wybrano: dział - Matki, żony, kochanki (problemy z dziećmi, mężami i niemężami, teściowymi, pracą, plotki, rady, itp) temat - Chłodniki Dodaj nowy wpis Powrót do wybranego działu Powrót do strony głównej forum |
Napisano: | Treść: |
---|---|
sylwetka 2007-06-12 |
Dziewczyny w te upały zakochałąm się w chłodnikach. Najprostszy: kefir, sok z ugotowanej botwinki i koncentrat z buraków, pęczek rzodkiewek i koperek i szczypiorek i smacznego!! Jak wypróbujęjakiś nowy to dam znać. A Wy co na to? Jakieś inne znacie?
Dawać mi tu!!! |
basienka25 2007-06-12 21:51:59 |
Brzmi pysznie:) A jak zrobic sok z botwinki?:) |
sylwetka 2007-06-12 22:03:27 |
Ja borykałam sie z tym dwa razy. Kup dwa pęczki botwinki. Umyj. Zetrzyj na tarce buraczki i to wszystko razem ugotuj. Ja gotowałam ok godziny. Odcedź soczek i gotowe.Może któraś zna inny sposób przygotowania botwinki, proszę. Mi ostatnio wychodziło cos w stylu rosołu o smaku trwy i koloru błota, fuj. |
Kamila 2007-06-12 22:14:06 |
A ja robię tak: kostki rosołowe sztuk 2., botwinka, rzodkiewka, szczypior, ogórek zielony, jajko sztuk 3. (gotowane) i śmietana. Botwinkę gotuję z kostkami, dodaję śmietanę, chwilkę gotuję.. studzę, dodaję resztę.. i gotowe :) |
agnieszka74 2007-06-12 22:37:35 |
CHŁODNIK OGÓRKOWY
Przygotowanie: 30 minut 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 duży ogórek, 1 pęczek dymki, 150 ml jogurtu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka anyżówki, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, plasterki ogórka do dekoracji Siekamy dymki, obieramy i siekamy ogórka, smażymy 5 minut na oliwie, nie rumieniąc. Oprószamy mąką, smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy, mieszając dalej, aż zupa zacznie gęstnieć. Solimy, pieprzymy, dodajemy anyżówkę, przykrywamy i pozostawiamy 5 minut na ogniu. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy, miksujemy, łączymy z jogurtem. Chłodnik podajemy mocno oziębiony i udekorowany plasterkami ogórka. Przepis nie moj wiec nie wiem jak smakuje ;) |
pinkie 2007-06-13 08:32:40 |
Ja do tego przepisu sylwetki dodaję jeszce ogórka pokrojonego w małą kostkę - ale takiego do kiszenia, nie tego wielkiego. Bardzo lubie połączenie: buraczki +ogórek+ koperek+jogurt+pieprz naturalny. Chłodnik powinien być na kefirze i śmietanie, ale na jogurcie naturalnym też jest pycha. Ja gotuję botwinkę tak, ze kroję buraczki na drobna kostkę , oprócz tego dodaję też z 5 cm liści buraka, tuż od bulwy, wrzucam na małą ilość goracej wody i gotuję 15-20min. Potem studzę i zalewam jogurtem i resztą. Żadnych kostek - unikam glutaminianu sodu. Wydaje mi się, ze kostki zmieniają ten smak. |
pinkie 2007-06-13 08:34:23 |
Acha- buraczki i botwinka tez lądują w chłodniku - bez odcedzania. Jeszcze ogórek i szczypiorek - taki 'chrupiący chłodnik' się robi |
Dodaj nowy wpis
Powrót do wybranego działu
Powrót do strony gwnej forum |