wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - ZUPY Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Napisano: | Treść: |
---|---|
Joanna26 2009-12-08 |
Po wzlotach i upadkach zycia codziennego temat banalny - potrzebuje inspiracji, bo juz sie nam uszami wylewaja moje robione w kolko krupniki, rosoly i pomidorowe. Jakie zupy robicie? |
kyja 2009-12-08 09:27:08 |
oo, Joasiu, u mnie ten sam temat na tapecie:) też mi uszami wchodzą pomidorówki, rosoły i krupniki.Często robię barszcz czerwony z niedzielnego rosołu:ścieram na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, wrzucam ze 2-3 surowe obrane czerwone buraki, potem mrożonkę (barszcz ukraiński), można wrzucić ze 2 pokrojone w kostkę ziemniaki.Miękkie buraki ścieram na tarce, można dodać do zupy ząbek czosnku, koniecznie świeży koperek (lub mrożony), na koniec-gdy wszystkie warzywa są miękkie, dolewam trochę takiego barszczu czerwonego z butelki(chyba firmy Rolnik), doprawiam, można dodać odrobinę octu winnego,aa i jeszcze czerwona fasolka z puszki, można zabielić kefirem lub śmietaną. I taka zupa jest u mnie hitem przez 2 dni:) Wczoraj nie miałam pomysłu co zrobić-miałam tradycyjnie rosół z niedzieli:przetarłam włoszczyznę, mięso z uda rosołowego poskubane wrzuciłam z powrotem do gara, wrzuciłam mieszankę warzywną (chyba zupa wiosenna lub 7-składnikowa Hortexu), do tego wkroiłam resztkę kapusty włoskiej, którą miałam w lodówce, dowaliłam trochę kalafiora, sypnęłam drobniutkiego makaronu i dodałam resztkę koncentratu pomidorowego,który pałętał się w lodówce, dosoliłam i dopieprzyłam do smaku-zupa gęsta, mąż pożarł 2 dokładki i jeszcze dzisiaj będzie królować na stole:)można dowalić do tego trochę śmietany. Czasami robię żur z białej kiełbasy i zakwasu z butelki:ze 4 pętka surowej białej kiełbasy gotuję w wodzie z dodatkiem kilku przekrojonych na pól ząbków czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku, aa i z kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę (ilość ziemniaków , kiełbasy i potem jajek zależy od tego czy zupa ma być bardziej lub mniej gęsta).Gdy ziemniaki są miękkie , dowalam do tego z pół butli tego żuru lub więcej-trzeba próbować.Osobno gotuję jaja na twardo (ilość dowolna), kroję w kostkę i dowalam do gara, kiełbasę wyciągam i kroję w plastry ( można też nie, będzie wtedy zupa z duużą wkładką:)),wrzucam je z powrotem do gara, dodaję dużo majeranku do całości, jeszcze sól , pieprz do smaku i do zagotowania:)Jak dużo zrobię, to też jest na 2 dni.Jak ktoś lubi może dodać na talerzu śmietanę lub kefir.Taki sam żur robimy na Wielkanoc:) Oprócz ww. zup to czasem jeszcze ogórkową robię i właściwie to finito-brakuje mi pomysłów na inne zupy, dziewczyny dawajcie swoje przepisy:)idę coś zjeść-zrobiłam się głodna od tych opisów:) |
kyja 2009-12-08 09:41:41 |
już pożarłam 2 kanapki:) nie na temat, ale też dobre i szybkie do zrobienia:)Składniki: makaron( forma i ilość dowolna, ale niekoniecznie forma do spaghetti, dobrze się sprawdzają muszle, świderki, itp), brokuł świeży, 1-2 puszki tuńczyka w oleju, kilka ząbków czosnku, sól do smaku.Makaron gotujemy, obgotowujemy tradycyjnie lub na parze brokuła-niech będzie lekko al dente, gdy makaron i brokuł dochodzą w swoich garnkach, olej z tuńczyka (bez ryby) wlewamy na patelnię, dodajemy do tego czosnek pokrojony w plastry-niech się to razem lekko podsmaży, obgotowany brokuł w kawałeczkach wrzucamy na patelnię-niech razem z czosnkiem i olejem chwilkę razem się podsmażą. Ugotowany makaron mieszamy z tuńczykiem i dowalamy wszystko na patelnię-chwile razem smażymy, doprawiamy solą i żarełko pycha:)oczywiście jak lubimy czosnek:)dobre na ciepło i na zimno |
Joanna26 2009-12-08 09:53:42 |
Mniam, to tunczykowo-brokulowe brzmi fajnie, wyprobuje na pewno:) No i przypomnialas mi o zurku, dzieki:) |
Magdalenka 2009-12-08 13:31:30 |
tak na szybko pisze - ja dzis robie kapusniak z kiszonej. tylko na koniec dodaje posmazona cebulke na masle, mozne dodac ewentualnie do tego lyzke smietany albo maki zeby zupa byla gesta. pyyyyycha. albo fasolowa (robie taka sama zasmazke). |
katka 2009-12-08 14:31:11 |
U mnie króluja rosół,pomidorowa i ogórkowa. Ostatnio często korzystam z mrożonek-grzybowe,królewska(pieczarki ze szpinakiem),barszcz ukrainski,kapusniak. Jak zupa sie nadaje ,to dokladam grzanki,ser mozzarella. W sobote zrobilam krem z brokula z płatkami migdałów(podsmażyć cebule i dwa ziemniaki,dodać brokuła i litr rosolu,gotowac 1/2 godziny ,zmikswoać,doprawic ,śmietana). Lubie barszcz czysty ,czosnkową(do rosolu dodac dużo czosnku,grzanki i mozzarelle),czasem żurek na bazie gotowca i kiełbaski. I taki mój mix wegetarianski-wywar warzywny,pokrojona marchew,pietrucha ,seler,kalafior,brokuł(może być mrożonka) i do tego kostka lub granulat sojowy,doprawiam curry. Kurcze,nie wiedziałam,że tyle zup znam,a gotuje najczęściej dwie(dzisaj była ta druga z wczorajszej pierwszej;)) |
mayasun 2009-12-08 17:16:27 |
Zupa cebulowa - 4 duze cebule, - pol szklanki bialego wina - rosol - przyprawy: tymianek, majeranek, sol, pieprz, maslo Cebule pokroic w cienkie plastry, podsmazyc na masle na malym ogniu, zeby jak najwiecej soku puscily. Dolac wino i dalej gotowac bez przykrywania tak dlugo az polowa wina wyparuje. Wlac rosol, przyprawic do smaku. Smaczku i atrakcyjnosci dodaja zupie grzanki zapiekane z serem. Mozna zmiksowac i bedzie zupa krem. zupa ma bardzo lagodny smak, nadaje sie dla dzieci, bo alkohol wyparowuje podczas gotowania bez przykrywania POLECAM nawet tym, ktore nie lubia cebuli tak jak ja :D |
Joanna26 2009-12-08 21:20:20 |
Super! Uwielbiam zupe cebulowa, ale sama nigdy nie robilam. Kyja, Twoje danie bardzo fajne, super szybko sie robi, jak ktos lubi tunczyka, to naprawde strzal w dziesiatke. Mnie najbardzej smakowal podsmazony czosnek;) i wlasnie zastanawiam sie, czym mozna zamienic tunczyka. Macie jakis pomysl? |
mayasun 2009-12-08 21:46:42 |
lososiem wedzonym? kurczakiem? |
Joanna26 2009-12-09 09:58:53 |
Ooo, lososiem - super pomysl. Zdaje sie, ze sa lososie w puszkach tez? O kurczaku tez myslalam, ale to juz wiecej roboty;) Ale kiedys wyprobuje. |
kyja 2009-12-10 13:59:58 |
dziewczyny macie jakieś fajne, sprawdzone przepisy na zupy-kremy?najlepiej takie, gdzie dodaje się mało sera... |
katka 2009-12-10 17:16:34 |
kyja-napisałam wczesniej na krem z brokułów,bez sera |
nelli 2009-12-10 18:31:21 |
Znalazłam ciekawy przepis na zupę - krem z groszku. Przyznaję, że jeszcze go nie wypróbowałam, ale może się skuszę i jutro ugotuję, tym bardziej, że właśnie mam problemy z gryzieniem – spuchło mi dziąsło i boli jak cholera:( A taką zupkę łatwo przełknąć. Tak więc: w garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, groszek i zamieszać. Wlać rosół i krótko gotować. Doprawić do smaku i zmiksować, dodając miękkiego banana (dla zagęszczenia). Sama jestem ciekawa, jak to będzie smakować, tym bardziej, że na dodanie banana do zupy sama bym nie wpadła… |
Joanna26 2009-12-10 19:38:47 |
Ha ha, ja tez nie:) Brzmi ciekawie. Zupa cebulowa pycha, prosilabym tylko o przepis na dobre grzanki z serem, bo wyszly mi jakies... drewniaki. |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |