wybrano: dział - Dziecko (wychowanie, zabawy, rozwój, dieta, przedszkola, itp) temat - karmienie dziecka z alergia pokarmowa Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Napisano: | Treść: |
---|---|
eustasia 2008-02-21 |
czesc, chcialam sie was poradzic jak karmic dziecko z alegia pokarmowa , maly ma 10- miesiecy |
eustasia 2008-02-21 09:30:28 |
robilam do tej pory zupki na bazie krolika, indyka lub cieleciny i wygadje mi sie ze ma uczulenie od marchewki w takim razie co mam mu dawac jesc, |
Goga66 2008-02-21 12:15:13 |
Jeżeli dziecko jest uczulone na mleko lepiej z cielęciny zrezygnować albo ostrożnie sprawdzić, czy nie szkodzi.. Indyk i królik jak najbardziej |
Goga66 2008-02-21 12:26:18 |
Zupa krem z kalafiorów
Dla dziecka od: 6. miesiąca
Składniki
- kalafior
- duża cebula lub por
- 3-4 szklanki rosołu
- wywaru z warzyw lub wody
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i vegeta (niemowlętom zupy niczym nie przyprawiamy)
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Podziel kalafior na różyczki, cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć różyczki kalafiora, wlej płyn i gotuj pod przykryciem. Kiedy kalafior zmięknie, dodaj oczyszczone i poszarpane na kawałeczki liście sałaty oraz koperek i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i świeżym koperkiem.
no ot niestety musisz darować sobie marchewkę. Ziemniaczki z brokułami możesz dawać. Przecież nie każdy obiad musi być mięsny. Pulpeciki chyba powoli też możesz wprowadzać. Kalafior itp
|
Goga66 2008-02-21 12:30:01 |
Krem z cukinii
Dla dziecka od: 9. miesiąca Składniki - pół cukinii - pół niedużej cebuli - łyżeczka oleju rzepakowego - szczypta soli - gałka muszkatołowa (na czubek noża) Sposób przyrządzania: Cukinię umyj (nie obieraj), pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem (wody w garnku powinno być tyle, by przykrywała cukinię), gotuj pod przykryciem do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oleju, by stała się szklista. Dorzuć do cukinii. Gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj na gładki krem, dodaj nieco soli i odrobinę gałki muszkatołowej. |
Goga66 2008-02-21 13:09:17 |
nie wiem, jak żółtko u Twoje4go dziecka? Zupa selerowa Dla dziecka od: 10. miesiąca Składniki - 1 seler - obrany i pokrojony na kawałeczki - 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 1 żółtko Sposób przyrządzania: Do rondelka wlej 3 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć seler i gotuj, aż zmięknie. Następnie zmiksuj zupę dokładnie i ponownie zagotuj. Do 3/4 szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki mąki, dobrze wymieszaj, wlej do zupy, dodaj żółtko i zagotuj. By poprawić smak zupy, można do niej dodać łyżkę śmietany lub łyżeczkę masła. Dla starszych dzieci przed podaniem zupę można posypać koperkiem, zieloną pietruszką albo startym żółtym serem. |
mayasun 2008-02-29 23:18:29 |
Zwracaj uwage na etykiety sloiczkow, bo sporo zawiera mleko w proszku. |
mayasun 2008-02-29 23:20:31 |
Marchewka zadko uczula, ale jablko podobno tez, a moja coreczke po jablku wysypalo. Zacznij dziecku sama gotowac. Sloiczki zawieraja sztuczny karoten (tego occzywiscie nie wyszczegolniia na skladzie). No i nie pozostaje ci nic innego niz droga eliminacji sprawdzic na co dziecko jest uczulone. |
kyja 2008-03-06 16:46:45 |
seler tez może uczulać.Najbezpieczniejsze produkty to ryż, mięsko z indyka, królika.Hipp ma dobre (sprawdziłam na swoim synku alergiku) dania obiadowe-Michałek zajadał się indykiem z ziemniakami i kukurydzą Dojadałam czasem po nim i było dobre:)))Dania obiadowe z Bobovity nie smakowały mi-po zupkach miałam klasyczne zgagi.Mój synek na początku nie mógł jeść marchewki i jabłka, więc pierwszy owoc, jak dostał to brzoskwinie-słoiczkowe Gerbera. Dynia rzadko uczula-warto stosować ją w daniach dla alergicznego maluszka. Najlepiej, przy wprowadzaniu nowinek do diety maluszka-dać troszkę i obserwować,nawet parę dni czy nic się nie dzieje (czy kupki są ok, czy nie ma wysypki lub "skazy").Życzę powodzenia! |
kyja 2008-03-06 16:51:07 |
jeżeli Twój maluszek ma alergię na białka mleka, to z diety należy wykluczyć wszelki nabiał ( śmietana, masło, serki, itp.), wołowinę i cielęcinę.Do najbardziej znanych produktów uczulających należą też ryby, cytrusy, seler, orzechy soja. Uczulać mogą też inne produkty, jak marchewka czy jabłka. |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |