wszystko sosikiem. podawać z ryżem:) smacznego:) |
Agata 2008-02-18 14:00:25 |
Dziewczyny odświeżam temat, bo mi brakuje czasem pomysłów. Rzucie jakieś swoje ulubione dania obiadowe.
|
sylwia 2008-02-18 14:31:56 |
Kochana Agatko, jeśli interesują Cię expresowe obiadki, to ja już otwieram swoją książkę kucharską;) |
Agata 2008-02-18 14:36:08 |
Interesują, interesują...a już te expresowe to najbardziej:) |
bea1978 2008-02-18 15:49:53 |
Ja również z chęcią skorzystam zwłaszcza z jakiś szybkich przepisów :)) |
Basia.26 2008-02-19 07:50:36 |
w zyciu nie robiłam łazanek, ale teściowa owszem, i tak zaraziłam się, ale uwaga... łazanki ze słodką kapustą, nie kiszoną;) chociaz ja tam lubie obie wersje, także z mięskiem... oczywiście teściowa sama robi makaron... ja jeszcze nie oszalałam, hahaha mój dwuletni Miłosz rzuca się na łazanki jak wik, nie trzeba go namawiać, karmić ani nic z tych rzeczy, sam zajada i czyści talerz do białości;)u mnie dziś pieczone ziemniaki i zupa jarzynowa ( z wczoraj;)) |
pinkie 2008-02-19 09:15:51 |
O widzę, ze robicie coś, o czym ja marzę. Jak upiec ziemniaki, zeby były naprawdę dobre? Mój mąż nie lubi dodawania ziół, więc proszę o przepisy z prostymi przyprawami ;) |
Agata 2008-02-19 11:23:55 |
Julia mam pytanie do tego przepisu - bo chcę go wypróbować - a to twój przepis z 1 strony Drugi przepis też szybki: mrożone ryby+warzywa mrożone+nieugotowany ryż wrzucamy do jednego garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy, gotujemy, trzeba uważać, żeby nie zabrakło wody, bo ryż jej dużo zabiera, ale nie może jej też być za dużo. I mamy takie risotto z rybką ; Powiedz mi czy ta mrożona ryba to może być filet z dorsza? I czy wrzucasz go takiego zamrożonego czy najpierw rozmrażasz?I rozumiem, że gotujesz do miękkości? |
Julia 2008-02-19 11:45:56 |
Agata ryba może być jakakolwiek, obojętne. Oczywiscie trzeba przy tym uważać na ości, bo w czasie gotowania ryba się rozpada na małe kawałeczki, ale dorsz akurat ma dość duże ości i nie jest ich dużo, więc łatwo zauważyć. Ryba może być rozmrożona lub zamrozona, czasem zapomniałam rozmrozić i wrzuciłam taką i też było ok, bo ryba bardzo szybko się ugotuje do miękkości. Wczoraj to miałam akurat na obiad :o) Napisz potem jak Ci wyszło i czy smakowało :o) |
Julia 2008-02-19 11:48:14 |
Agata i gotuj to na malutkim ogniu, bo ja wczoraj trochę przesadziłam i trochę mi się przychwyciło od spodu, trzeba często mieszać, a wody musi być tak, żeby ok 2 cm ponad składnikami było. |
Joanna26 2008-02-19 12:14:02 |
Dziewczyny, pozwole sobie przekleic wpis Venuss z lutowych dzieciaczkow, mam nadzieje, ze nie bedzie mi miala tego za zle. Danie robilam, bardzo smaczne i latwe. Troche kombinowania, bo i gotowanie i smazenie i pieczenie, ale szybko sie robi i smakuje. PRZEPIS VENUSS makaron POMODORE. Na gorącym tłuszczu smazysz paski z piersi kurczaka doprawione wcześniej lekko do smaku solą pieprzem i czosnekiem (ilosć mięsa zależy od ilości osób) dodajesz cebulkę krojoną w kostkę. jak jest gotowe dolewasz sos+ gotujesz 2 szklanki wody wymieszne z koncentratem pomidorowym(1 słoiczek) 2 ząbki czosnku (jak lubicie) Sos zagotować przed dodaniem do mięsa. Troche posypac bazylią. Danie powinno być pikantne (papryka ostra) lub łagodne. Gotujesz makaron np. świderki (fajnie pasuje do tego). Na makaron lejesz sos juz z mięskiem, posypujesz serem i chwilkę zpiekasz. Może też być bez sera. Danie wydaje się zwykłe, ale wszystkim smakuje. Robi się je ok pół godziny. |
venuss 2008-02-19 21:11:46 |
Joanna26 bardzo mi milo! dzieki za uznanie! mam wiecej takich hitow! |
Anna 2008-02-19 23:58:10 |
Ja zamiast koncentratu, daję gotowy sos pomidorowy z kartonika, można kupić różnych producentów. Dzisiaj po raz piewszy wypróbowałam do spagetti gotowy sos pomidorowy z ziołami KNORA, bardzo fajny, bo nie trzeba praktycznie używać przypraw, tylko dosyć gęsty i nie ma go zbyt wiele w opakowaniu. |
kasiarys7 2008-02-20 08:25:51 |
Venuss czekamy na nowe przepisy.Ja tez juz robiłam woje danie i szczerze powiem - palce lizać. |
sylwia 2008-02-20 13:26:13 |
Kamila ! żeberka w piekarniku. Ślinka juz mi leci. Nie wiedziałam tylko jaki dzem dodać, bo jadamy zawsze niskosłodzone, a coś mi się zdaje, że tu jednak powiniem byc wysokosłodzony????? Pozdrawiamy |
venuss 2008-02-20 19:20:38 |
KARTOFEL STAROPOLSKI 1 "farsz" kiełbasa (wyborcza, zwyczajna lub śląska)ok dwa pętka kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z cebulką (kostka lub paski) i czosnkiem (2-3 ząbki), mozna dodac majeranek (nadaje smak kuchni staropolskiej) 2. Obieramy kilka ziemniaków (np 6-7), kroimy w pastry, mieszamy z farszem i odrobiną bulionu około 1/4 szklanki(rosłek np. knor), polewamy troszkę oliwą z oliwek lub olejem i pieczemy pod przykryciem około 30 min. Aż ziemniaczki zmiękną. potem dodajemy smietanę (lub nie). i gotowe. Pycha! Można podać z makaronem: wtedy zamiast piec - makaron gotujemy, a farsz smazymy. Też jest bardzo smaczne i szybciej("Śwideki staropolskie")) |
Strona 2 - poprzednia, 1, 2, 3, 4, następna |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |