szukaj zwrotu:       szukaj w:
wybrano:
dział - Niemowlę (pielęgnacja niemowlaczków, karmienie piersią, rozwój, wychowanie, choroby tfu tfu, itp)
temat - zupki - przepisy, do mam które same gotuja


Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony głównej forum
Strona 2 - poprzednia, 1, 2, 3, następna
Napisano: Treść:
Katecat
2005-07-12
Email
No własnie, macie jakieś sprawdzone przepisy? Zeby jakoś urozmaicić dietę malucha (8 miesięcy), zupka z marchewki, ziemniaczka i kalarepki już sie przejadła, mimo dodawania a to żółtka, a to mięska, albo masełka. Brokułków nie lubimy.
Julia
2005-08-07
11:23:57
Email
Katecat deserki są bardzo proste...można właściwie wszystko mieszać i robić na różne sposoby. Można podawać owoce surowe, potarte lub rozgniecione, w zależności od wieku dziecka. Co do pestek z jagód to ja ich nie wybierałam, po prostu rozgniotłam jagody, albo zmiksowałam mikserem. Dobre są jagody z potartym jabłkiem. Fajne są też owoce ugotowane, od razu masz też kompocik i zmiksowane- wygląda to całkiem jak owoce ze słoiczka. Ja robiłam Bartkowi kompot z moreli i jabłek i potem owoce miksowałam- wychodzi super deserek. Jabłko surowe jest też fajne z bananem- bardziej pożywne. Aha...gdzieś od 8 mies zaczęłam dodawać Bartkowi do jabłka zamoczonego w rumianku biszkopta- też jest to bardziej pożywne. Od jakiegoś czasu daję mu już też nierozdrobnioną morelę lub brzoskwinię- po prostu połówkę owoca mu daję do rączki, bez skórki, albo ze skórką, tylko wtedy pilnuję, żeby jej nie zjadł. On sobie to tak fajnie wyjada dolnymi ząbkami, że tylko sama skórka zostaje. Bardzo to lubi. Kawałek banana też już mu dałam i zjadł. Możliwości jest wiele- spróbuj :o)
donka
2008-01-10
10:05:17
Email
wyciagam temat
katarzyna_j
2008-01-10
11:17:39
Email
Jak wyciągnęłaś temat, to pozwolę sobie wrzucić tutaj te znalezione w gazecie przepisy, które wcześniej na sierpniówkach podałam. Polecam ciasteczka, przydadzą się za rok na choinkę. I przepis na kisielek domowy będzie, też przydatna ponoć rzecz dla malucha.
katarzyna_j
2008-01-10
11:18:04
Email
Od 7-8. miesiąca Zupka rybna Składniki: Pół małej marchewki, ziemniak, 2 różyczki brokułów, łyżeczka masła, odrobina bardzo dokładnie posiekanego koperku, 40 g świeżego filetu z ryby (mintaj, dorsz) Przygotowanie: Warzywa umyj i obierz ze skórki. Marchewkę pokrój w talarka, a ziemniaka w drobną kostkę. Marchew zalej szklanką wody i gotuj około 15 minut, a potem dodaj ziemniaki. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Brokuły ugotuj na parze i podzielone na małe różyczki dodaj do zupy pod koniec gotowania. Oddzielnie ugotuj rybę (najlepiej na parze), podziel ją na kawałki, wyjmij ości i dodaj do zupy. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Dodaj łyżeczkę masła, zagotuj i dopraw potrawę posiekanym drobno koperkiem.
katarzyna_j
2008-01-10
11:18:20
Email
Od 8. miesiąca Kisielek żurawinowy Składniki: 25 dag żurawin, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki wody, cukier do smaku Przygotowanie: Żurawiny przebrać, opłukać, wrzucić do garnuszka i zalać szklanką wody. Gotować około 10 minut, aż owoce popękają. Przetrzeć je przez sito, przelać wywarem, a potem przegotowaną gorącą wodą. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, dodać do wywaru, wymieszać, zagotować. Osłodzić lekko do smaku. Podawać maluszkowi dopiero wtedy, gdy przestygnie.
katarzyna_j
2008-01-10
11:19:25
Email
Od 11-12. miesiąca Rybne kluseczki Składniki: Świeże filety z pstrąga (200 g), 2 kromki bułki paryskiej, małe jajko, mała cebulka, 12 łyżek posiekanego koperku Przygotowanie: Umytą i osuszoną rybę wraz z bułką dokładnie zmiksuj. Dodaj do masy dokładnie posiekaną i sparzoną cebulkę, jajko, posiekany koperek. Wyrabiaj ciasto aż będzie bardzo zwarte. Wilgotnymi dłońmi formuj kluseczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucaj je do wrzącej wody. Gotuj aż do momentu, gdy zaczną same wypływać na powierzchnię.
katarzyna_j
2008-01-10
11:19:47
Email
Od 12 miesiąca Błyszczące gwiazdki (ciasteczka) Składniki: 3 szklanki mąki, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, jajko, żółtko, 2 łyżki wody, odrobina zeskrobanej lub drobniutko posiekanej wanilii, białko Przygotowanie: Mąkę, cukier, masło, jajka, wanilię włóż do miski i posiekaj nożem, dodaj wody, szybko ugnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Wykrawaj foremką gwiazdki, ułóż na posmarowanej masłem blaszce. Posmaruj je białkiem, by pięknie się błyszczały. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz aż do lekkiego ozłocenia. Jeszcze ciepłe zsuń z blaszki.
katarzyna_j
2008-01-10
11:20:02
Email
Od 18. miesiąca Migdałowa radość Składniki: 200 g migdałów, litr mleka, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżki cukru, garść rodzynek, szklanka ugotowanego na sypko ryżu Przygotowanie: Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i obrać chłodne ze skórki. Zmielić je w młynku. Mleko zagotować, dodać cukier, migdały, cynamon oraz sparzone wcześniej rodzynki. 2-3 minuty podgrzewać danie na małym ogniu. Podawać z ryżem. Przed podaniem można posypać zupkę lekko zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
katarzyna_j
2008-01-10
11:20:20
Email
Od 18. miesiąca Ślimaczki z łososiem i brokułami Składniki: 200 g makaronu, 150 g fileta z łososia, szklanka różyczek z brokułów, trójkącik topionego serka, 0,5 szklanki bulionu, 2 łyżki siekanego szczypiorku, sól, pieprz Przygotowanie: Rybę umyć, posolić, upiec w folii aluminiowej, przestudzić i podzielić na kawałki. Brokuły umyć, ugotować. Makaron ugotować, odcedzić. Bulion zagotować, zdjąć z ognia, dodać ser oraz szczypiorek. Mieszać aż ser się rozpuści, całość posolić i popieprzyć. Do garnuszka z sosem włożyć makaron, rybę i brokuły. Podgrzać, mieszając. Przełożyć na talerz.
katarzyna_j
2008-01-10
11:20:36
Email
Od 18. miesiąca Pierniczki całuski Trzeba przygotować je tydzień przed świętami. Zaraz po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć. Składniki: 300 g mąki, pół szklanki miodu, jajko, 100 g cukru, łyżka masła, pół łyżeczki sody, łyżeczka przyprawy korzennej, jajko do smarowania Przygotowanie: Zagotuj miód w rondelku. Wlej go do przesianej mąki, w której zrobiłaś dołek, i wymieszaj nożem. Wsyp cukier, przyprawę korzenną, sodę, dodaj łyżkę masła i jajko. Zagniataj ciasto długo i energicznie, żeby pierniczki ładnie wyrosły. Rozwałkuj je, wytnij ciasteczka i układaj na natłuszczonej blasze, posmaruj jajkiem. Powinny się piec około 15-20 minut w niezbyt gorącym piekarniku (urosną trzykrotnie). Upieczone i ostudzone przełóż do słoja lub puszki.
katarzyna_j
2008-01-10
11:20:51
Email
Od 18. miesiąca Orzechowe prostokąty Składniki: Szklanka mielonych orzechów, 2 czubate łyżki mąki pszennej zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia, 5 jajek, 4 płaskie łyżki miodu, ewentualnie polewa czekoladowa zrobiona w domu Przygotowanie: Ubij sztywną pianę z białek. Ciągle ubijając, dodaj cukru. Wszystko delikatnie wymieszaj z żółtkami. Powoli wsyp mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia – zrób to delikatnie łyżką, by ciasto nie opadało. Wlej do prostokątnej, dość dużej blachy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu i przestygnięciu wyłóż ciasto na deskę, polej polewą czekoladową albo przełóż morelowym dżemem. Pokrój w niewielkie prostokąty.
katarzyna_j
2008-01-10
11:21:07
Email
Od 2. roku Owocowa zupka Składniki: 30 dag suszonych śliwek, 2 kwaskowate jabłka, 20 dag makaronu (najlepiej typu kokardki), cukier do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, przełożyć na durszlak. Suszone śliwki dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do garnka ze wrzątkiem. Gotować około 10 minut. Jabłka dokładnie umyć, obrać, pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do garnka ze śliwkami. Gotować całość jeszcze około 10 minut. Można lekko osłodzić zupkę, aby była smaczniejsza. To danie podawać maluszkowi z makaronem.
katarzyna_j
2008-01-10
11:21:22
Email
Od 2. roku Łamańce (ciasteczka) Składniki: 2/3 szklanki mąki, 10 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, łyżka masła do wysmarowania blachy Przygotowanie: Masło posiekaj z mąką, dodaj cukru i żółtko. Starannie zagnieć ciasto i włóż do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do lodówki. Po 30 minutach wyjmij je i cienko rozwałkuj. Wytnij romby i układaj na blasze, dokładnie posmaruj masłem. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka są dobre, kiedy mają jasnozłoty kolor.
katarzyna_j
2008-01-10
11:21:39
Email
Od 2. roku Kotleciki z marchewki Składniki: ½ kg marchewki, 10 dag ugotowanego ryżu, 2 łyżki masła, jajko, łyżka natki pietruszki, sól, pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia Przygotowanie: Marchewkę obierz, uduś na maśle i zmiksuj. Wymieszaj z ryżem i posiekaną natką. Dodaj jajko, trochę soli, pieprzu i wymieszaj. Uformuj kotleciki, otocz je w mące i smaż z obu stron na złoty kolor.
katarzyna_j
2008-01-10
11:23:58
Email
Ale koncertowo zaśmieciłam wątek. :) Teraz powiem o Kubusiu. Kończy 14 stycznia 5 miesięcy i jedzie na piersi. Były pierwsze próby słoiczkowego jabłuszka, marcheweczki i brzoskwinki. Jabłuszko tylko weszło, dwie pozostałe rzeczy całe spłynęły po brodzie. Ale gdzieś czytałam na tym forum może, że są dzieciaki, które słoiczków nie chcą konsumować, a domowej roboty rzeczy jedzą z apetytem. W tym moja nadzieja. Mam już tareczkę do jabłuszka i będę działać. Na razie niezobowiązująco, bo jeszcze miesiąc chcę piersią pokarmić.
katarzyna_j
2008-01-10
21:28:42
Email
Od 7-8. miesiąca Kalarepkowa jarzynka Składniki: Po pół małej marchewki i kalarepki, 3 strąki zielonej fasolki szparagowej, 30-40 g cielęciny, 1-2 łyżki płatków ryżowych, łyżeczka masła, szklanka wody, odrobina świeżego koperku Przygotowanie: Umyte mięso włóż do garnuszka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Dokładnie umyte i obrane warzywa pokrój w kostkę i wrzuć na wrzątek do osobnego garnuszka. Gotuj jarzyny do miękkości. Po ugotowaniu przetrzyj je przez sito lub zmiksuj. Dodaj płatki ryżowe do zagęszczenia jarzynki i wymieszaj. Następnie dodaj masło, wszystko delikatnie wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Wyłóż danie na miseczkę, a jego wierzch posyp zmieloną cielęciną i odrobiną drobniutko posiekanego świeżego koperku.
katarzyna_j
2008-01-10
21:37:43
Email
Od 11. miesiąca Marchewka z rodzynkami Trzy marchewki obierz, pokrój w słupki, ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z łyżeczką masła. Pod sam koniec gotowania dodaj łyżkę rodzynek oraz łyżkę śmietanki wymieszaną z łyżeczką mąki.
katarzyna_j
2008-01-10
21:52:51
Email
kalarepa – gotowana od 6. miesiąca brokuł – gotowany od 7. miesiąca kalafior – gotowany od 7. miesiąca brukselka – w zupie – od 7. miesiąca biała kapusta – w zupie – od 10. miesiąca kapusta włoska – gotowana – powyżej 1. roku czerwona kapusta – gotowana – powyżej 2. roku kapusta pekińska – gotowana – powyżej 2 roku
katarzyna_j
2008-01-10
21:56:16
Email
Od 7. miesiąca Zielona zupka Składniki: 2 łyżki brokułów, pół ziemniaka, łyżeczka oliwy z oliwek (albo płaska łyżeczka świeżego masła) Przygotowanie: Warzywa ugotuj do miękkości w małej ilości wody, zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj oliwę lub masło i ponownie krótko zagotuj. Starszemu dziecku można podawać tę samą zupkę z groszkiem ptysiowym lub kleksem śmietany.
katarzyna_j
2008-01-10
22:05:09
Email
Od 11-12. miesiąca Zapiekanka ziemniaczano-brokułowa Składniki: 3 ziemniaki, łyżka masła, ¾ szklanki różyczek brokułów, 4 różyczki kalafiora, kilka krążków białej części pora, pomidor, pół szklanki mleka następnego, 2 łyżki mąki, mała pierś kurczaka, łyżka drobno posiekanego koperku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w łupinach, jeszcze ciepłe obierz i pokrój w cienkie plasterki. Mięso ugotuj i drobno posiekaj. Kalafior i brokuły ugotuj. Pora drobno posiekaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Na jego dnie ułóż plastry ziemniaków, tak by jeden trochę zachodził na drugi. Równomiernie rozłóż na nich malutkie różyczki kalafiora. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząsteczki. Ułóż między kalafiorem, posyp drobno posiekanym porem i pokrojonym mięsem. Przygotuj sos: wymieszaj wodę z mąką i odpowiednią ilością proszku mlecznego. Brokuły zmiksuj, dodaj do sosu, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Polej sosem wierzch dania. Zapiekaj w piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 minut.
katarzyna_j
2008-01-10
22:35:40
Email
Od 10. miesiąca Szwedzki łosoś Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, niewielkie dzwonko świeżego łososia, ok. 90 ml mleka modyfikowanego, żółtko, szczypta soli, czubata łyżka posiekanego koperku, nieco masła Przygotowanie: Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki. Łososia obierz ze skóry, usuń tłuszcz i wszystkie ości. Drobno pokrój i jeszcze raz sprawdź, czy nie zaplątała się żadna ość. W naczynku żaroodpornym cienko posmarowanym masłem układaj warstwami ziemniaki, potem łososia, znów ziemniaki i łososia. Mleko wymieszaj z surowym żółtkiem. Dodaj szczyptę soli i drobno posiekany koperek. Zalej potrawę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut.
katarzyna_j
2008-01-10
22:40:48
Email
Od 8. miesiąca Śliwkowa legumina Składniki: 3 łyżki kaszy manny, 4-5 miarek mleka modyfikowanego, garść świeżych lub mrożonych (osączonych) śliwek bez pestek (można użyć też wiśni, jagód, mieszanki kompotowej), surowe żółtko, masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ugotuj mannę na wodzie na gęsto (3 łyżki kaszy na ok. 2/3 szklanki wody). Przestudź do temperatury około 40 stopni, dodaj rozpuszczone w odrobinie wody mleko modyfikowane. Dodaj żółtko, wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wlej masę, wsyp owoce. Zapiekaj w 200 stopniach, aż legumina leciutko się zarumieni.
katarzyna_j
2008-01-10
23:20:05
Email
Od 9. miesiąca Spaghetti z pulpetami Składniki: 30 dag mielonego mięsa indyka, łyżka posiekanego tymianku, koperku lub innych ziół, szczypta soli, 3-4 pomidory obrane ze skórki, mała obrana cebula, duży ząbek czosnku, kilka posiekanych listków bazylii, oliwa, sól, makaron spaghetti Przygotowanie: Mięso wymieszaj z ziołami i solą. Uformuj małe kulki i ugotuj na parze. Pomidory pokrój w kostkę i rozdrobnij w Benderze. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wyciśnij do niej czosnek, szybko zamieszaj, żeby się nie przypalił, dorzuć cebulę i, kiedy się zeszkli, wrzuć pomidory. Odparuj sos, dodaj bazylię i sól. Ugotuj makaron, odcedź, nie przelewaj wodą. Makaron polej sosem, ułóż pulpety.
katarzyna_j
2008-01-10
23:24:09
Email
Od 12. miesiąca Deser brzoskwiniowy Składniki: 3 dojrzałe brzoskwinie, 3 herbatniki, po szczypcie imbiru i cynamonu, żółtko, 3 łyżeczki cukru, łyżka serka mascarpone, masło Przygotowanie: Brzoskwinie przekrój, wyjmij pestki. Żółtko utrzyj z cukrem. Dodaj mascarpone, pokruszone herbatniki, cynamon i imbir, połącz. Masę nałóż we wgłębienia po pestce. Brzoskwinie ułóż w naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym masłem. Zapiekaj w piekarniku aż się lekko zarumienią.
ania23
2008-01-11
15:27:59
Email
A ja z innej beczki - moja córeczka za miesiąc kończy roczek i chciałbym jej upiec jakiś torcik żeby mogła go sama troszkę zjeść, jakiś na mleku modyfikowanym. Znacie może jakieś przepisy?? Będe wdzięczna bo w necie za wiele nie ma
kasiarys7
2008-01-11
21:36:04
Email
Aniu znalazłam na forum ... przepis na tort
kasiarys7
2008-01-11
21:42:21
Email
Aniu wpisz w wyszukiwarke google PRZEPIS NA TORT a wyświetli sie ogrom przepisów.Mleko zwykłe mozesz zastąpic modyfikowanym.Może cos wpadnie ci w smak .Szkoda tylko ze nie ma zdjęć do każdego przepisu bo oczy lubia takie smakołyki.
kasiarys7
2008-01-11
21:58:57
Email
Aniu a tu możesz podpatrzec dekoracje.Ale wiesz jak tak patrze na te smakołyki to chyba mnie tez bierze na takie arcydzieło... torty
ania23
2008-01-11
22:27:46
Email
Dzięki Kasiu :-)
Strona 2 - poprzednia, 1, 2, 3, następna

Dodaj nowy wpis      Powrót do wybranego działu      Powrót do strony gwnej forum